2e klasse D: DHC ziet VFC vertrekken met nipte 0-1 zege

In een rommelig en ook ‘onstuimig’ duel misten zowel DHC als VFC veel kansen, waarbij wonderlijk genoeg pas in de eindfase en dan ook nog slechts eenmaal werd gescoord. Na de winterstop hervatte het hooggeplaatste VFC vorige week de competitie, maar verloor daarin thuis verrassend van HBSS met 0-1. Het uitduel van DHC bij koploper CION was vorige week echter afgekeurd, waarmee de groen-zwarten pas nu voor het eerst sinds 9 december weer in het veld kwamen in een wedstrijd om de punten.

Tekst: Wicher Schreuders            |      Foto’s: Perry Biemans (Sportsnap.nl)

VFC begon heel energiek en aanvallend aan de wedstrijd, kennelijk met de bedoeling om zich te revancheren voor de nederlaag van vorige week. DHC moest in die beginfase duidelijk naar achteren, waarbij in de eerste twintig minuten met name doelman Oussama Zayzaoui erin slaagde om tegentreffers te voorkomen. Viermaal was het Zayzaoui die een doelpunt kon voorkomen. Pas na enige tijd kon de thuisclub zich onder de druk uit spelen. Slechts sporadisch kon DHC iets aanvallends laten noteren. Nadat na een kwartier spelen een schot van Joey Klijn vrij eenvoudig was gestopt door VFC-goalie Max Verkade, ging halverwege de eerste helft een schot van Angelo Groen net naast het vijandelijke doel. Vervolgens was het weer de beurt aan de Vlaardingers. Nadat eerst een inzet van hun kant net naast het Delftse doel was gegaan, werd na ruim een half uur na een hoekschop door VFC op de paal gekopt. Het laatste wapenfeit kwam – kort voor het rustsignaal van arbiter Marcel Smit (Monster) – op naam van DHC-aanvoerder Giovalli Serbony, maar zijn inzet werd door VFC-doelman Verkade ternauwernood gekeerd.

Tijdens de rust was vrijwel iedereen het erover eens dat thuisclub DHC niet ontevreden mocht zijn met de 0-0 ruststand, want hoewel beide teams nogal wat kansen hadden gemist dan wel gekeerd hadden gezien door de tegenstanders, betrof dat in meerderheid kansen voor VFC. Na de hervatting bleek al snel dat DHC veel beter uit de kleedkamer was gekomen dan voor de thee. De wedstrijd werd evenwichtiger, waarbij DHC nu veel vaker aan de andere kant kwam en ook vaker gevaarlijk werd. Hoewel ook de eerste helft onderling soms al wat onvriendelijk was geweest, was dit in de tweede helft helaas nog veel vaker het geval. Dat leidde tot onderbrekingen, mislukte theatrale valpartijen, onderlinge discussies en ergernissen.

Strijd

Er was wel strijd, maar dat ging niet gepaard met heel goed voetbal. Scheidsrechter Marcel Smit deed dit alles echter af met slechts twee gele kaarten, evenwichtig verdeeld over beide teams en daar mocht niemand over klagen. Halverwege de tweede helft leek DHC een voorsprong te nemen, maar het uitstekende schot van Serbony vanaf de zestienmeterlijn belandde buiten bereik van de VFC-doelman op de onderkant van de lat. De bal stuitte vervolgens net voor de doellijn weer terug het veld in. Beide ploegen bleven vervolgens proberen om de waarschijnlijk beslissende openingstreffer te scoren. VFC slaagde daar na 81 minuten in, op dat moment toch nog vrij onverwachts. Een vrije trap vanaf de rechterkant werd genomen door Nordin van Mil, waarna de bij de eerste paal vrij opduikende Kelvin Betcke eenvoudig kon inkoppen: 0-1.

Forceren

De thuisclub zette daarna in de resterende minuten alles op alles om de gelijkmaker te forceren, waarbij in de blessuretijd ook doelman Zayzaoui zich nog bij het VFC-strafschopgebied vertoonde. De verwoede pogingen van Delftse zijde stuitten op een geel-zwarte muur van verzet. Schoten van onder meer aanvoerder Serbony en invaller Jurgylio Limon werden geblokkeerd, een heel goed schot van de mee opgekomen verdediger Anass Attahiri werd door een VFC-speler ternauwernood van de doellijn getrapt, waarna in de rebound het volgende schot van Attahiri een prooi voor doelman Verkade werd. Kort daarna floot scheidsrechter Smit voor het eindsignaal. VFC vierde de overwinning, een aantal DHC-ers stortte moegestreden en teleurgesteld op de grond.

Enerverend

Een spannende, enerverende en zeker niet-saaie wedstrijd was gespeeld, waarbij VFC met 0-1 de winnaar was. Op grond van de eerste helft was dat eerlijk gezegd niet onterecht. De Vlaardingers staan na deze speeldag op de vierde plaats (12-22), terwijl DHC nu op de tiende plek is terug te vinden (met 11-11). Volgende week speelt VFC thuis tegen Berkel, terwijl DHC moet afreizen naar Nieuwerkerk, dat met 11-9 slechts één plek onder de groen-zwarten staat.