ADO Den Haag moet buigen voor effectief NAC

|||||||||||||||||||||

In het Rat Verlegh Stadion in Breda liep ADO Den Haag tegen de tweede nederlaag dit seizoen op rij aan. Gastheer NAC was met 3-0 te sterk voor de ploeg van Ruud Brood, na bij rust al met 2-0 te hebben voorgestaan.

Tekst: Ton Beije             |       Foto’s: Philip Bras

Vooraf was al bekend, dat NAC – dat een mindere competitiestart kende – gelijk van meet af de aanval zou zoeken. De ploeg zou voor eigen aanhang ADO Den Haag trachten op een vroege achterstand te zetten. Ook bij ADO Den Haag was dat besef aanwezig, alleen is de jonge ploeg in zo’n beginfase niet meedogenloos genoeg.

Dat heeft dan wellicht mede te maken met het gemis aan routine. Haakte vorige week op het laatste moment Gregor Breinburg af, nu was hij er ook niet bij en ook Aaron Meijers ontbrak op het appèl. De start van de wedstrijd was dan ook dramatisch. Uit de eerste de beste aanval opende NAC de score. De bal werd vanaf de rechtervleugel op maat voorgegeven en Ralf Seuntjes kon in het centrum van de defensie doelman Luuk Koopmans van dichtbij koppend verschalken: 1-0.

ADO Den Haag herstelde zich en had in de fase daarna ook meer balbezit. Alleen leverde dat balbezit nauwelijks echte kansen op aan Haagse zijde. Er waren plaagstootjes van Sem Steijn, Vicente Besuijen en Boy Kemper. Seuntjes was aan de andere kant dichtbij zijn tweede treffer, maar kwam een teenlengte te kort. Op aangeven van Jonathan Mulder, die speelde in de plaats van Meijers, kopte spits Thomas Verheydt de bal hard over het doel van Olij. In plaats van langszij te komen, keek ADO Den Haag bij rust al tegen een 0-2 achterstand aan. Een overtreding van Cain Seedorf in het strafschopgebied op Kosiah leverde NAC een penalty op. Ralf Seuntjes stuurde Koopmans de verkeerde hoek in: 2-0.

In de rust hield trainer Ruud Brood de beide vleugelverdedigers (Seedorf en Mulder) in de kleedkamer achter en bracht Xander Severina en John Goossens. Verheydt probeerde het met een hard schot, maar de bal vloog over het Brabantse doel. Daarna hield doelman Luuk Koopmans met twee fraaie reddingen de schade voor de bezoekers beperkt. Toen Ralf Seuntjes met nog negentien minuten op de klok zijn derde van de avond produceerde door sluw voor zijn man te komen en koppend te scoren in de korte hoek, was het duel definitief beslist: 3-0. Aan Haagse zijde maakte aanvaller Marius van Mil, overgekomen van Excelsior Maassluis, nog zijn debuut. Hij kwam in het veld voor Amar Catic. In de 3-0 stand kwam geen verandering meer. Ophef was er nog even vlak voor tijd, wat Tavares van NAC – die in duel was met Boy Kemper – een domme rode kaart opleverde wegens ‘natrappen’.