ADO Den Haag neemt gelijkspel mee uit Kerkrade

De uitwedstrijd tegen concurrent Roda JC heeft ADO Den Haag niet kunnen winnen. De ploeg van trainer Darije Kalezic moest twee keer terugkomen van een achterstand en sloot – met tien man – af met een 2-2 gelijkspel. Alle concurrenten, Willem II, FC Dordrecht, FC Groningen en De Graafschap, pakten wel de volle buit.

Tekst: Ton Beije    |      Foto’s: Orange Pictures

Trainer Kalezic liet Jort van der Sande buiten de basis en had voor hem een plaats op de bank in petto. Voor hem speelde Jari Vlak, die vorige week tegen Jong Ajax een schorsing uitzat. Alex Schalk mocht vanuit de basis beginnen in de plaats van Jerry van Wolfgang.

Beide teams begonnen voorzichtig aan de wedstrijd om vooral in de beginfase niet op achterstand te komen. Roda JC verscheen het eerst gevaarlijk voor het Haagse doel. Václav Sejk kreeg de bal vrij op de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot leverde geen probleem op. Na een klein kwartier een eerste kansje voor de bezoekers. Op aangeven van Justin Ché was de kopbal van Alex Schalk te zacht om doeltreffend te zijn.

De volgende mogelijkheid was weer voor Roda JC en kwam weer op naam van Václav Seck, maar nu vond hij met zijn inzet doelman Nick Marsman op zijn weg. Na een half uur was het echter toch raak voor de gastheren. Matteo Waem maakte een overtreding in de zestien en arbiter Dennis Higler treuzelde niet en gaf een pingel. Walid Ould-Chikh, een handenbindertje voor ADO Den Haag, schoot zijn ploeg vanaf elf meter op een 1-0 voorsprong.

In de slotfase van de eerste helft wist ADO Den Haag – net als tegen Jong Ajax, terug te komen in de wedstrijd. Op aangeven van Lasse Vigen controleerde Henk Veerman de bal en schoot beheerst binnen: 1-1.

Geen wijzigingen in de beide teams in de rust. ADO Den Haag wilde in het tweede bedrijf uit een ander vaatje tappen, had ook wat meer balbezit in het begin, maar keek vervolgens na twaalf minuten weer tegen een achterstand aan. Enrique Pena Zauner kwam vrij aan de zestienmeterlijn en liet vervolgens de bal achter doelman Marsman tegen het Haagse net tot stilstand komen: 2-1. ADO Den Haag moest weer in de achtervolging. De vreugde aan Limburgse zijde over de tweede voorsprong was echter van korte duur. Na een uur op de klok vond Daryl van Mieghem met een steekbal ADO’s topscorer Henk Veerman, die hard doel trof: 2-2.

Acht minuten na de gelijkmaker had Roda JC zomaar weer aan de leiding kunnen komen, want Rodney Kongolo kreeg niet ver van doelman Marsman een dot van een kans, maar zocht het Haagse doel te hoog. Vijf minuten voor tijd had ADO Den Haag zelfs nog de volle buit binnen kunnen halen, maar het schot van Henk Veerman verdween naast het Limburgse doel. ADO Den Haag kon het duel overigens niet met elf man uitspelen, want in de extra tijd liep invaller Dhoraso Klas nog tegen een rode kaart aan.

ADO Den Haag komt maandag alweer in actie, dan is FC Dordrecht in het Bingoal Stadion te gast. ADO Den Haag zal aan de bak moeten, een wedstrijd die gewonnen moet worden, want FC Dordrecht staat op slechts twee punten van de ploeg van Kalezic. Er wordt maandag om 20.00 uur afgetrapt.