Warming-up Divisie 1: Gerard van Ruitenburg (ADO DH): ,,Weer belangrijke duel”

ADO Den Haag O21 gaat zaterdag in Enschede proberen de ongeslagen status te behouden als het op bezoek gaat bij FC Twente/Heracles Academie O21. Waar ADO Den Haag O21 afgelopen weekend de volle buit behaalde op bezoek in Breda, verloor de Enschedese ploeg met 2-0 bij Feyenoord O21.

Tekst: Glenn Duijzer

Deze resultaten zijn natuurlijk geen garantie voor een overwinning. Dat moet de ploeg van trainer Gerard van Ruitenburg (foto) zelf doen. Haaglanden Voetbal kijkt vooruit met de trainer/coach van ADO Den Haag O21.

FC Twente/Heracles Academie O21 uit!

,,Het is voor ons weer een belangrijke wedstrijd. We willen een goede reeks neerzetten en dan moeten we ook in Enschede een goed resultaat behalen. En dat is mogelijk. Ik heb de beelden van Feyenoord-FC Twente gezien en ondanks de 2-0 overwinning van de Rotterdammers was het niet echt overtuigend. Daar moeten wij ook ons voordeel uithalen.”

Het klinkt misschien gek, maar omdat ADO Den Haag nu op de eerste plaats staat, moeten juist de andere teams aanvallen om jullie te verslaan.

,,Jazeker, maar ik wil ook zo hoog mogelijk eindigen en dat we minimaal in Divisie 1 blijven. Handhaving is de doelstelling, want als je daarin niet slaagt, dan degradeer je. Dat is absoluut iets wat wij niet willen. Handhaving en zo hoog mogelijk eindigen is eigenlijk de beste omschrijving van onze doelstelling.”

Maar je houdt toch geen rekening met degradatie? Daarvoor moet je toch wel heel laag eindigen.

,,Daar wil ik eigenlijk helemaal niet over nadenken. Maar we moeten bij de bovenste zes ploegen eindigen, dan handhaven we ons. Je wilt degradatie te allen tijde voorkomen, anders speel je niet meer op het hoogste niveau. Dat komt de kwaliteit voor onze spelers niet ten goede, je moet altijd streven op het hoogste niveau te spelen. Hoe hoger je speelt, hoe kleiner de stap is voor de spelers van O21 naar de A-selectie wordt.”

Je krijgt wekelijks de beelden van de tegenstander, bekijk jij die alleen met de staf of laat je ook nog fragmenten aan de spelers zien?

,,Deze week heb ik dat niet gedaan. Ik heb de beelden met de staf bekeken en heb de spelers wel geïnformeerd waar er voor ons kansen liggen in de wedstrijd. En natuurlijk de gevaren, daar moeten we ook rekening mee houden. Het is niet zo dat we maar even over onze tegenstanders lopen.”

Afgelopen maandag was de eerste wedstrijd in de Reservecompetitie uit tegen VVV Venlo. Ondanks de 2-0 nederlaag, hoe is de wedstrijd bevallen?

,,Het is een competitie voor spelers van de A-selectie die weinig minuten maken. Het is de bedoeling om die spelers toch zoveel als mogelijk minuten te laten maken om toch wedstrijdritme te behouden. Het resultaat is dan voor mij weer niet zo belangrijk, het gaat mij om de intensiviteit van het spelen van de wedstrijd door de spelers. Dat is mij wel bevallen. De meeste spelers die bij ons niet zoveel in actie komen kunnen bijna allemaal nog voor de Onder21 in actie komen. Deze reservecompetitie is gewoon een heel goede opzet. We hebben alleen te maken met verre reizen. Van de 24 clubs zijn er uiteindelijk maar 10 overgebleven die verdeeld zijn over Noord en Zuid. Wij zitten in de poule Zuid. We hebben VVV Venlo al gehad en moeten nog naar RKC Waalwijk. Fortuna Sittard en MVV Maastricht hebben we thuis.”

Ik zag in de opstelling dat ADO Den Haag O21 ook bestond uit spelers die bij de O21 het weekend ervoor reserve hadden gestaan. Als ik dan de opstelling van VVV Venlo bekijk, daar stonden best nogal wat namen tussen?

,,Bij VVV stonden zes spelers in de basis die regelmatig in het eerste elftal hebben gespeeld. Post, Hupperts en Van Crooij speelden bijvoorbeeld mee, dat zijn wel jongens die enorme ervaring hebben en zelfs op Eredivisieniveau. Dat is een groot verschil met onze ploeg van nagenoeg spelers van O21. Dat is wel een verschil, maar daar leren ze ook veel van. Ik heb tegen die jongens gezegd dat het een mooi leermoment is. Ze kunnen ervaren dat ze toch nog wel heel veel moeten leren en dat ze het spelen van wedstrijden op nog hoger niveau moeten gaan oppakken.”

Je hebt een compleet fitte selectie?

,,Geen blessures, we zijn dus compleet. Noordauns, El Karicha en Van Breemen zijn weer aangesloten en kunnen minuten maken. Wat dat betreft ben ik een gelukkig man.”

Komende week weer een normale oefenwedstrijd?

,,Ja, komende donderdag om 11.00 uur tegen Willem II op De Aftrap. In de voorbereiding hebben we in Tilburg gespeeld, dit is zeg maar de return.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder