Luuk Koopmans: ,,Het stond verdedigend goed en de kansen zouden komen’’

||||

De kop is eraf voor ADO Den Haag. Ondanks de strubbelingen rondom de overname hebben de spelers laten zien boven die problemen te staan en werd Jong Ajax in de openingswedstrijd van het seizoen met 2-0 verslagen.

Tekst: Glenn Duijzer         Foto’s: Sander den Hollander

Er werd voorafgaand aan de wedstrijd veel gespeculeerd over de sterkte van de Haagse selectie. Er hebben nogal wat mutaties plaatsgevonden en de selectie is stevig verjongd. Tegen de jonkies van Ajax stonden er drie ‘ervaren’ spelers in de basis. Doelman Koopmans (27), Gregor Breinburg (29) en Aaron Meijers (33). Invaller Verheydt (29) vulde als invaller het kwartet aan. De overige spelers varieerden in leeftijd tussen 19 en 22 jaar. Na twee jaar kommer en kwel was er weer strijdlust te zien van de geelgroenen. Na afloop werd Thomas Verheydt in een emotioneel moment tot Man of the Match gekozen. In feite was er niet één speler die niet voor deze titel in de aanmerking zou moeten komen. Met enkele beslissende reddingen was een keuze op doelman Luuk Koopmans (foto) ook niet onlogisch geweest. Reden genoeg voor Haaglanden Voetbal om na afloop met de Haagse doelman in gesprek te gaan.

Gefeliciteerd met de zege. Blij dat het seizoen eindelijk is begonnen?

,,Dank je, daar ben ik zeker blij mee. In het begin van de wedstrijd hadden we het even moeilijk tegen Ajax. Ik vond dat we voor rust niets hebben weggegeven. Het stond achterin wel aardig. We komen via een goede treffer op voorsprong. Gek genoeg kregen we het verdedigend iets lastiger toen Verheydt erin kwam. We gingen achterin met een man minder spelen, maar kregen er wel meer stootkracht voorin voor terug. Het werkte gelukkig wel aan twee kanten. Ik moest nog een paar keer in actie komen, maar het was Verheydt die dan uiteindelijk de tweede treffer scoorde. Daarna was de wedstrijd wel gespeeld.”

Hoe belangrijk was deze overwinning voor de spelers in deze roerige periode rondom de overname en de financiële problemen?

,,Voor de spelersgroep is dit super lekker. We hebben natuurlijk veel jonge jongens waarvan er enkelen hun debuut op dit niveau maakten. Die komen uit de jeugd en dat is lekker beginnen aan het seizoen. Ik vond dat het organisatorisch allemaal goed stond. Iedereen wilde heel graag en dat was ook duidelijk te zien in de wedstrijd en aan de inzet van eenieder.”

Je spreekt er makkelijk over, maar jouw reddingen waren wel beslissend voor het behalen van drie punten.

,,Daar ben ik zeker blij mee. Ik ben vorig seizoen in februari gewisseld en daarna niet meer in actie gekomen. Dit seizoen gaf de club aan dat ze met mij door wilden, dat vond ik best apart. Ik ben doorgegaan met trainen en de keeperstrainer van twee jaar geleden is weer terug (Raymond Mulder – red.) en daar kan ik heel goed mee werken. Hij is keihard voor mij, maar hij ziet ook waar ik mij moet verbeteren. Na een paar weken merkte ik het verschil al dat ik gewoon weer goed in de goal stond. We hebben daarna drie goede oefenwedstrijden gespeeld tegen AZ, Twente en Feyenoord en die vorm heb ik doorgetrokken naar Jong Ajax.”

Wat bedoel je met apart?

,,Dat ik mijn plek in februari kwijt raak en dat de club dan in de zomer aangeeft dat ze me heel graag wilden behouden voor de club. Dat er voor mij geen mogelijkheid was om bij de club te vertrekken. In die zin is het dan redelijk apart.”

 

Je geeft aan dat je drie goede wedstrijden in de voorbereiding hebt gekeept. Die voorbereiding met slechts vijf wedstrijden is ook verre van ideaal.

,,Dat klopt, het waren ook maar drie serieuze wedstrijden, maar daarin hebben we ons echt wel ontwikkeld. In de eerste wedstrijd tegen AZ hadden we het verdedigend heel moeilijk, maar het stond redelijk. Tegen FC Twente ging dat weer een stuk beter en in de laatste wedstrijd tegen Feyenoord stonden we ook goed. Dan kunnen we dat verder uitbouwen en komen de kansen vanzelf wel. Dat hebben we in de rust tegen Ajax ook tegen elkaar gezegd. Die kansen komen wel en die kwamen ook en de eerste werd direct benut door Catic.”

Thomas Verheydt is voordat hij een bal heeft geraakt al op een voetstuk geplaatst door de supporters. Hoe leeft dat binnen de selectie. Komen er dan ook extra krachten vrij als hij invalt?

,,Ik vond dat hij met zijn invalbeurt wel voor positieve energie zorgde. Hij gaat er vol voor, houdt de bal goed bij zich en legde de bal ook een paar keer goed af. Het is altijd lekker als je zo’n speler in je team hebt. We hadden voorin niet een echte spits die een bal kan vasthouden of doorkoppen. Dan was het ook voor mij vaak lastig om een lange bal te spelen. Als de jongens het nu even niet weten, kunnen ze altijd een lange bal op Verheydt spelen. Dat is lekker en dat zag je ook gebeuren. Ondanks dat hij de laatste elf, twaalf weken niet met een groep heeft getraind, vond ik hem toch sterk aan de bal.”

Komende vrijdag staat een ‘outsider’ voor de titel op het programma met FC Volendam. Hoop jij ook dat Mickey van der Ven nog deze week wordt verkocht?

,,Ik denk zeker dat FC Volendam tot de titelkandidaten behoort, maar het maakt mij niet uit met wie ze spelen. Wij gaan uit van onze eigen kwaliteiten. Vergeet niet dat FC Volendam het seizoen is begonnen met een gelijkspel. Wij zijn begonnen met een overwinning. Volendam moet dus en wij hoeven niet. We moeten zorgen dat we daar verdedigend weer goed staan en een goaltje meepikken.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder