Eredivisie Vrouwen: ADO Den Haag Vrouwen houdt Ajax knap op gelijkspel

||||||||||

Een week na het verlies in Alkmaar herstelde ADO Den Haag Vrouwen zich zondag met een gelijkspel tegen Ajax. De opnieuw goed gevulde eretribune van het Cars Jeans Stadion had voor de krachtenslopende inspanningen van het Haagse team na afloop een dankbaar applaus over.

Foto’s: Franca Dobbe

Inclusief de debuterende doelvrouw Isa Pothof stonden er bij Ajax liefst vier oud-speelsters van ADO Den Haag aan de aftrap. Bij de voorzichtige verkenningen in het eerste deel van de eerste helft kon niemand zich echt onderscheiden. Hoewel trainer Sjaak Polak had gekozen voor een team met drie aanvallers en een dubbele tien, had ADO Den Haag moeite om kansen af te dwingen. Twee keer kreeg Kirsten van de Westeringh een schietkans. Uit een pass van Wiëlle Douma schoot de spelmaakster over. Na een goede actie van Liz Rijsbergen joeg zij de bal hard over de kruising. Verder bleef het bij een aantal hoekschoppen en vrije trappen, waar de thuisclub te weinig meedeed.

Aan de andere kant gaf de Haagse defensie weinig weg. Barbara Lorsheyd kreeg de handen op elkaar door soeverein hoekschoppen en voorzetten uit de lucht te plukken. Nadat Liz Rijsbergen op de rand van het Amsterdamse strafschopgebied was gestuit, wist Victoria Pelova Lorsheyd in de tegenaanval te passeren. De bal stuitte echter via de binnenkant van de paal weer het veld in. Een schot van Chasity Grant wist Lorsheyd op het nippertje uit de hoek te halen en ook Soraya Verhoeve bleef zij vlak voor rust de baas.

In het tweede bedrijf zorgde ADO Den Haag voor het eerste gevaar. Na een solo van Liz Rijsbergen dwong Jannette van Belen met een uithaal van afstand keepster Pothof tot een knappe redding. Uit een vrije trap nam ook captain Gwyneth Hendriks (komende donderdag present in ons TV-programma Studio ADO) het doel onder vuur. Pothof dook de bal uit de hoek. Het indraaiende hoekschop van Nikki IJzerman wist de doelvrouw op het laatste moment weg te werken. Aan de andere kant wisten Wiëlle Douma, Gwyneth Hendriks, Pleun Raaijmakers, Kayra Nelemans en Amber Verspaget veel Amsterdamse aanvallen onschadelijk te maken.

Na het aanbreken van het Haags kwartiertje was voormalig ADO-speelsters Nadine Noordam dicht bij een treffer. Haar schot ging echter naast. Ook een poging van Victoria Pelova ging voorlangs en bij een volgende kans bracht Barbara Lorsheyd redding. In de blessuretijd brachten twee pinch-hitters ADO Den Haag bijna nog de volle winst. Anne Sellies gaf vanaf links laag voor en Jolina Amani zag haar inzet net op tijd geblokt worden.

Opstellingen

ADO Den Haag Vrouwen:

Lorsheyd; Douma (83. Vonk), Hendriks, Verspaget, Nelemans; Raaijmakers, Van de Westeringh (88. Sellies), Ravensbergen; Rijsbergen (94. Van Raay), Van Belen (88. Amani), IJzerman.

Ajax Vrouwen:

Pothof; De Sanders, Van der Gragt, Doorn, Verhoeve (89. Van der Linden); Noordam, Spitse (78. Sabajo), Pelova; Grant (59. Hoekstra), Tromp (59. Bakker), Leuchter.

Bron: ADO Den Haag Vrouwen     

Lees verder