2e klasse D: DHC via inhaalrace naar gelijkspel tegen HBSS

Na de winst op Hillegersberg een week geleden was het bij DHC gestelde doel om de eerstvolgende drie wedstrijden – tegen achtereenvolgens de naaste concurrenten HBSS, Berkel en Vitesse Delft – te winnen. Nu thuis tegen HBSS was die doelstelling lange tijd ver buiten beeld. Pas in de laatste tien minuten wisten de groen-zwarten de 0-2 achterstand om te buigen naar 2-2. In de slotminuut stond de doelpaal bovendien een zege van de thuisclub in de weg.

Tekst: Wicher Schreuders

Vanaf de aftrap leverden beide teams volop inzet, er was strijd voor de winst, want beide teams – die voor aanvang de negende/tiende plek op de ranglijst deelden – wisten dat eigenlijk alleen winst hen een beetje uit de directe zorgen zou kunnen helpen. Al na de eerste minuut was DHC-er Sinan Ocal gevaarlijk door vanaf circa twintig meter een vrije trap net over het vijandelijke doel te schieten. Na een kleine tien minuten was het dezelfde Ocal, die na een fraaie solo in het strafschopgebied leek te gaan scoren, maar HBSS-doelman Steven Lugtmeijer kon ternauwernood redding brengen. HBSS stelde hier tegenover een goede inzet van Kevin Edmilson Santos, maar DHC-goalie Oussama Zayzaoui stond op zijn post.

Geel

De beginfase was voor de bezoekers uit Schiedam, die steeds net iets feller waren in de duels en de meeste duels dan ook wonnen. Na een fel duel in de middencirkel kreeg DHC-er Michael van der Ende al na een kwartier voor zijn reactie geel van de overigens zeer goed fluitende scheidsrechter Louis Duarte (Rhoon). Twee minuten later werd een wat minder fraaie overtreding op dezelfde Van der Ende begaan, wat niet geheel toevallig leek. Bij een volgende actie van de zeer actieve Sinan Ocal werd hij binnen de beruchte lijnen gevloerd, waarna arbiter Duarte – na 21 minuten spelen – gedecideerd naar de stip wees. Quinten van Zweden eiste de bal op met zonder twijfel het idee deze buitenkans te gaan verzilveren. Helaas kwam dit er niet van, want Van Zweden schoot de bal erg hoog over het doel. Hij herpakte zich, want enkele minuten later zette hij Giovalli Serbony (foto) vrij voor het HBSS-doel, maar doelman Lugtmeijer onderschepte de bal, waarbij hij in aanraking kwam met Serbony en voor een blessure behandeld moest worden.

Paal

Na 37 minuten kwam HBSS voor het eerst na lange tijd weer bij het DHC-doel in de buurt. Een schot van afstand belandde op de paal, waarna de rebound door de inlopende Shay van Liempd tot doelpunt werd gepromoveerd: 0-1. Kort voor de rust zag DHC-er Kubilay van Oosten een schot buiten bereik van de HBSS-goalie tegen de kruising belanden.

Moed

Na de doelwisseling moest eerst DHC-keeper Zayzaoui redding brengen bij een vrije trap van de bezoekers, maar kort hierna moest ook HBSS-doelman Lugtmeijer in actie komen na een door Dominique Ahanhanzo genomen vrije trap. In plaats van een gelijkmaker van DHC viel na dik een uur spelen een doelpunt aan de andere kant. Shay van Liempd kwam na een dieptepass vrij voor doelman Zayzaoui, die door Van Liempd werd omspeeld, waarna hij eenvoudig 0-2 kon laten aantekenen. DHC leek op dat moment kansloos om nog een puntje te halen. De DHC-ers bleven het wel proberen, maar alles leek tevergeefs. Pas na tachtig minuten wist DHC alsnog te scoren. Een fraaie actie van invaller Jurgylio Limon bracht de bal bij de tweede paal bij Serbony, die de bal terugplaatste naar de centraal inkomende Sinan Ocal, die goed wist af te werken: 1-2. En met nog zeker tien minuten te spelen, geloofden de groen-zwarten er ineens weer in. Met hernieuwde moed trok men ten aanval. Kubilay van Oosten werd diep gestuurd, maar er werd op twijfelachtige wijze buitenspel gegeven. Na 82 minuten bereikte een voorzet vanaf links van Van Oosten in het centrum Ocal, die wederom doeltreffende uithaalde: 2-2. In twee minuten tijd was DHC uit kansloze positie op gelijke hoogte met HBSS gekomen. In de volgende minuten zat er nog meer in voor de Brasserskade-bewoners, want het geloof bij de groen-zwarten was weer helemaal terug, terwijl HBSS duidelijk was aangeslagen. Dit leidde in de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd tot een grote kans voor de thuisclub via een solo van Serbony, die van kort bij uit een moeilijke hoek de bal op de paal schoot. De winnende treffer bleef daarmee uit voor DHC.

Dubbele gevoelens

Na afloop twijfelden de DHC-ers of zij nu teleurgesteld moesten zijn, omdat de paal de winnende 3-2 in de weg stond, of dat zij toch maar tevreden moesten zijn met het behaalde punt via een geslaagde inhaalrace na een 0-2 achterstand halverwege de tweede helft. Dubbele gevoelens, maar misschien moet dan toch de tevredenheid overheersen. DHC en HBSS blijven door dit onderlinge gelijke spel op gelijke hoogte staan met 17 uit 17. Door de verrassende overwinningen van naaste concurrenten Berkel (0-5 uit bij Oliveo) en Neptunus-Schiebroek (0-1 winst uit bij VFC) passeerden die beide teams DHC en HBSS. Door een grote nederlaag (5-0 uit bij SC Monster) staat Vitesse Delft nu in punten gelijk met voornoemd tweetal. Van een gedeelde 9e/10e plaats, zakt DHC nu naar een gedeelde 10e/11e/12e plek. Alleen Hillegersberg (dat overigens 2-2 speelde tegen Verburch) staat er nog onder, met 16-9. In de komende weken dient DHC aan te treden tegen Berkel (uit) en Vitesse Delft (thuis). De doelstelling voor DHC geldt na zaterdag nog sterker om dan minimaal die twee wedstrijden te winnen. Een zware opgave.