Pieter Jongmans volgt de opleiding tot Hoofd Opleiding A

Bij Westlandia is Pieter Jongmans (foto) het Hoofd Opleiding van dienst. Hij is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen, heeft vijf jaar geleden zijn UEFA A behaald in Zeist, maar volgt nu de opleiding HO A (bedoeld voor grote verenigingen).

In het verleden speelde hij voor zowel Westlandia als Quick, trainde hij ook bij beide clubs diverse hoogste jeugdelftallen, behaalde hij zijn UEFA A-diploma en was hij bij Quick al actief als HO. Zijn aanstelling als HO bij Westlandia kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. Wel wachtte hij een jaartje alvorens hij deelnam aan de HO A-opleiding. ,,Ik was al een aantal jaar weg toen ik terugkeerde bij Westlandia. Eerst wilde ik alle spelers, trainers en de rest van het kader leren kennen.”

Proces

Voor Jongmans sluit de opleiding op het moment uitstekend aan bij zijn totale HO-takenpakket. In zijn eerste jaar als HO, waarin de focus lag op de relatie met en tussen trainers en coördinatoren en op de organisatiestructuur, liep hij er tegenaan dat het DNA van de club duidelijk was, maar niet of verouderd op papier stond. ,,En de HO-opleiding dwingt je om het proces bij zulke zaken goed te doorlopen. Van het overleggen met betrokkenen binnen de club, tot het uitwerken en in de praktijk brengen ervan.”

Van beleid naar uitvoering

Die beleidsmatige kant van de HO-rol heeft voor Jongmans momenteel de meeste aandacht. Eerst moeten het Jeugdvoetbalbeleidsplan en ook het algemene beleidsplan goed staan, voordat Westlandia de vertaling naar de praktijk kan maken. ,,Daar zitten ik en de club nu middenin. Als het uitgestippelde beleid voor iedereen duidelijk is, kan de focus meer verschuiven naar de uitvoering. Ik wil een cultuur gaan creëren waarin coördinatoren veel praktische HO-taken, zoals de trainersbegeleiding, op zich gaan nemen. De HO A-opleiding sluit goed aan bij het hele proces zoals wij dat nu doorlopen.”

Vruchten

Niet alleen voor Jongmans zelf is de opleiding een welkome begeleiding bij zijn werkzaamheden. Ook de club plukt er de vruchten van. Jongmans: ,,Je wilt voorkomen dat mijn opvolger tegen die tijd alles opnieuw moet uitzoeken en opstarten. De opleiding zorgt ervoor dat ik en de club over alles wat er binnen een voetbalvereniging speelt, bijvoorbeeld ons kaderbeleid, onze teamindeling en ons selectiebeleid, goed hebben nagedacht en onze visie daarop hebben uitgewerkt.”

Westlandia, dat het contract van Jongmans als HO onlangs met een jaartje verlengde, beaamt dat: ,,Pieter is een verbinder en heeft in zijn aanpak oog voor het individu en voor Westlandia als club. Met deze contractverlenging geven we hem en de jeugdopleiding de rust en de ruimte om met een langetermijnvisie verder te werken aan onze ambities.”

(Bron: KNVB)

Lees verder