Warming-up ADO Vrouwen: Gwyneth Hendriks: ,,Leerzame voorbereiding”

Na bijna drie maanden zomerstop gaat de Pure Energie Eredivisie Vrouwen weer van start. De opzet is wel veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. De play-offs zijn afgeschaft, de negen clubs spelen ditmaal anderhalve competitie (24 wedstrijden) tegen elkaar. Vandaag, op de openingsspeeldag van het veertiende seizoen, krijgt ADO Den Haag om 12.15 uur bezoek in het Cars Jeans Stadion van Feyenoord. Die club debuteert op het hoogste niveau, dus beide clubs hebben nog geen historie tegen elkaar.

Tekst: Ivo Schimmel

Bij de nummer vier van het afgelopen seizoen bleef het aardig stil op de transfermarkt. Verschillende speelsters vertrokken, terwijl van buitenaf Romy Speelman terugkeerde van FC Twente. Kirsten van de Westeringh en Wiëlle Douma kwamen over van sc Heerenveen. Die laatste twee speelsters lieten zich gelijk zien in de voorbereiding. Wiëlle Douma scoorde het eerste Haagse doelpunt van augustus tegen vv Alkmaar (1-0 winst) en Kirsten van de Westeringh was zelfs goed voor vier doelpunten en een assist.

Nul

Van de zes oefenduels die ADO Den Haag Vrouwen na het afgelopen seizoen speelde, ging alleen de internationale confrontatie met OH Leuven met 2-1 verloren. In de overige wedstrijden scoorde het elftal van Sjaak Polak zeventien keer en kreeg het vijf tegentreffers te verwerken. In drie duels werd de nul gehouden. Jaimy Ravensbergen en Kirsten van de Westeringh werden de topscorer met vier treffers. Komend seizoen zal ADO Den Haag Vrouwen opnieuw strijden voor een plaats in de top vier.

Mix

De eerste tegenstander van het nieuwe seizoen heeft onder leiding van coördinator vrouwenvoetbal en ex-international Manon Melis een selectie samengesteld met een mix van Eredivisie-ervaring en nieuw talent. Met Annouk Boshuizen, Celainy Obispo en Pia Rijsdijk herbergt de Rotterdamse formatie eveneens enkele speelsters met een achtergrond in Den Haag. Derde doelvrouw Jasmijn de Groot maakte eveneens de overstap van de Residentieclub, maar kwam in een officiële wedstrijd niet in actie voor het eerste elftal van ADO Den Haag Vrouwen. Boshuizen en Rijsdijk hebben inmiddels al gescoord voor hun nieuwe elftal.

Ongeslagen

Feyenoord speelde in de voorbereiding zes oefenwedstrijden en bleef daarin ongeslagen met een doelsaldo van 18-5. Romee van de Lavoir, die al sinds het seizoen 2017-2018 voor de jeugd van Feyenoord speelt, werd de topscorer met vijf doelpunten. Nieuwkomer Pia Rijsdijk, met 43 doelpunten de huidige nummer vier op de eeuwige topscorerslijst van ADO Den Haag Vrouwen, scoorde driemaal. Met Annouk Boshuizen als eerste aanvoerster maakt Feyenoord vandaag haar debuut in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen.

Leerzaam

,,Het was een voorbereiding waarin de nieuwe meiden zijn opgevangen en onze spelwijze duidelijk is geworden,” zegt Gwyneth Hendriks (foto) over de aanloop naar het nieuwe seizoen. ,,Iedereen heeft weer minuten in de benen en heeft zich kunnen bewijzen. Het was een leerzame voorbereiding, waarin de doelstellingen duidelijk zijn geworden. We willen komend seizoen een nog hoger niveau laten zien dan vorig jaar. De play-offs zijn er niet meer, dus moeten we ervoor zorgen dat we aan het einde van het seizoen zo hoog mogelijk staan. We hebben een talentvolle ploeg met veel kwaliteiten en het is aan ons om dat te laten zien. Dus op naar een mooi seizoen, waarin we ook nog wat goed te maken hebben in de beker.”

Stappen

De centrumverdedigster verlengde na afloop van het vorige seizoen, waarin ADO Den Haag Vrouwen vierde werd in de competitie en de bekerfinale verloor, haar contract met een jaar. ,,Ik wil er voor mezelf alles uithalen dit seizoen en daarmee belangrijk zijn voor de ploeg,” zegt ze over haar doelen voor komend seizoen. ,,Als aanvoerder wil ik stappen maken, maar ook mijn aanvallende en verdedigende spel verbeteren. Daarnaast wil ik door mijn spel bij ADO Den Haag Vrouwen in beeld komen bij Jong Oranje. Het is voor mij vooral belangrijk om met het team mooie resultaten te behalen en het seizoen hopelijk af te sluiten met een prijs. Het blijft voetbal en alles kan gebeuren.”

Supporters

Tegen Feyenoord verwacht ze een spannende wedstrijd met veel strijd. ,,Het is altijd fijn om met een thuiswedstrijd te beginnen, zeker nu onze supporters er weer bij kunnen zijn. Ik verwacht dat Feyenoord er alles aan zal doen om hun eerste Eredivisieduel succesvol af te sluiten. Wij moeten met onszelf bezig zijn en van onze eigen krachten uitgaan. Ik heb er vertrouwen in dat wij het seizoen goed kunnen beginnen. Het is aan ons om de drie punten in Den Haag te houden.”

Later vandaag een verslag en foto’s van de wedstrijd op deze website van Haaglanden Voetbal.

Bron: ADO Den Haag Vrouwen

Lees verder