Oranje-vrouwen Onder 17 start goed aan EK-kwalificatie

Het O17-meidenteam van Nederland is het EK-kwalificatietoernooi in eigen land goed begonnen met een 4-0 overwinning op de leeftijdsgenoten van Oekraïne. De wedstrijd werd op het veld van SJC in Noordwijk gespeeld. Bij het Nederlands team zaten Jet van Mierlo en Victoria Boerboom namens ADO Den Haag op de bank.

Tekst: Glenn Duijzer        |         Foto’s Eric de Wit

De wedstrijd zou oorspronkelijk om 19.00 uur beginnen, maar problemen met de lichtinstallatie zorgde voor een uur uitstel. Nadat Oekraïne mocht aftrappen werd Oranje direct onder druk gezet, wat een tweetal inworpen voor Oekraïense meiden opleverde. De tweede inworp werd onderschept door rechtsback Hester Algra, die via de zijkant opstoomde en de bal op Rode Ivens legde. Op haar beurt gaf Ivens de bal diep op de inkomende Yada Huisman. De Nederlandse spits was iets eerder bij de bal dan doelvrouw Svitlana Sakhno van Oekraïne en scoorde na 56 seconden al de 1-0. Skhno raakte bij die actie geblesseerd en dat gaf trainer Sergii Sapronov de gelegenheid om zijn team boos toe te spreken.

Dat had wel direct gevolgen, want Oekraïne ging compacter spelen, waardoor Oranje er het eerste kwartier niet meer doorheen kwam. Na het eerste kwartier wist Oranje zich weer door de gele muur heen te wringen en was het tweemaal een inzet van Dechamaily Lont, die eerst over schoot en haar tweede poging werd een prooi voor de keepster.

Vlak voor het eerste half uur voorbij was, schoot Zoë Zuidbergs de bal net over het Oekraïense doel. Ook Oekraïne kreeg zowaar een kans, maar een kopbal van Sofiia Vershniak miste de kracht om doelvrouw Danae van der Vliet te verschalken. Terwijl iedereen zich ging opmaken voor de koffie in de rust, was het Rosalie Renfurm die na een inworp snel wegdraaide van haar tegenstandster en de bal netjes in de kruising schoot: 2-0. Uit de omschakeling die na de aftrap volgde scoorde Zoë Zuidbergs van afstand de 3-0, daarbij enigszins geholpen door een verdedigster uit de Oekraïne, die bal ligt van richting veranderde.

Na de rust was de wedstrijd nog geen vijf minuten bezig of er sloegen weer enkele lichtmasten uit. Reden genoeg voor de Deense arbiter Nanna Løf Morch om beide teams weer naar de kleedkamer te sturen. Deze onderbreking duurde ongeveer tien minuten, waarna beide teams wederom begonnen aan de wedstrijd. Vlak voor het uur werd Oranje-spits Dechamaily Lont onderuitgehaald in het strafschopgebied en legde arbiter Morch de bal op de stip. Diezelfde Lont logenstrafte de voetbalwet, dat je nooit zelf de strafschop moet nemen. Ondanks dat doelvrouw Sakhno de goede hoek koos, verdween de bal in het net.

Juist op dat moment sloegen wederom alle lichten op het sportpark Lageweg uit. Ditmaal gingen ze ook weer direct aan. Naderhand bleek dat het hier om een stroomstoring ging in de gemeente Noordwijk. De arbiter maakte echter direct het gebaar dat de strafschop niet telde en opnieuw moest worden genomen. Ditmaal ging Rose Ivens achter de bal staan en koos de andere hoek. Wederom koos Sakhno de goede hoek, maar ook nu was zij kansloos: 4-0.

Een kwartier voor tijd mocht Victoria Boerboom van ADO Den Haag invallen voor Zoë Zuidbergs.De Haagse speelster liet in de laatste minuten duidelijk zien dat ze klaar is voor de basis met enkele goede loopacties en dito voorzetten. Ook een schot op het doel in de laatste minuut had een beter lot verdiend.

In de andere poulewedstrijd versloeg Spanje O17 haar Turkse tegenstander met 9-0 op het Juliana Sportparl, het terrein van FC ’s-Gravenzande. Komende zondag staat de tweede poulewedstrijd voor Oranje op het programma. Turkije is dan in ’s-Gravenzande de tegenstander. De aftrap is om 15.00 uur.

De laatste poulewedstrijd staat voorlopig voor woensdagavond 20 maart op het programma. Deze wedstrijd wordt wederom in Noordwijk gespeeld. Dan zal de lichtinstallatie wel moeten werken, anders kan de UEFA of KNVB wel eens ingrijpen en de wedstrijd verplaatsen naar een ander tijdstip of sportpark.

Opstelling Oranje O17 (vrouwen):

Danae van der Vliet, Hester Algra (46. Juul Oudenampsen), Reza Konink (65. Aline Weerelts), Lieve Burgers, Kyra Koopman, Rosalie Renfurm, Zoë Zuidbergs (76. Victoria Boerboom), Rose Ivens, Dechamaily Lont, Kiki Schouten (87. Fleur Verkooijen), Yada Huisman.

 

Lees verder