ADO Den Haag kan na nieuwe tegenvaller directe promotie bijna vergeten

Dat ADO Den Haag duidelijk in een dip bivakkeert is duidelijk. De ploeg verspeelde in de laatste zes wedstrijden liefst twaalf punten. Slechts eenmaal werd er – ook niet eenvoudig – gewonnen van Jong Ajax. Nu verloor de formatie van trainer Darije Kalezic met 3-1 van het laaggeplaatste, maar de laatste wedstrijden goed op dreef zijnde Telstar met 3-1.

Tekst: Ton Beije

Trainer Kalezic hadden drie mutaties in zijn ploeg aangebracht. Tyrese Asante speelde voor Matteo Waem, Lasse Vigen zat op de bank en voor hem kwam de weer van een blessure herstelde Jort van der Sande binnen de lijnen en ook voor Bart van Hintum was een plek ingeruimd in de plaats van Henri Koudossou. Voor Van Hintum betekende het de 500e wedstrijd in het betaalde voetbal. Timothy Derijck kwam – gerekend over meerdere perioden – voor de 150e keer uit in het shirt van ADO Den Haag. Met veel plezier zullen zij aan die jubileumwedstrijd niet terugdenken.

Geen indruk

ADO Den Haag kon ook tegen Telstar geen indruk maken. De thuisploeg bleef achter de bal, wachtend op een countermogelijkheid en een fout aan Haagse zijde. In de veertiende minuut kwam Telstar al aan de leiding. Op aangeven van Youssef El Kachati (ex-Quick Boys) liet Danzell Gravenberch de bal achter doelman Nick Marsman verdwijnen: 1-0.

Pech

Ook na die achterstand kon ADO Den Haag niet echt potten breken. Er was balbezit, maar gevaarlijk wisten de bezoekers niet te worden. Pas na een half uur op de klok gevaar voor het doel van de gastheren. Justin Ché bediende Henk Veerman, die pech had dat zijn inzet op de lat eindigde. Daarna maakte doelman Koeman van Telstar nog een inzet van Veerman onschadelijk. Tijdens een man-meer-situatie (Gravenberch moest geblesseerd uitvallen bij de thuisclub) kwam ADO Den Haag drie minuten voor rust langszij. Een voorzet van Daryl van Mieghem werd door Jort van der Sande (foto) binnengegleden: 1-1. Toch wist de Haagse ploeg niet met die gelijke stand de rust te bereiken, want in de blessuretijd sloeg Telstar weer toe. Zodoende moest ADO Den Haag vlak voor het rustsignaal opnieuw een tegendoelpunt incasseren. Een ongelukkige tegentreffer, want de bal verdween via verdediger Justin Ché in het Haagse doel: 2-1.

Achterstand

Dan weet je dat je als ADO Den Haag na de doelwisseling uit een heel ander vaatje moet tappen. Maar voordat de ploeg van Kalezic daarmee kon beginnen, stond het al op een achterstand van twee treffers. El Kachati knalde de bal al na twee minuten langs Nick Marsman: 3-1. Kalezic greep niet lang daarna in. Hij haalde drie man naar de kant (Tyrese Asante, Kürsad Sürmeli en Jort van der Sande) en bracht nieuw in Jerry van Wolfgang, Silvinho Esajas en Amir Absalem. Pech hadden de bezoekers toen een schot van Henk Veerman van richting werd veranderd en weer op de lat belandde.

Wat ADO Den Haag in veel wedstrijden wel lukte, zat er tegen Telstar niet in. Terugkomen van een achterstand. En dat zat er eigenlijk al een aantal wedstrijden aan te komen. Er niet in slagen om een (knullig) opgelopen achterstand nog goed te maken. Ondanks een extra spits erbij de laatste tien minuten (Houwaart voor Van Hintum) bleef het bij 3-1.

Impulsen

ADO Den Haag mist duidelijk de aanvallend impulsen van een Joel Ideho, die terugkomt van een blessure. De directe promotie (plaats twee) lijkt voorlopig ver uit zicht. Het mag hopen, dat Roda JC punten laat liggen zondag bij MVV Maastricht en dan kan de ploeg van Kalezic – na de interlandbreak – op vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen proberen toch nog enigszins aan te sluiten door de volle buit te behalen tegen de Groningers. Anders wordt het – toch teleurstellend – de focus leggen op de nacompetitie. Hopelijk kunnen staf en spelers de komende twee weken alle neuzen de goede kant op te krijgen om alsnog toe te slaan in het slot van de competitie.