Oranjevrouwen onder 17 wint ook tweede duel bij EK-kwalificatie

Nadat eerst Oekraïne met 4-0 werd verslagen, heeft het Oranje-vrouwenteam Onder 17 ook Turkije aan de zegekar gebonden. Op het Juliana Sportpark in ’s-Gravenzande werd het 6-1 voor Oranje.

Tekst: Glenn Duijzer     |      Foto’s: Eric de Wit

Het was een speciale dag in ’s-Gravenzande, want rondom de wedstrijd werden de vriendschapsbanden tussen Nederland en Turkije nogmaals aangehaald. Deze bestaan dit jaar precies honderd jaar en daarom waren er diverse officiële activiteiten voorafgaande aan de wedstrijd.

De bondscoach had ditmaal een basisplaats ingeruimd voor ADO Den Haag speelster Victoria Boerboom. Het was voor Boerboom haar tiende interland sinds 17 april 2023 bij Portugal O16 – Nederland O16. Met twee treffers was Boerboom medeverantwoordelijk voor de 2-3 overwinning. Ploeggenoot bij ADO, Jet van Mierlo, oud-speelster van FC ’s-Gravenzande, bleef de gehele wedstrijd op de bank. Onder de kleine duizend toeschouwers waren veel Turkse fans.

Echt enthousiast konden ze niet worden aan het begin van de wedstrijd, want binnen vijf minuten was het Kyra Koopman die met een prachtig schot van buiten het strafschopgebied de stand op 1-0 bracht. Na tien minuten was het de Haagse Victoria Boerboom, die uit een voorzet van Rose Ivens de bal ineens in de korte hoek schoot, doelvrouw Aliye Tecer wist in twee acties de bal te stoppen. In de 23e minuut was het wel raak voor Oranje, nadat Kiki Scholten de bal uit een lucht hard in het doel schoot.

Na een half uur kon er weer gejuicht worden door de Oranje-fans en de aanwezige ADO-delegatie in het bijzonder, want Victoria Boerboom scoorde de 3-0 voor Oranje op aangeven van Dechamaily Lont. Het was de vijfde treffer voor de Haagse speelster in het Oranje-shirt. Op slag van rust had de Turkse verdedigster Ilayda Tali geen andere optie dan Oranje aanvalster Lont op onreglementaire wijze te stoppen. Net zoals in de eerste wedstrijd tegen de Oekraïne, nam Lont zelf de strafschop. Ook ditmaal verdween de bal in het doel: 4-0. De eerste helft speelde de wedstrijd zich hoofdzakelijk af op de helft van Turkije en kreeg doelvrouw Danae van der Vliet slechts twee terugspeelballen te verwerken.

Dat beeld veranderde niet na de rust. Behalve dan dat Van der Vliet na 53 minuten de eerste bal van een Turkse voet mocht oprapen. De tweede helft begon eigenlijk zoals de eerste en het was wederom Koopman die van afstand scoorde en daarmee de stand op 5-0 bracht. Oranje domineerde de wedstrijd en het duurde tot het Haags Kwartiertje voordat er weer een treffer viel. Uit een voorzet van Rannenke Derks wist Schouten haar tweede treffer te scoren: 6-0. Drie minuten voor tijd trok de Turkse ploeg massaal de aanval in en kreeg het de eerste corner van de wedstrijd. In de kluts kwam de bal voor de voeten van Ela Yetim. De PSV-speelster redde de Turkse eer en dat zorgde voor een hoop lawaai op de tribune. De daarop al snel volgende twee corner leverde niets op, waardoor de eindstand op 6-1 bleef staan.

Aangezien Spanje op hetzelfde moment met 2-0 van de Oekraïne won, moet Oranje komende woensdag in Noordwijk winnen om groepswinnaar te worden. De wedstrijd op het terrein van SJC zal om 15.00 uur beginnen.

Opstelling Nederland O17 (vrouwen): Danae van der Vliet, Kyra Koopman (66. Hester Algra), Reza Konink, Aline Weerelts, Juul Oudenampsen, Kiki Scholten, Rosalie Renfurm (66. Maureen van Drogen), Rose Ivens (89. Fleur Verkooijen), Yada Huisman (46. Ranneke Derks), Dechamaily Lont, Victoria Boerboom.