ADO Den Haag werkt na rust hard, maar moet buigen voor FC Emmen

||||||||||||||||||||||||||

ADO Den Haag speelde een heel matige eerste helft, die met een 0-1 achterstand werd afgesloten. Na rust viel de gelijkmaker al snel, maar FC Emmen kwam andermaal op voorsprong: 1-2. ADO Den haag speelde in de slotfase en extra tijd alles of niet. Het werd niets, dus FC Emmen ging met de volle buit huiswaarts.

Tekst: Ton Beije             |        Foto’s: Eric de Wit

Het duel tussen ADO Den Haag en FC Emmen in de Keuken Kampioen Divisie begon met een half uur vertraging. Op het geplande aanvangsuur, 20.00 uur, was de stadionverlichting niet in orde. In eerste instantie zou er een kwartier later worden afgetrapt, maar het werd uiteindelijk een half uur later.

Het duel begon ook niet goed voor de Hagenaars, die met zes punten uit twee duels (het is afwachten of de drie punten in mindering blijven staan) wel vol zelfvertrouwen aan de start kwamen. In de tiende minuut al nam FC Emmen een voorsprong. Op ADO’s linkerflank werd tweemaal een speler uitgekapt, werd er te kort gedekt, waarna op aangeven van Peter van Ooijen Jeredy Hilterman bij de eerste paal kon binnenkoppen: 0-1.

Het spel van de gastheren werd er naarmate de eerste helft vorderde ook niet beter op. Veel afvallende ballen waren voor FC Emmen, dat op het middenveld duidelijk de baas was en veel meer balbezit had. Echter gevaarlijk werd de ploeg van trainer Dick Lukkien echter niet. ADO Den Haag was halverwege het eerste bedrijf nog dicht bij de gelijkmaker. Uit een vrije trap van Sem Steijn kwam de meegekomen aanvoerder Boy Kemper een teenlengte tekort om de bal binnen te glijden bij doelman Michael Brouwer. Zijn ‘halve inzet’ verdween nu naast het Emmen-doel.

Trainer Ruud brood kreeg vlak voor de wedstrijd al een tegenvaller te verwerken omdat Gregor Breinburg niet kon spelen. Voor hem draafde nu op het laatste moment Sascha Komljenovic op, maar hij werd al na een half uur weer gewisseld. Voor hem kwam Xander Severina in het veld, die verder geen opvallende wedstrijd zou spelen.

In de rust wisselde Brood gelijk. Hij bracht spits Thomas Verheydt (“eigenlijk toch vroeger dan de bedoeling was”) voor verdediger Tyrese Asante. Het was duidelijk dat de thuisploeg in de eerste helft een aanspeelpunt mist in de aanval. De gelijkmaker viel al snel na de doelwisseling. Binnen twee minuten gaf het scorebord de 1-1 aan. Sem Steijn bediende op rechts Amar Catic en uit zijn voorzet kopte Vicente Besuijen bij de eerste paal fraai raak.

Het werd daarna geen grootse wedstrijd, maar de spanning vergoedde veel en ADO Den Haag zocht veelvuldig de aanval om te proberen het duel in haar voordeel te beslissen. Dat gaf FC Emmen enkele malen de kans om er vlijmscherp uit te komen. Vlak voordat het Haagse kwartiertje aanbrak, kwamen de bezoekers wederom op voorsprong. Weer kwam de bal voor vanaf de linkerflank en werd er bij ADO Den Haag niet goed geanticipeerd bij de tweede paal, waardoor Jeredy Hilterman zijn tweede treffer van de avond kon binnenkoppen: 1-2. In het laatste kwartier en de zes minuten extra tijd was het voor ADO Den Haag alles of niets. Veel werd met lange ballen spits Thomas Verheydt gezocht, maar FC Emmen bleef overeind en hield stand tot het laatste fluitsignaal van de af en toe wat pietluttig fluitende en te veel pratende arbiter Richard Martens: 1-2. Teleurgesteld moest ADO Den Haag de kleedkamer opzoeken, maar de spelers werden door de eigen supporters met applaus begeleid voor de getoond inzet en energie na rust. En daar moet de ploeg ook weer moed uit putten voor de komende uitwedstrijd tegen NAC Breda.