ADO Den Haag in slotfase alsnog onderuit bij De Graafschap

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

Dat ADO Den Haag met een verzwakte defensie het niet gemakkelijk zou krijgen bij De Graafschap was vooraf duidelijk. Toch hield de jonge ploeg van Ruud Brood lang stand en moest uiteindelijk vlak voor tijds toch nog buigen voor de gastheren, die van arbiter Lindhout een strafschop mochten nemen: 1-0.

Foto’s: Philip Bras

ADO Den Haag moest het in Doetinchem doen zonder captain Kemper, Amofa en Breinburg. Sem Steijn was weer terug in de ploeg, hij moest het bekerduel tegen Sparta Nijkerk aan zich voorbij laten gaan.

ADO Den Haag had het verdedigend zeker voor rust zwaar. Zelfs aanvaller Thomas Verheydt moest regelmatig zijn defensie komen ondersteunen. Binnen een minuut kreeg De Graafschap al een goede kans, maarde inzet van ex-ADO-er Giovanni Korte werd kundig gestopt door doelman Luuk Koopmans, die een belangrijke rol zou spelen dit duel.

Maar af en toe wist ADO Den Haag zich uit de omklemming van De Graafschap te bevrijden. Bij zo’n actie schoof Verheydt een keer de bal voorlangs het doel van doelman Jurjus. De Graafschap bleef de bovenliggende partij en ADO Den Haag kwam goed weg bij een vrije trap van Lieftink, die tegen de lat eindigde. De bezoekers haalden de rust met een 0-0 stand.

In de rust greep trainer Ruud Brood in en bracht een extra verdediger, Tyrese Asante, in voor aanvaller Vicente Besuijen. Michael Mulder die voor rust al een hoofdwond opliep, speelde het tweede bedrijf met een heuse ‘gele tulband’ om het hoofd. Over karakter gesproken! Ook na rust bleef De Graafschap de aanvallende partij, al wist de Haagse defensie het aantal kansen nu wel te beperken. Wat de Superboeren ook probeerden, doelman Luuk Koopmans stak in goede vorm en hield met zijn defensie stand. Aan de andere kant zocht een meegekomen Hervé Matthys het vijandelijke te hoog en schoot Samy Bourad naast het doel van De Graafschap.

Heel zuur eindigde de wedstrijd wel voor ADO Den Haag. Waar het dacht een punt mee te nemen uit de Achterhoek schonk arbiter Allard Lindhout uit Warmond de thuisploeg op slag van tijd een strafschop. Vooral trainer Ruud brood maakte zich na afloop zeer boos over deze elfmeter. Gravenberch hield de zenuwen in bedwang en passeerde toch nog een sterk keepende Koopmans: 1-0.