2e klasse C: SVC’08 lijdt onterechte nederlaag tegen DONK

Ondanks het verschil op de ranglijst ten faveure van DONK werd SVC’08 gezien de statistieken van beide ploegen zeker niet kansloos geacht in het onderlinge treffen. SVC’08 verloor thuis tot dusver maar eenmaal, van koploper VUC, en DONK won slechts eenmaal buitenshuis. Het werd dan ook een wedstrijd waarvan het publiek tot aan het eindsignaal kon genieten.

Tekst en foto’s: Jaap Lolkema

SVC’08, met Jordy de Bruin terug in de ploeg, zette vanaf het beginsignaal goed druk en wist al direct kansen af te dwingen. Na vijf minuten mocht SVC’08 een corner nemen die net over werd gekopt door Patrick Bos. Vlak daarna kon Yannick Willems vanaf rechts schuin op de goal af stomen, zijn schot belandde in het zijnet. SVC’08 bleef aandringen. Zo bracht Yannick Willems in de twaalfde minuut de bal van rechts voor het doel, waar Youssef Massaoudi van dichtbij kon inkoppen. De voortreffelijke doelman van DONK, Bas van der Eem, stond echter in de weg. Hiermee was de koek nog niet op, want een minuut later ging een verdediger van DONK met hooggeheven voet vooruit in op Nathan Martina en ging de bal terecht op de stip. Jordy de Bruin schoot de bal onberispelijk in: 1-0.

SVC’08 nam na deze voorsprong geen gas terug en bleef jagen op tweede treffer. Yannick Willems was tweemaal dichtbij. Bij zijn eerste poging schoot hij net naast en keeper Bas van der Eem redde zeer bekwaam op de tweede poging. DONK deed in eerste helft weinig terug. De opbouw was weliswaar verzorgd, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van keeper Joshua Roos, die nu de voorkeur had gekregen boven Wesley van der Wel, die tot dusver het doel van SVC’08 had verdedigd. In de dertigste minuut moest hij voor het eerst echt optreden. Bij het rustsignaal van scheidsrechter Bas Oosterlaken mocht DONK dan ook blij zijn dat de stand slechts 1-0 was.

DONK kwam de tweede helft duidelijk met meer energie uit de kleedkamer dan waarmee het de wedstrijd was begonnen. Na vijf minuten moest Joshua Roos al gestrekt naar de bovenhoek om een schot van Werner Overkamp te pareren. SVC’08 werd achteruitgedrukt en hoewel het compact verdedigde en weinig tot geen kansen weggaf, werd de druk van DONK steeds groter. Toch wist SVC’08 nog een goede kans af te dwingen met onder meer een schot van Tristan Dufour. Er ontstonden mogelijkheden om de voorsprong te vergroten uit corners en dode spelmomenten, waarop te gehaast en te ongecontroleerd werd gereageerd om tot afronding te komen. In de vierenzeventigste minuut kreeg Jeffrey van Dam een levensgrote kans om de gelijkmaker voor DONK te scoren. Maar uit een corner kopte hij van dichtbij naast het doel.

Een minuut later was het wel raak. Geheel onnodig werd een DONK-aanvaller van achter aangetikt in het strafschopgebied en een strafschop was het gevolg. Invaller Jeroen Borsboom velde het vonnis overtuigend:1-1. In de tweeëntachtigste minuut kreeg Tristan Dufour de kans om SVC’08 opnieuw op voorsprong te brengen en het geloof op een goed resultaat voor DONK aan diggelen te schieten. Van dichtbij wist hij doelman Van der Eem echter niet te passeren.

Wanhoopsschot

Met nog drie minuten op de klok leek het duel met een gelijkspel aan de statistieken te gaan voldoen. Maar Bas Houdijk gooide roet in het eten voor SVC’08. Op het middenveld won hij een duel van twee SVC’ers en vanaf zo’n vijfentwintig meter loste hij een wanhoopsschot dat onderweg nog even van richting werd veranderd en onhoudbaar in de bovenhoek verdween:1-2.

Zo liep SVC’08 alsnog tegen een zure en onverdiende nederlaag aan, die hard aankomt en had DONK het geluk van een kampioenskandidaat.