ADO Den Haag in Bingoal Stadion kansloos tegen FC Groningen

ADO Den Haag, de laatste weken toch niet op dreef, ging vrijdagavond kansloos onderuit op eigen veld tegen FC Groningen, dat eenvoudig met een 0-2 zege van het veld stapte. Het is duidelijk dat ADO Den Haag, wat de kans op promotie betreft, zich kan gaan concentreren op de nacompetitie. Directe promotie (via plek twee) kan de ploeg van trainer Darije Kalezic vergeten.

Foto’s: Eric de Wit

Voor de wedstrijd waren er nog lachende gezichten in het Haagse kamp. Er waren huldigingen voor Bart van Hintum (500 duels in het betaald voetbal) en Timothy Derijck (150 duels in Haagse dienst). Bovendien werd Henk Veerman in het zonnetje gezet omdat hij was uitgeroepen bij ESPN tot beste speler van de derde periode. Bovendien waren er ruim elfduizend toeschouwers afgekomen op deze topper tussen ADO Den Haag en FC Groningen.

ADO Den Haag-trainer Kalezic kon wegens blessures niet beschikken over Justin Ché, Tyrese Asante en Bart van Hintum. Jort van der Sande moest op de bank beginnen.

Voorzichtigheid

In de aanvangsfase voorzichtigheid troef, maar nam FC Groningen al snel het initiatief, zonder overigens het eerste kwartier echt gevaarlijk te worden. Maar na dik een kwartier namen de bezoekers dan toch de leiding. De Groningse ploeg sneed door de Haagse defensie en de topscorer bij de noorderlingen, Romano Postema, gaf het laatste tikje: 0-1. De opdracht voor ADO Den Haag, thuis winnen van FC Groningen, werd er met die snelle achterstand niet eenvoudiger op.

In het restant van de eerste helft bleef FC Groningen de ploeg met het meeste balbezit, zonder echt gevaarlijk te worden, maar aan de andere kant wist de thuisploeg ook niet voor enige opschudding te zorgen. Lasse Vigen zag eenmaal een schot naast het Groningse doel belanden.

Trainer Kalezic bracht in de rust geen wijziging aan in zijn ploeg en ook college Dick Lukkien stuurde dezelfde elf het veld op voor het tweede bedrijf. Wie een ontketend ADO Den Haag verwachtte, dat op zoek ging naar de gelijkmaker, kwam bedrogen uit. De eerste mogelijkheid was weer voor de bezoekers, maar Johan Hove zag zijn inzet naast het Haagse doel belanden. Na bijna een uur op de klok mocht Jort van der Sande invallen voor Daryl van Mieghem. Van der Sande stond koud in het veld of hij had – op aangeven van Henri Koudossou – de gelijkmaker op de schoen, maar hij kwam een fractie te laat om doeltreffend te zijn.

Zonder echt te overtuigen probeerde ADO Den Haag toch beter in de wedstrijd te komen. Henk Veerman kreeg een mogelijkheid, maar zijn schot kwam vanuit een moeilijke hoek en vloog over het doel. FC Groningen sloeg echter in de 66e minuut weer toe. Na een prima passe op rechts, kon Thom van Bergen de lage voorzet binnenglijden en was de wedstrijd in feite beslist, al moesten er nog zo’n 24 minuten gespeeld worden: 0-2. ADO Den Haag kon geen vuist maken en ging dan ook kansloos ten onder tegen FC Groningen dat met Roda JC waarschijnlijk de rechtstreekse (tweede) promotieplaats gaat uitvechten.

Voor ADO Den Haag is het te hopen dat de ploeg snel in een betere flow terecht weet te komen om zich op een goede wijze voor te kunnen bereiden op de nacompetitie. Op de ranglijst is de formatie van Kalezic nu ook gepasseerd door FC Dordrecht en is De Graafschap in punten op gelijke hoogte gekomen.

Opstellingen

ADO Den Haag:
Marsman; Absalem (76. Van Wolfgang), Derijck, Surmeli, Waem, Koudossou, Vigen, Vlak (76. Esajas), Schalk; Veerman en Van Mieghem (59. Van der Sande).

FC Groningen:
Jurjus; Bacuna, Rente, Peersman, Maatta; Schreuders, Duarte, Hove, Valente (85. Blokzijl); Postema, Van Bergen (85. Mendes).

Lees verder