3e Divisie: Unitas is effectiever dan TOGB en pakt de volle buit

Op Sportpark Molenvliet in Gorinchem is TOGB tegen haar twaalfde nederlaag van het seizoen aangelopen. Bij rust was er nog niet gescoord. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd tien minuten voor tijd door Mauritsio Helstone binnengeschoten namens Unitas. Met deze treffer bezorgde Helstone zijn trainer Hans de Jong de vierde overwinning van het seizoen.

Tekst: Ron Fruining

De nederlaag in Gorinchem was volgens TOGB-oefenmeester Jonathan Jonk (foto) onnodig. Jonk: ,,Wij hebben naar mijn mening onnodig verloren. Wanneer je vijf opgelegde kansen krijgt, moet je er minimaal één verzilveren.” In de eerste helft was TOGB vooral kansrijk via Sitor Sla. De aanvaller die centraal mocht starten, had drie keer de kans om Unitas-sluitpost Luc van Dongen te verschalken, maar slaagde hier niet in.

Controle

Lang leek het treffen in Gorinchem zonder treffers te gaan eindigen. TOGB prikte, maar leek niet in staat Van Dongen te passeren. Aan de andere kant leek Unitas niet in staat om een uitgespeelde kans te creëren. Leek, want tien minuten voor tijd waren de rood-broeken via aanvaller Mauritsio Helstone dodelijk. Jonk hierover: ,,Direct na rust kregen wij via Jay Zandbergen wellicht de grootste kans om op voorsprong te komen. Helaas wist onze aanvoerder de trekker niet over te halen en dan zie je dat wij de controle over de wedstrijd langzaam kwijtraken. Waar wij met de kans van Leroy Zwarteveld meegerekend vijf opgelegde kansen kregen, niet scoren, dat Unitas dit bij de enige keer dat zij konden scoren ook direct doet.”

Wegglippen

TOGB speelde een prima eerste helft waarin de ploeg goed stond en prima combinaties liet zien. Alleen wanneer je gedurende de wedstrijd merkt dat het waarschijnlijk niet kunt winnen, moet je tevreden zijn met het feit dat je niet verliest. Jonk: ,,Na een prima eerste helft zie je dat wij gedurende de tweede helft het initiatief weggeven. De ruimtes werden te groot, passes kwamen niet meer aan en mijn spelers probeerden via artistieke hoogstandjes de oplossing te vinden, waar je gewoon de wedstrijd uit moet spelen en tevreden met een punt de bus in moet stappen. Vanaf minuut zeventig werden wij echt te slordig, deden wij er niet alles meer aan om de duels echt te willen winnen en voelde je dat de wedstrijd uit je handen aan het wegglippen was. Wanneer de bal in minuut tachtig tussen mijn laatste verdedigers en doelverdediger valt, liet Unitas zien effectiever te zijn door de eerste de beste kans binnen te schieten.” De opluchting na het laatste fluitsignaal bij de thuisploeg was enorm. Door de overwinning op TOGB verliest het team uit Gorinchem de nacompetitieplaatsen niet uit het oog en leek het vertrouwen op lijfsbehoud plots terug.

Finales

TOGB-coach Jonk bleef na het verlies strijdbaar en ziet de komende vijf duels als vijf finales waarin het moet gaan gebeuren. Bijkomend voordeel kan zijn dat TOGB van deze vijf duels, viermaal op eigen veld aan mag treden en dus het thuisvoordeel heeft. Jonk: ,,Natuurlijk is het zonde dat je vandaag de punten niet pakt. Ik baal enorm, maar er zijn nog dertien wedstrijden te spelen waarin wij zullen moeten laten zien dat wij beter kunnen en wedstrijden kunnen beslissen en winnen. Ik zie dat er dit seizoen een groot verschil is in de energie waarmee wij thuis en uit spelen. De komende vijf wedstrijden spelen wij vier keer thuis, waarin wij met de steun van onze supporters naar mijn mening de punten moeten en kunnen pakken.” Komende zondag om 14.00 uur trapt TOGB af voor de kraker met Groene Ster. De Limburgers staan momenteel op plek zeventien van de ranglijst, waar TOGB op plek dertien terug te vinden is.

 

 

Lees verder