2e klasse C: VUC met 43-jarige doelman Rudy Lakwijk naar zege in Gouda

Daar stond ineens Rudy Lakwijk (foto) weer in het doel bij VUC. Hij is inmiddels 43 jaar, maar is het keepen niet verleerd. Met een paar reddingen had hij zeker een belangrijk aandeel in de 2-1 zege van de koploper bij Olympia.

Het is voor VUC een grote aderlating als doelman Nick Hasper niet kan spelen. Hij ontbrak zaterdag tegen Olympia wegens ziekte. Vandaar dat veteraan Rudy Lakwijk uit nood was opgetrommeld. Jarenlang stond hij in het doel bij VUC 1 en is tegenwoordig keeperstrainer bij de selectie van trainer Rob de Lange.

Reddingen

Lakwijk is inmiddels 43 jaar, maar toonde in Gouda aan dat hij het keepen nog niet is verleerd. Hij verrichtte tegen Olympia twee heel belangrijke reddingen. Aanvaller Soefjan de Koning had na 23 minuten bij 0-1 de gelijkmaker op zijn voet en een kwartier voor tijd had hij zijn ploeg naar 1-2 kunnen terugbrengen, maar beide keren lag Lakwijk in de weg. Hij moest in de extra tijd toch nog een tegentreffer incasseren, maar die bracht VUC niet meer in gevaar.

Capituleren

Het toeval wil dat ook Olympia door een blessure van de vaste nummer één een oudgediende in het doel had staan. Maar deze Robbert Dols, die tegenwoordig de keepers bij de jeugd traint, is elf jaar jonger dan zijn lotgenoot Lakwijk. Ook Dols keepte goed. Hij moest al wel na twee minuten in de wedstrijd capituleren. Quinten van der Kraaij zette VUC op voorsprong door een voorzet van Roderick Meinema met een fraaie hoge voetbeweging in te schieten. Clubtopscorer Meinema zorgde in de 28e minuut zelf voor 0-2, met een afstandsschot dat deed denken aan het doelpunt van Tijani Reijnders voor het Nederlands elftal tegen Schotland de avond ervoor.

Dreiging

Omdat VUC ondanks meerdere kansen verzuimde om nog meer te scoren, was er in de tweede helft de dreiging dat het tegen hekkensluiter Olympia nog spannend zou kunnen worden. Lakwijk voorkwam dat dus en Levi Schipper redde ook nog een keer op de lijn. Zelf wist VUC na rust aanvallend weinig meer uit te richten. Meinema had last van zijn lies en moest al snel naar de kant. Daardoor miste VUC in de rest van de wedstrijd stootkracht voor het doel van de thuisclub.

Bij de koploper kon rechtsachter Roy Speelman na twee wedstrijden weer meedoen en was hij meteen de beste VUC’er. Ook Gino van de Water is op de weg terug. Hij ontbrak liefst drie maanden wegens een hardnekkige blessure, maar viel in Gouda voor de tweede achtervolgende zaterdag goed in.

Omdat de twee belangrijkste concurrenten ook beide wonnen, blijven de marges bovenin de tweede klasse C hetzelfde: VUC heeft drie punten voorsprong op DONK en vier punten op HVV.