FC Den Bosch levert weinig problemen op voor ADO Den Haag

ADO Den Haag was duidelijk een maatje te groot voor FC Den Bosch. De Haagse ploeg verzuimde al in de eerste helft door te drukken en ging met een 1-0 voorsprong de rust in. Na de doelwisseling leek het duel na de 2-0 gespeeld. In de blessuretijd werd de eindstand bepaald op 3-0.

Tekst: Ton Beije      |      Foto’s: Eric de Wit

ADO Den Haag deed in het Bingoal Stadion voor bijna 9.000 toeschouwers wat het moest doen. Afrekenen met FC Den Bosch, al duurde het toch nog geruime tijd alvorens de equipe van Darije Kalezic echt afstand kon nemen van de bezoekers, die na rust één gevaarlijk moment kenden met een bal op de Haagse lat. Joel Ideho was weer terug in de basis. In het bekerduel tegen NEC moest hij nog plaatsmaken voor Henri Koudossou. Jari Vlak maakte zijn debuut in het Bingoal Stadion en laat in de wedstrijd kreeg ook de weer teruggekeerde Timothy Derijck nog speelminuten tot groot plezier van de Haagse aanhang.

FC Den Bosch liet ADO Den Haag het spel maken en was niet echt van plan de verdedigende stellingen te verlaten. ADO Den Haag pakte dan ook vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Sander van der Eijk het initiatief. Een voorzet vanaf de rechterflank van Daryl van Mieghem kon door de vallende Jort van der Sande net niet binnen gekopt worden. Van Mieghem leek even later op de openingstreffer af te gaan. Hij kreeg de bal knap met de buitenkant schoen aangespeeld door Van der Sande, nam de bal met het hoofd mee, maar net te ver voor hem uit, waardoor doelman Krisztián Hegyi op tijd de bal kon pakken.

In de zestiende minuut kreeg ADO Den Haag op de linkerkant een vrije trap te nemen. Van Mieghem en Sürmeli stond bij de bal, waarna Sürmeli snel langs de grond de vrijstaande Jari Vlak bediende, die van buiten de zestien uithaalde en doelman Kirsztán Hegyi het nakijken gaf: 1-0. Een vrije trap die vooraf was afgesproken, zo liet Vlak na de wedstrijd weten.

ADO Den Haag bleef de bovenliggende partij al lag regelmatig het tempo veel te laag. Van der Sande en Ideho probeerden het, maar vonden de Bossche doelman op hun weg. De mee opgekomen Justin Ché haalde van grote afstand verwoestend uit, maar ook nu had doelman Hegyi een fantastische redding in huis en haalde de bal uit de kruising ten koste van een hoekschop. Toch wat teleurstellend voor de gastheren gaf het scorebord bij rust een magere 1-0 voorsprong aan.

In het tweede bedrijf begon dezelfde elf van ADO Den Haag aan de strijd. FC Den Bosch wilde wellicht wel, maar kon geen vuist maken. ADO Den Haag ging op zoek naar de verlossende tweede treffer. Justin Ché was er dichtbij toen hij ver doorkwam en rand zestienmeter met het linkerbeen de bal met effect net naast het Brabantse doel schoot. De verdiende tweede treffer viel pas na dik een uur spelen. Daryl van Mieghem nam een hoekschop op rechts en bij de eerste paal torende Henk Veerman boven iedereen uit en knikte de 2-0 binnen.

In het laatste kwartier was de meegekomen Matteo Waem nog dichtbij de 3-0, maar zijn kopbal belandde op de paal en in de rebound slaagde Ideo er niet in alsnog te scoren. Aan de andere kant was FC Den Bosch plots nog dicht bij de eretreffer, maar Jaron Vicario zag zijn schot van afstand boven doelman Nick Marsman via de lat terugspringen in het veld. Trainer Kalezic liet Timothy Derijck de laatste vijf minuten, tot vreugde van de aanhang, ook nog invallen. Nadat Kürsad Sürmeli nog tegen een onnodige gele kaart was aangelopen (vasthouden tegenspeler bij de middenlijn) zat het venijn nog in de staart. In de blessuretijd schoof de op snelheid liggende invaller Henri Koudossou de bal nog langs doelman Hegyi in de verre hoek en bepaalde daarmee de einstand op 3-0.

ADO Den Haag pakt door deze zege weer de tweede plek en kan volgend weekend – als de uitwedstrijd tegen koploper Willem II op het programma staat – bij winst ook de eerste plaats weer in zicht krijgen.