Gerard van Ruitenburg: ,,Dit was een overwinning van het team’’

|

In de voorbeschouwing op de wedstrijd van ADO Den Haag O21 tegen NAC Breda wist de Haagse trainer Gerard van Ruitenburg (foto) het al:,,Ik denk dat we met een klein verschil winnen.’’

Tekst: Glenn Duijzer

Het werd uiteindelijk 0-2, maar gezien de grote kans in de eerste helft, had 0-3 ook nog tot de mogelijkheden behoord. Door deze overwinning zijn de geelgroenen nog de enige ongeslagen ploeg in Divisie 1.

Een korte terugblik op het duel met Gerard van Ruitenburg.

Een mooie zege, he stond vooraan op de foto’s.

,,Het was leuk, die enorme ontlading na die spannende wedstrijd. Na rust hebben we het geweldig afgemaakt via twee treffers van Struick. Toch mooi, want hij heeft toch alweer een aantal weken niet gespeeld en als je dan ziet met welke energie hij speelt. Daar ben ik best wel een beetje trots op.’’

Vier gespeeld en twaalf punten. Jullie staan alleen bovenaan.

,,We zijn nu de enige nog ongeslagen ploeg en dat is goed. Volgende week naar Enschede voor de wedstrijd tegen FC Twente/Heracles. We zitten nu in een goede flow en ik hoop dat we die vast kunnen houden. Jammer dat we het weekend daarop vrij zijn vanwege de interlandbreak. Maar dat is niet anders. Dan gaan we proberen om toch ergens een wedstrijd te spelen.’’

Het begin was voor de thuisploeg, dat lijkt wel een terugkomend probleem bij deze selectie?

,,De eerste 10, 15 minuten waren voor NAC. Dat had te maken met het feit dat we toch iets te angstig aan de wedstrijd begonnen. We leggen onszelf toch een bepaalde druk op. Na een minuut of twintig namen we het heft in handen en hebben dat niet meer weggeven. Voor rust hadden we eigenlijk al op 0-1 moeten staan. Toen we één op één kwamen te staan, maar Julian Markvoort de bal iets te hard op Nick Broekhuizen speelde, kwam hij niet goed uit om tot een goed schot te komen.’’

Die druk, waarover je het hebt, is dat de druk van de eerste plaats?

,,Dat denk ik wel. Ik heb de spelers vooraf gezegd dat ze lekker ontspannen aan de wedstrijd moesten beginnen. Ze weten dat iedereen nu op onze spelers let. Vooraf hadden ze het er in de kleedkamer ook al over. Drie gespeeld en negen punten. Laten we in ieder geval één punt meenemen en dat soort verhalen. Daar moeten ze niet mee bezig zijn. Ik heb gezegd ga lekker voetballen. Jullie voetballen om jezelf verder te ontwikkelen. We kijken wel waar we uiteindelijk eindigen. Ze hebben heel gedisciplineerd gespeeld, waarbij alle afspraken werden nagekomen. We scoren tweemaal uit een omschakelmoment, waarbij wij de bal veroveren. Het was echt een leuke wedstrijd om te zien.’’

Een leuke wedstrijd winnen en dan houdt de scheidsrechter de kaarten ook nog eens op zak.

,,Was niet nodig, er werd hard en fair gespeeld en dat maakte het leuk om te zien. Dan blijkt toch dat het team overeind blijft staan, ondanks een andere samenstelling. Aimane El Karicha bleek toch niet fit te zijn vanwege een rugblessure, die hij op donderdag opliep en Finn Van Breemen zou ook aansluiten. Ook hij bleek toch nog te veel last te hebben. Hierdoor zijn twee spelers van de Onder18 meegereisd. Jaydavon Haas en Nuno Laguna begonnen beiden op de bank en mochten de laatste minuten nog binnen de lijnen komen.’’

Het sterke punt van deze selectie is toch wel de omschakeling?

,,Daar hebben we ook weer tweemaal uit gescoord. In beide gevallen was het ook Struick, die de bal veroverde. En in beide gevallen, maakte hij via een individuele actie een treffer. Bij de eerste treffer onderschepte hij de bal. Met een mooie actie speelde hij twee tegenstander in hun eigen strafschopgebied uit en scoorde hij. Bij de 0-2 veroverde Struick de bal op het middenveld, net over de middenlijn en ging hij op snelheid langs twee verdedigers. Zo scoorde hij één op één met de keeper.’’

Hoe zit dat met een oefenwedstrijd de komende periode?

,,We starten met een pilot vanuit de KNVB voor oefenwedstijden. Dat is een reservecompetitie voor spelers die weinig tot geen minuten maken in de competitie. Er zijn twee poules van vier ploegen verdeelt over Noord en Zuid. ADO Den Haag O21 zit in de Zuid-poule met MVV Maastricht, RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en VVV Venlo.”

Afgelopen maandag was het eerste duel, uit tegen VVV Venlo, dat met 2-0 werd verloren.