3e Divisie: TOGB wint en stuurt Groene Ster met nederlaag terug naar Limburg

TOGB heeft in de Derde Divisie B goede zakengedaan voor een langer verblijf in deze klasse. Op het eigen sportpark Het Hoge Land werd het na een 0-0 stand bij rust door een benutte vrije trap van captain Jay Zandbergen en een treffer in blessuretijd van Leroy Zwarteveld 2-0.

Tekst & foto’s: Ron Fruining

Opponent Groene Ster wilde na de dreun die TEC had toegediend op bezoek bij de Limburgse formatie (0-10) afgelopen speelronde, op bezoek bij TOGB voorzichtig van start gaan. Met veel mensen achter de bal trachtten de Limburgers een vroege treffer van TOGB te voorkomen. De withemden ontregelden het spel van TOGB voornamelijk, zonder zelf in de gehele eerste helft gevaarlijk te worden.

TOGB liet de bal van voet naar voet gaan, maar slaagde er tot minuut tien niet in een schot op doel en tussen de palen te produceren. De eerste doelpoging van Leroy Zwarteveld werd met de hand gekraakt binnen de Groene Ster zestien door verdediger Joris de Kleijn. Arbiter Nelissen oordeelde dat er geen sprake van hands was en kende, ondanks appèl van TOGB, geen elfmeter trap toe.

Druk

TOGB bouwde de druk gedurende het eerste bedrijf op. Omdat het gat in de Groene Ster-verdediging niet gecreëerd kon worden, probeerden de geelzwarten het vanuit de tweede lijn. Een schot van Leroy Zwarteveld verdween over het doel van Groene Ster- goalie Van Wersch. Echt gevaarlijk en doeltreffend was TOGB in minuut achtentwintig. Een inzet van de thuisploeg werd door doelman Van Wersch gepareerd, maar de sluitpost deed dit achter de doellijn. Helaas voor TOGB was de assistent-scheidsrechter op dat moment niet op een lijn, waardoor hij de treffer niet kon toekennen.

Scherpte

Waar TOGB geduldig opbouwde leek de aanval geen rust te hebben. Wanneer er een speler van TOGB in positie kwam en afgedrukt kon worden voor een schot ontbrak de scherpte en rust om dit doeltreffend te doen. Zo verdwenen doelpogingen van Zwarteveld naast en over, strandde een combinatie van Sitor Sla en Anthony Slierendrecht en redde Groene Ster-doelman Van Wersch op een scherp aangesneden inzet van Max le Fèvre.

De opening in de tweede helft was voor de gastheren. Het eerste schot op doel van Anthony Slierendrecht werd door Van Wersch uit zijn doel geranseld. De rebound die volgde van de voet van Le Fèvre had te weinig kracht, waardoor de doelman de bal op kon rapen. Nadat een Groene Ster-verdediger aan de noodrem had getrokken, mocht TOGB een vrije trap nemen ruim buiten de Limburgse zestien. Aanvoerder Zandbergen ging achter de bal staan, keek en krulde de bal richting het Groene Ster-doel. Onderweg naar het doel werd de bal door de muur van de Limburgers beroerd, waardoor de bal in de lange hoek buiten bereik van doelman Van Wersch binnenplofte: 1-0.

Ruimte

TOGB zag dat Groene Ster de verdedigende stellingen verliet en meer aanvallend probeerde te spelen. Zo werd ruimte weggegeven waar de snelle TOGB-aanvallers in doken. Nadat Max le Fèvre en Anthony Slierendrecht hun inzetten gepareerd zagen, leek een met gevoel getrapte poging van Sitor Sla de 2-0 op te leveren. Waar doelman Van Wersch gepasseerd was, schoot Danny Stassar zijn doelman te hulp door de bal voor de lijn weg te trappen, waardoor het 1-0 bleef.

Rood

Nadat een lob van Leroy Zwarteveld net naast het Groene Ster-doel was verdwenen, waren het de bezoekers die er vandoor konden gaan. Over de rechterflank was het de technisch vaardige Ghijssen die het duel opzocht met centrale verdediger Wouter Vermeer. De TOGB-verdediger stuitte de Groene Ster-aanvaller onreglementair en kreeg geel. Het was de tweede gele kaart voor Vermeer, die eerder ook die kleur kaart had gezien voor het vasthouden van een tegenspeler en er nu dus vanaf moest.

Groene Ster had gedurende het laatste kwartier van de wedstrijd een overtal en moest omschakelen. Wanneer je de gehele wedstrijd verdedigend hebt gespeeld valt het niet mee om een ander systeem te moeten spelen. De Limburgers veroverden een aantal corners, maar slaagden er niet in de tien TOGB’ers te verrassen. Bij één van de corners was ook doelman Van Wersch mee naar voren. Nadat TOGB de corner uitverdedigde, was het Leroy Zwarteveld die aangespeeld werd. Zwarteveld creëerde eerst ruimte voor zichzelf en stuurde de bal met voldoende snelheid richting het lege Groene Ster-doel. In een uiterste poging de bal te keren, zette Danny Stasser een sliding in. Te laat, want de bal verdween samen met Stasser in het doel: 2-0.

Gedaan wat moest

Trainer Jonathan Jonk was blij dat zijn team de overwinning had gepakt. ,,We zijn ons bewust dat we in dit soort wedstrijden eerder moeten scoren. We maakten vandaag twee lelijke goals, maar pakten zo wel de drie punten. Je zag omdat Groene Ster vorige week met 10-0 klop heeft gehad, dat zij niet naar voren gaan renden. Pas na een minuut of vijfentwintig gingen zij iets aanvallender staan, waardoor wij iets meer ruimte kregen. Deze wedstrijd hebben wij mindere mogelijkheden gehad dan vorige week, maar nu gedaan wat moest, scoren. Wij moeten het gewoon van het team hebben, omdat er in onze groep nu geen topschutter rondloopt. Nu even genieten en daarna voorbereiden op de wedstrijd op gras in Tiel waar TEC wacht.”