1e klasse C: Die Haghe verliest in tumultueus duel van LFC

Je kunt het beestje een andere naam geven, maar een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken. In een negatieve entourage moest Die Haghe het opnemen tegen het Leidse LFC, dat voorheen als FC Boshuizen een slechte reputatie had en dat nu als LFC in niets bleek veranderd.

Tekst: Wim van de Graaf

Tot ieders verbazing werd er niet gespeeld op het mooie hoofd(gras)veld met tribune maar op een kunstgrasbijveld zonder afrastering en met extra blauwe lijnen voor andere sporten. Reden: De club en de gemeente Leiden liggen niet lekker en de gemeente (…) had de belijning van het hoofdveld niet aangebracht. Arbiter van dienst Frank Meeuwenoord zei nog aan het begin, kijkend naar het kunstgrasveld, “wij gaan lekker ballen”. Zo begon de wedstrijd positief maar al snel bleek dat de bank van de Leidenaren uit een verbale stroom negativiteit bestond.

Rommelig

De leidsman kon in de ogen van de Leidse spelers en bank geen goed doen, terwijl hij toch een goede wedstrijd floot. De wedstrijd was gelijk aan de entourage: Rommelig. Beide teams waren voetballend aan elkaar gewaagd, maar het was geen goede wedstrijd. De thuisploeg probeerde het spel te maken en Die Haghe brak af en toe gevaarlijk door zonder het gewenste resultaat. De blessurelijst is lang en voorhoedespelers zijn zeer schaars bij de Hagenaars. Na twintig minuten was er een gevaarlijk schot van LFC, dat door doelman Justin van Look goed werd gepareerd. Twee minuten later schoot de ijverige Sander de Jong (foto) net over het Leidse doel. Na ruim een half uur spelen een goede mogelijkheid voor Jelle Halsema, maar de Leidse doelman redde knap en het bleek ook nog eens buitenspel te zijn geweest.

Rood

Ook LFC kreeg nog een goede kans, maar een kopbal ging over. In de 44e minuut beging een LFC-speler een zware overtreding op Tony Bergsma van Die Haghe. De scheidsrechter gaf de LFC’er zijn tweede gele kaart en deze speler moest vetrekken. Een waar pandemonium brak los. Alle Leidenaren bemoeiden zich op het veld met dit (terechte) besluit en scholden de arbiter lelijk uit, waarbij het beruchte ‘K-woord’ favoriet was. Hierop hield de scheids het begrijpelijk voor gezien en staakte hij de wedstrijd. Na een afkoelingsperiode, ook voor hem, voor de duur van de rust was hij zo dapper om de resterende minuut uit te spelen om daarna gelijk voor de tweede helft te gaan ‘draaien’.

Onsportief

In de eerste minuut van die tweede helft was er direct een grote kans voor Mike de Graaf van Die Haghe. Hij brak door, maar schoot de bal nipt naast het Leidse doel. Als je de doelpunten niet zelf maakt, dan doet de tegenstander dat wel. Ook met tien man bleef LFC gevaarlijk en bij één van die aanvallen liep een Die Haghe-verdediger onder de bal door, waarna LFC de 1-0 kon scoren. Juichen voor een doelpunt is één, maar de tegenstander gelijktijdig uitdagen is onsportief. Die Haghe bleef aanvallen, maar er zat geen lijn in. Sander de Jong kopte nog nipt naast en een doelpunt van Die Haghe werd na het vlagsignaal van weer zo’n thuisvlagger afgekeurd. Direct hierna een snelle uitbraak van LFC, waarbij de defensie van Die Haghe werd uitgespeeld en de 2-0 werd aangetekend. En weer was daar de uitdagende houding van een team, dat de tegenstander uitlachte. Gelukkig trapte Die Haghe niet in de provocaties en bleef het jagen op een beter resultaat.

Misbaar

Invaller Joey de Vet schoot een bal nipt naast en een strafschopgevalletje voor Die Haghe werd weggewuifd, maar een minuut later ging de bal toch op de stip na een duwfout. Weer veel misbaar aan Leidse zijde, die maar niet geleerd hadden van de eerste helft. De scheidsrechter bleef nu rustig en zo ook Mike de Graaf die de stafschop goed binnenschoot: 2-1. Door de vele – al dan niet voorgewende – blessures aan Leidse zijde kwamen er nog negen minuten blessuretijd bij waarin Die Haghe de gelijkmaker had kunnen scoren, maar dit naliet. Na afloop ook veel consternatie buiten de lijnen en in de catacomben waarin spelers van Die Haghe en de scheidsrechter verbaal werden bedreigd. De scheidsrechter zal hier rapport van opmaken en uw schrijver zet nimmer meer een voet op dit Leidse voetbalveld. Zaterdag aanstaande speelt Die Haghe thuis het inhaalduel tegen FC Skillz, dat net als Wippolder de eerste periodetitel zal proberen binnen te halen. Toch weer een wedstrijd om naar uit te kijken.