UNITY EURO Cup 2024: Amateurclubs openen deuren voor vluchtelingen richting EK

Dit najaar vindt in Nyon, Zwitserland, het Europees kampioenschap voor vluchtelingen plaats: de UNITY EURO Cup 2024. Een uniek evenement georganiseerd door VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR en de Europese voetbalbond UEFA, waar eenheid en plezier de boventoon voeren.

In Nederland begint de weg naar dit EK met voorrondes bij vier amateurverenigingen – waaronder bij het Haagse HVV – gevolgd door een kwalificatietoernooi op de KNVB Campus in Zeist.

Na het daverende succes van vorig jaar organiseren de KNVB, UNHCR en Stichting Life Goals opnieuw voorrondes voor de UNITY EURO Cup 2024. Dit jaar vindt een uitgebreide versie plaats met regionale toernooien en een landelijk toernooi, met als doel een duurzamer model te introduceren, waaraan enthousiaste amateurverenigingen kunnen deelnemen en waarbij vluchtelingen nadrukkelijk worden betrokken bij het verenigingsleven. Daarnaast bezorgen de toernooien de deelnemers een positieve ervaring. Sport heeft de kracht om het leven te veranderen van mensen die gedwongen op de vlucht zijn. Voor mensen die zwaar zijn getroffen door oorlog, conflict, discriminatie of vervolging, heeft de mogelijkheid om aan sport te doen een positieve invloed op hun leven.

Voorrondes

In de voorrondes organiseren de verenigingen AVV Zeeburgia (Amsterdam), Koninklijke HC&VV (Den Haag), OJC Rosmalen (Rosmalen) en SV Loil een regionaal toernooi op hun club. Zowel vluchtelingen als mensen zonder vluchtelingenachtergrond kunnen meedoen, iedereen van 18 jaar en ouder is welkom. OJC Rosmalen organiseert daarnaast een apart toernooi uitsluitend voor vrouwen. Het toernooi bij AVV Zeeburgia staat in het teken van Wereldvluchtelingendag. Na afloop van dit toernooi wordt met de deelnemers op een groot scherm de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op EURO2024 tegen Polen gekeken.

Kwalificatietoernooi

Het officiële kwalificatietoernooi vindt op 1 september plaats in Zeist. Tijdens die landelijke finaledag selecteert coach en voormalig profvoetballer René van Rijswijk een team van statushouders dat meegaat naar het EK van UNHCR en UEFA in Nyon op 9, 10 en 11 oktober.

Sociale impact maken

,,Vorig jaar heb ik de UNITY EURO Cup ervaren als een prachtig initiatief”, zegt coach René van Rijswijk. ,,Het was aanstekelijk om het enthousiasme van alle deelnemers te zien. Dit jaar breiden we uit, omdat er duidelijk vraag is naar dit toernooi. Meedoen aan sport geeft een gevoel van verbondenheid waardoor vluchtelingen zich meer betrokken voelen en beter kunnen integreren in hun nieuwe gemeenschap. Hen in contact brengen met amateurverenigingen, kan daarom voor beiden waardevol zijn. We zullen de voorrondes en het kwalificatietoernooi gebruiken om samen iets bijzonders te creëren en een team te vormen dat zowel op sportief gebied indruk maakt als sociale impact heeft in Nyon en daarbuiten.”

De Nederlandse deelname aan de UNITY EURO Cup 2024 wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Stichting Life Goals, UNHCR Nederland en de KNVB.

Aanmelden voor het kwalificatietoernooi kan HIER.

Lees verder