ADO Den Haag stelt thuis tegen MVV teleur met gelijkspel in extremis

ADO Den Haag verspeelt nu vijf punten in twee duels. Dat is te veel in de strijd om een promotieplaats. Vorige week had de ploeg meer verdiend bij Willem II, nu, thuis tegen MVV, liet ADO Den Haag veel kansen onbenut en mocht nog van geluk spreken dat ‘door een handigheidje’ van invaller Alex Schalk in de blessuretijd nog een punt werd gepakt tegen de Maastrichtenaren: 2-2.

Tekst: Ton Beije      |      Foto’s: Eric de Wit

Mede door een sfeeractie vooraf – met onder meer ook twee fraaie spandoeken – zat de sfeer er bij de bijna achtduizend toeschouwers al goed in. ADO Den Haag had dat sfeertje nog verder kunnen opvoeren door binnen een minuut de leiding te nemen. Henk Veerman bracht met een sluw hakje Daryl van Mieghem in kansrijke positie. Van Mieghen had gewoon moeten scoren, maar vond doelman Romain Matthys – die tot de uitblinker bij MVV zou uitgroeien – op zijn weg. Maar de gastheren kregen meer mogelijkheden. Jari Vlak en Henk Veerman probeerden het van afstand. Het schot van Vlak had een ‘lelijke’ stuit in zich, maar doelman Matthys reageerde prima ten koste van een hoekschop. Twee minuten later tikte hij de bal na een afstandsschot van Henk Veerman over de lat.

Bijna halverwege de eerste helft was ook Matthys kansloos, maar een pegel van Jari Vlak na een goedlopende Haagse aanval kaatste via de lat terug in het veld. Pal daarop had Jort van der Sande na een hoekschop van Van Mieghem pech met een kopbal, die net over het Limburgse doel verdween. ADO Den Haag vergat dus in de eerste fase van het duel afstand te nemen van de bezoekers. Bij snelle counters probeerde MVV gevaarlijk te worden en ADO Den Haag mocht van geluk spreken dat enkele malen de afwerking bij MVV schortte, anders had de formatie van Kalezic zomaar op achterstand kunnen staan. In de slotfase van het eerste bedrijf was Ferre Slegers nog dichtbij de 0-1, maar nu was doelman Nick Marsman alert.

Drie minuten voor rust, een psychologisch lekker moment, kwam ADO Den Haag dan toch aan de leiding. Een voorzet op maat van Van Mieghem werd door Henk Veerman in de linkerbenedenhoek binnengekopt: 1-0. Na die treffer had het zomaar 2-0 kunnen worden. Jort van der Sande leek een fout in de defensie tussen een verdediger en doelman Matthys af te straffen, maar de MVV-goalie wist alsnog een treffer te voorkomen. Met die 0-1 gingen de ploegen aan de thee.

Hoewel ADO Den Haag bij rust ruim op voorsprong had kunnen staan, was MVV bij snelle counters gevaarlijk geweest. Niet iedereen was er dus gerust op voor de tweede helft. Bij zo’n counter kwam MVV al na tien minuten op gelijke hoogte. Op aangeven van Bryan Smeets tikte Mart Remans de bal vallend bij de tweede paal binnen: 1-1. ADO Den Haag bleef druk zetten, maar doelman Matthys bleek een grote sta-in-de-weg. Na dik een uur spelen bracht Kalezic twee wissels in. Captain Kürsad Sürmeli – die geen sterke wedstrijd speelde – werd naar de kant gehaald voor Lasse Vigen en Tyrese Asante moest plaats maken voor Justin Ché. In plaats van MVV pijn te doen, was het andersom het geval. Weer bij een snelle counter kwam MVV in overtal te staan en Dailon Livramento bleef koel en schoot beheerst de bal over de grond langs de stoïcijns toekijkende doelman Marsman, die op het verkeerde been stond: 1-2.

Bij aanvang van het Haags Kwartiertje zongen de fans al ‘alles of niets’ en Kalezic bracht Alex Schalk als extra aanvaller voor verdediger Bart van Hintum. Invaller Justin Ché leek de gelijkmaker op de schoen te hebben, maar een van richting veranderd schot werd op miraculeuze wijze door doelman Matthys met het been uit het doel gehouden. Scheidsrechter Jeroen Manschot trok er zes minuten extra tijd bij. In die extra tijd zag ADO Den Haag alsnog kans om de gelijkmaker te produceren. Een door Van Mieghem hoog in het strafschopgebied gebrachte bal werd doorgekopt, waarna Alex Schalk met een handigheidje doelman Romain Matthys buiten zijn doelgebied hinderde en de bal vervolgens simpel in het lege doel kon deponeren: 2-2. Volop protesten aan Limburgse kant, maar arbiter Manschot bleef bij zijn mening: doelpunt!

Na afloop moest ADO Den Haag vernemen, dat concurrent Roda JC de volle buit had gepakt bij Willem II (2-3). De ploeg uit Kerkrade – over twee weken de tegenstander van ADO Den Haag – staat nu drie punten voor. Volgende week vrijdag speelt de formatie van Kalezic weer thuis, dan komt Jong Ajax op bezoek.