Warming-up 3e Divisie: Paul van der Zwaan (Quick): ,,Onderschatting is een vorm van overschatting”

Quick herpakte zich afgelopen zondag door met 3-2 te winnen van OSS’20. De kater van de nederlaag thuis tegen AWC (1-2) werd weggespoeld. De plaats in de middenmoot is geconsolideerd. Komende zondag kan deze nog verder worden versterkt door in Breda te winnen van hekkensluiter Baronie, maar onderschatting dreigt.

Tekst: Pieter Donath

Baronie heeft slechts 18 keer gescoord in 25 wedstrijden. Quick scoorde 48 keer in 24 wedstrijden. Dit zegt niet alles over de krachtsverhouding, want thuis verloor Quick met 2-3. Ook de recente nederlaag tegen het lager geplaatste AWC geeft aan dat de jonge Haantjes, vrijwel geheel O23 jaar, scherp moeten zijn. Ook vorige week moest trainer Paul van der Zwaan (foto) zijn emotie beteugelen toen OSS’20 na een 3-0 bij de rust terugkwam tot 3-2.

Boos

Tegen AWC was je boos over het ontbreken van energie en felheid bij spelers. Was dat beter tegen OSS’20?

,,Met name de eerste helft was een genot om naar te kijken. Waar tegen AWC geen goede energie te bespeuren was, spatte het tegen OSS’20 met name in de eerste helft ervan af. OSS’20 werd volledig overlopen, we wonnen alle duels en tweede ballen en scoorden drie fantastische goals. De 3-0 bij rust was nog eerder te laag dan geflatteerd. En dat met een ploeg die door blessures en schorsingen nog nooit zo jong is geweest. De tweede helft begonnen we ook nog goed en waren nog steeds heer en meester, tot de tegengoal die volledig uit de lucht kwam vallen. Daarna brak het gebrek aan ervaring ons min of meer op. We werden totaal onnodig angstig en kwamen niet meer tot het spel dat ons zover gebracht had. Het werd zelfs nog 3-2 en een soort van billenknijpen op het laatst. Niet wat we wilden, maar gezien de jeugdigheid ook weer niet verrassend. Maar ervaring krijg je door te ervaren. In dat kader gezien was het voor deze jonge gasten een uitstekende leerschool.”

Baronie staat laatste en scoort moeilijk. Hoe voorkom je onderschatting?

,,We hebben ook nog maar weer eens bewezen dat het qua voetbalvermogen potentieel wel goed zit. De moeilijkheidsgraad zit hem nu weer in de volgende wedstrijd, Baronie uit, waarvan de hele ‘goegemeente’ er maar weer vanuit gaat dat het geen probleem mag opleveren. Niets is minder waar, zeker voor een jonge en dus nog ‘kwetsbare’ groep. Voor de duidelijkheid; thuis verloren we gewoon van Baronie. Van onderschatting mag en kan dus geen sprake zijn. Onderschatting is overigens gewoon een vorm van overschatting. Sporters die aan dat soort ‘schattingen’ doen zijn geen knip voor de neus waard. Sporten op prestatief niveau betekent iedere keer weer het uiterste van jezelf eisen. Tegen Baronie zullen het moeten laten zien.”

Lees verder