Luuk Koopmans: ,,Tegenstanders gaan zich nu aan ons aanpassen”

|||||||||||

Voor de eerste keer dit seizoen eindigde een wedstrijd van ADO Den Haag in 0-0. De wedstrijd tegen Helmond Sport zal niet bij iedereen in zijn geheugen blijven hangen vanwege die uitslag. Het was vooral een tactische wedstrijd, waarin de verdedigingen de hoofdrol vertolkten. En dan vooral de verdediging zonder de doelverdedigers. Want die hadden beide een vrije dag.

Tekst: Glenn Duijzer          |    Foto’s: Philip Bras

De statistieken bekijkend, dan blijkt al snel dat beide teams geen schot op het doel hebben afgevuurd. ADO Den Haag deed vijfmaal een poging, maar deze gingen over of naast. Thuisploeg Helmond had slechts één poging en die bal ging over het Haagse doel.

Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met beide doelmannen over de wedstrijd. Eerst met ADO-goalie Luuk Koopmans.

Hoeveel heb jij te doen gehad?

,,Niet veel, voor het merendeel meevoetballen. Dat was ook het probleem tegen Helmond. We schieten niet op het doel en creëerden geen kansen. Havekotte aan de andere kant heeft ook geen schot op doel gehad.”

Maar dat vergt toch wel je uiterste concentratie. Helemaal niets doen, maar bij die ene bal die wel gevaarlijk is, moet je scherp zijn.

,,Dat is het verschil met de afgelopen twee seizoenen. Toen hoefde ik mijzelf niet scherp te houden om in de wedstrijd te blijven. Nu krijg ik soms één of twee ballen in een wedstrijd en in sommige wedstrijden iets meer. Dan moet ik er wel staan, dat is best een groot verschil. Net zoals tegen FC Den Bosch, krijgen we in de 95ste minuut ineens een twijfelbal en dan twijfel ik ook nog en die zit er dan ineens in. Dan heb ik de gehele tweede helft niets te doen gehad en dan toch nog een tegentreffer. Nu stonden we in de verdediging beter.”

Je mist zelf de kansen, maar Helmond Sport had jullie goed geanalyseerd.

,,Ze stonden goed en wij waren te slordig om daardoorheen te spelen. Ik denk ook dat we soms de verkeerde beslissing zochten. We speelden met drie verdedigers en moet je de bal snel rond laten gaan. Dan moet je niet te veel risico’s nemen. We waren niet goed genoeg om een doelpunt te maken. Het duurde te lang om de bal van links naar rechts te krijgen.”

Maar een doelman is toch altijd tevreden als hij de nul houdt?

,,Ik wil gewoon winnen. De nul is voor een keeper altijd goed, maar ik had liever met 1-2 gewonnen. We speelden redelijk aanvallend en dan krijg je wel eens een doelpunt tegen. Nu was het duidelijk dat we verdedigend ook goed moesten staan.”

Het is toch ook gek om te zien hoe snel een seizoen kan kantelen. Voorafgaande het seizoen, behoorde ADO Den Haag tot geen enkel rijtje; kanshebber, play-off kandidaat of tot de groep kanslozen.

,,We legden onszelf ook geen druk op in het begin van het seizoen. Er werd ons vanuit de club of staf ook geen druk opgelegd. Wij wisten zelf ook niet hoe we ervoor stonden. We hadden een heel jonge selectie. In de voorbereiding heeft de technische staf gezien wat we nodig hadden en die hebben op de juiste manier spelers aangetrokken. Verheijdt, Hervé en Breinburg zorgden ervoor dat het niveau omhoogging. In het begin waren we defensief nog wel zwak en nu is de mix goed. Vergeet niet dat Janmaat en Kishna bijna klaar zijn. Beiden gaan de goede kant op.”

Hoe anders is de situatie na elf wedstrijden? Het is groot feest in Helmond, omdat ze de geel-groenen op 0-0 weten te houden.

,,Wij zijn wel de gedegradeerde ploeg uit de Eredivisie, met een periodetitel op zak. Als je ziet hoe we nu spelen, dan hebben ze het goed gedaan tegen de koploper.  En ze houden ook nog eens de nul achterin.”

Ook een groot verschil is dat je nu je eigen supporters mee hebt bij uitwedstrijden.

,,Die vinden onze manier van voetballen leuk met strijd en passie. Daar staat ADO ook voor, denk ik. Dat is mooi. Ik had wel graag die drie punten behaald, want er gaan straks weer drie punten van ons totaal af. Het was niet onze dag in het voetbalgedeelte.”

Is dat pas de tweede maal dit seizoen, dat ADO z’n dag niet had?

,,Je doelt op NAC uit, daar scoorden we ook niet en verloren 3-0. Ondanks dat NAC destijds enorme kansen had, vond ik ons voetballend niet minder. Op de eerste wedstrijddag tegen Jong Ajax waren we bijvoorbeeld alleen maar bezig om verdedigend goed te staan en dan zien we wel of we een keer kunnen aanvallen. Dat is tien wedstrijden later wel helemaal omgedraaid. Nu is het meer georiënteerd op het voetballende gedeelte. Tegenstanders gaan zich nu aanpassen aan ons. Iedereen weet nu hoe we spelen en daar moeten we nu weer een oplossing voor gaan vinden.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder