Sem Steijn ontwikkelt op oefencomplex FC Twente zijn talent verder met ‘levende’ muur

Sem Steijn (foto) heeft inmiddels bij FC Twente zijn reputatie als vrijetrappenspecialist meer dan waargemaakt. Sinds kort beschikt het dit seizoen zo verrassend goed voor de dag komende team van hoofdtrainer Joseph Oosting over een bijzonder hulmiddel om de specialiteit van Steijn en van de andere vrijetrappenspecialisten in het team, naar een nog grotere hoogte te brengen. Een ‘levende’ muur, een muur die kan springen, moet ervoor zorgen dat Steijn en zijn companen nog meer doelpunten uit ‘set pieces’ (spelhervattingen) scoren.

Tekst: Peter Petit

Wanneer oud-ADO Den Haag-speler Sem Steijn op de trainingscomplex van FC Twente in Almelo bezig is het met nemen van vrije trappen, drukt videoanalist Thijn de Braaf op een knopje van zijn iPod en gaan de poppen in de gloednieuwe muur om vrije trappen te oefenen omhoog, alsof het echte voetballers zijn die springen. De poppen stellen de spelers voor van de komende tegenstander van de Tukkers, met de juiste lengte, tussen de 1.75 meter en 1.95 meter. De lengte van veel spelers staat voorgeprogrammeerd in een systeem.

‘Levensecht’

In dagblad Tubantia laat technisch directeur Arnold Bruggink weten dat elke Europese ploeg in het bij de muur behorende computerprogramma zit. Steijn noemt de muur dan ook ‘levensecht’. ,,Het maakt het allemaal een stuk realistischer. De hoogte van de spelers klopt precies, de keeper heeft minder zicht op de bal en er gebeurt iets voor je neus omdat ze springen, waarbij gekozen kan worden voor een sprong van 15 centimeter of 40 centimeter. Wij bootsen nu voor elke wedstrijd de realiteit na”, aldus een enthousiaste Steijn.

Functioneler

Hij was het ook die bij Bruggink langsging met het verzoek om deze nieuwe muur aan te schaffen. Steijn: ,,We hadden van die kleine poppen, dat scheelt gewoon veertig centimeter. Als ik daar overheen schoot dacht ik altijd: zou die er in het echt ook overheen zijn gegaan? Het mikpunt was gewoon anders.” Bruggink ging onmiddellijk akkoord met het verzoek van Steijn, namens de spelersgroep. ,,Dit is niet alleen leuker oefenen, maar ook functioneler”, aldus  de voormalige profvoetballer. Naast FC Twente beschikken ook PSV, Feyenoord en de Spaanse voetbalbond over dit stukje vernuft, door twee jongens uit Eindhoven uitgevonden.

(Foto: Orange Pictures)

 

Lees verder