4e Divisie: FC ’s-Gravenzande in extremis langs Heerjansdam

In de uitwedstrijd tegen Heerjansdam had FC ’s-Gravenzande het niet makkelijk. Pas in de 94e minuut was het Frank Broos die, uit een hoekschop van Twan van Meerten, voor de 1-2 overwinning zorgde. Heerjansdam is momenteel terug te vinden op de veertiende plaats met 22 punten uit 21 wedstrijden. FC ’s-Gravenzande staat op de derde plaats met 37 punten uit 22 wedstrijden.

Tekst: Jan Hoogenraad  |   Foto’s: Pieter Vermeer

Er mag zeker niet te licht gedacht worden door de ’s-Gravenzanders over deze wedstrijd. Hopelijk zou het nu eens lukken meer kansen te benutten, want dat ontbrak vorige week tegen Capelle en stond de ploeg in de slotminuut nog met lege handen. Heerjansdam zou er ongetwijfeld alles aan willen doen om te stijgen op de ranglijst om zo de nacompetitie te ontlopen.

De thuisploeg liet zich in de eerste helft niet van de beste kant zien en keek met de rust tegen een 0-2 achterstand aan. Wel was er in de eerste minuut een poging van Frank Broos, die op aangeven van Stefan Bruijn de bal over de lat schoot. Een voorzet vanaf rechts werd hierna door Sil van Ooijen wel goed ingekopt, maar doelman Yoel van Dalen pakte de bal. Voor Heerjansdam was Gert Jan Plaizier kansrijk op aangeven van Jarno Visser, maar hij kopte naast. In de elfde minuut kwam de gastploeg op voorsprong. Na matig verdedigen was het Gert Jan Plaizier die helemaal vrijstond op een voorzet vanaf de rechterkant en de bal wel heel eenvoudig achter Edgar Leerdam kon koppen: 0-1. Hierna probeerde de thuisploeg wat terug te doen. Tweemaal was Twan van Meerten kansrijk. Eenmaal in de zeventiende minuut op aangeven van Stefan Bruijn, maar de Heerjansdam-doelman kreeg nog net zijn been tegen de bal, en vijf minuten later kon hij weer inschieten, maar weer was het de doelman die een treffer wist te voorkomen.

In de 27e minuut kwam Heerjansdam op een 0-2 voorsprong. Na een snelle counter viel de bal achter de ’s-Gravenzandse verdediging, de achterhoede reageerde veel te traag en daardoor kon Milan van den Berg alleen doorgaan. Doelman Edgar Leerdam probeerde nog een treffer te voorkomen, maar de bal rolde uiteindelijk in het doel, zeker een domper voor FC ’s-Gravenzande. Twee minuten voor rust had het nog erger kunnen worden toen Mathijn Valster de bal vanaf de rechterkant op de lat schoot, maar dat bleef de thuisploeg bespaard. Een tegenvallende stand voor FC ’s-Gravenzande bij rust, maar vooral achterin stond het niet goed en ontbrak het ook aan felheid in de duels.

Trainer Mike Jonk greep in de rust direct in met drie wissels om te proberen het tij alsnog te keren. Er kwam wel meer strijd en beleving, maar het gewenste resultaat liet lang op zich wachten, al moet gezegd worden dat de Heerjansdam-goalie een prima wedstrijd keepte. Uit een voorzet van Yuri Westhoff zag Twan van Meerten zijn inzet gestopt. Ook een vrije trap van Roy van Beek bleef zonder succes, Yuri Westhoff schoot wel goed in, maar de doelman wist er nog een hoekschop van de maken. Omdat de thuisploeg veelal de aanval zocht moest de defensie alert zijn op de soms snelle uitvallen van Heerjansdam. Zo schoot Milan van den Berg goed in, maar wist Edgar Leerdam zijn inzet in tweede instantie te stoppen. De in de rust ingevallen Bram Sommeling moest in de 62e minuut geblesseerd het veld verlaten en werd vervangen door Angelo Zwirs. Het zit Sommeling betreft blessures niet mee dit seizoen.

Ommekeer

Nadat in de 66e minuut Yuri Westhoff de bal maar rakelings over de lat had geschoten, wist Frank Broos kort hierna wel te scoren, maar die treffer werd afgekeurd vanwege duwen. In de 78e minuut was Stefan Bruijn dicht bij de aansluitende treffer, maar via de Heerjansdam-verdediging werd zijn inzet weggewerkt. Met nog vijf officiële minuten op de klok leek de wedstrijd af te stevenen op een 0-2 nederlaag voor FC ’s-Gravenzande. Maar toen gebeurde eigenlijk het ongelooflijke. Eerst bracht Stefan Bruijn  op aangeven van Frank Broos de 1-2 stand op het scorebord in de 86e minuut. Direct vanaf de aftrap in dezelfde minuut was het weer Stefan Bruijn die in een scrimmage in het Heerjansdam-strafschopgebied de bal achter Yoel van Dalen kon schieten: 2-2. Dan heb je in ieder geval nog een punt uit deze wedstrijd, maar daar dacht men bij FC ’s-Gravenzande toch wat anders over.

Nadat een inzet van Angelo Zwirs tot hoekschop was verwerkt, kon in de 89e minuut Sil van Ooijen uithalen en de Heerjansdam-doelman kansloos laten: 3-2. Diep in blessuretijd was Frank Broos nog dicht bij een grotere uitslag, maar hij schoot naast en kwam er in de stand geen verandering meer.

Een bizarre slotfase van FC ’s-Gravenzande dat uit een ogenschijnlijk geslagen positie alsnog de volle winst pakte. Zeker voor Heerjansdam, dat lange tijd in de veronderstelling was de volle buit mee te nemen, een zure nederlaag. Maar daar zal niemand van FC ’s-Gravenzande van wakker liggen.