2e Divisie: Scheveningen pakt drie kostbare punten in en tegen Katwijk

Om enigszins afstand te nemen van de plaatsen die in aanmerking komen voor de nacompetitie moest Scheveningen winnen van het hoger op de ranglijst geplaatste Katwijk. Wellicht op basis van dit gegeven heeft Scheveningen via een goede partij voetbal aan die verwachting voldaan door Katwijk in een uitwedstrijd met 0-2 te verslaan.

Tekst: John Carlier

In de beginfase van de wedstrijd nam Katwijk onmiddellijk na de aftrap het initiatief. Deze strijdwijze leidde in de tweede minuut al bijna tot een 1-0 voorsprong. Matthijs Hardijk maakte het Kevin Gomez-Nieto via zijn snelheid zeer lastig en zag een kopbal vanuit een voorzet net over de lat gaan. Heel even leek het erop dat Katwijk snel een voorsprong wilde forceren, want direct na deze kans was het Rick van der Meer die zijn vrije trap net buiten het strafschopgebied door een muur van spelers zag worden weggewerkt. Direct hierna zag weer Matthijs Hardijk de bal na een hard schot overgaan.

Speldenprikje

Na dit stormachtige begin van Katwijk begon Scheveningen iets onder de druk uit te komen en kreeg in de negende minuut het eerste kansje. Het was een speldenprikje, want direct hierna kreeg Katwijk weer de kans om de openingstreffer op het scorebord te zetten. Een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied werd wederom geblokt door de muur. Vanaf dat moment was het wachten wie de openingstreffer voor zijn rekening zou nemen. Zowel in de vijftiende als achttiende minuut leek het erop dat Scheveningen die voor haar rekening zou nemen. Eerst een schot van Mitchell de Vlugt dat net naast ging en vervolgens een corner voor Scheveningen, die voor veel gevaar zorgde maar nog net geen doelpunt opleverde.

Paniekerig

Nadat Matthijs Hardijk de kwaliteiten van Sven van der Maaten met een hard schot op de proef had gesteld en de bal nog net tot corner werd getikt, was het toch Scheveningen dat toesloeg. Een afgeslagen bal werd door een verdediger wat paniekerig weggewerkt en kwam uiteindelijk voor de voeten van Ian van Baalen. Via een prachtig geplaatst schot belandde de bal achter keeper Mark de Vries en kon het scorebord in de zesentwintigste minuut op 0-1 worden gezet. Dankzij het goede spel van Scheveningen een toch wel verdiende voorsprong.

Goed gevoel

Na dit doelpunt werd de wedstrijd van beide kanten wat grimmiger, waardoor Kevin Gomez-Nieto en Robin Schulte tegen een gele kaart opliepen. Katwijk probeerde in de vierenveertigste minuut nog wel via een corner de gelijkmaker te forceren, maar de verdediging van Scheveningen functioneerde als vanouds. Wel liep Ian van Baalen bij de rand van het strafschopgebied tegen een gele kaart op, maar uiteindelijk kon Scheveningen met een goed gevoel de rust ingaan. Dit goede gevoel hebben ze zeker vastgehouden, want direct bij aanvang van de tweede helft werd het 0-2. Scheveningen begon vanaf de aftrap zeer agressief en voelde dat er meer in zat. Na weer een goede aanval werd aan de zijlijn door een verdediger van Katwijk een overtreding gemaakt en de vrije trap die daaruit voortkwam, werd door Kevin Gomez-Nieto onhoudbaar in de uiterste hoek gekopt.

Wissels

Na dit doelpunt leek Katwijk toch enigszins aangeslagen en had het in de negenenveertigste minuut zelfs 0-3 kunnen staan. Maar door een sublieme redding van de keeper werd het schot van Ian van Baalen nog net tot corner verwerkt. Door de druk die Scheveningen op de verdediging van Katwijk zette, was er voor trainer Anthony Correia waarschijnlijk aanleiding om te wisselen. Hij wisselde twee spelers en ook Scheveningen wisselde en bracht Barry Rog in voor Huseyin Dogan. Die wissels brachten geen verandering in het spel van beide teams. Wel voerde Katwijk enigszins de druk op om die aansluitingstreffer te forceren, maar slaagde daar niet in dankzij het zeer goed verdedigen van Tommie Beugelsdijk, waarbij ook zeker de overige verdedigers niet tekort mogen worden gedaan.

Rood

Met nog een kwartier te spelen wisselde Katwijk nog twee spelers en ook Scheveningen één man. Maar ondanks deze wissels bleef Scheveningen goed spelen. In de slotminuten waren er zelfs nog mogelijkheden via een corner en een vrije trap om de stand op 0-3 te brengen. Geheel onnodig liep Sven van der Maaten na deze fase nog tegen een gele kaart op. Met nog zes minuten extra tijd te spelen bleef Katwijk het nog proberen en maakte Tommie Beugelsdijk (foto) in de slotminuut nog een onnodige overtreding, waardoor hij tegen een rode kaart opliep. Scheveningen wisselde hierna nog wel, maar in de stand kwam geen verandering. Wel verrichtte Sven van der Maaten nog een prachtige redding, waardoor de stand van 1-2 werd voorkomen.

Een uitstekend resultaat voor Scheveningen, dat zeker een boost geeft voor de komende wedstrijden en wellicht de voorsprong van vier punten op Kozakken Boys en vijf op Excelsior Maassluis kan behouden of zelfs kan uitbreiden.