Gerard van Ruitenburg (ADO DH O21): ,,Dit duel moesten we ook winnen’’

Aanhaken of afhaken was het voor ADO Den Haag O21 afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd op de Aftrap tegen FC Groningen O21. Na de 2-0 nederlaag tegen koploper Almere City in de vorige wedstrijd en de twee rode kaarten voor Ates en El Karicha, was het voor de ploeg van trainer Van Ruitenburg van groot belang om zonder kleerscheuren de eindstreep te halen.

Tekst: Glenn Duijzer

Bij winst zouden de geelgroenen in de stand over de Groningers springen en op de tweede plaats komen te staan. FC Groningen heeft echter nog een wedstrijd tegen sc Heerenveen tegoed. In het team van ADO Den Haag waren basisplaatsen weggelegd voor Yahya Boussakou en Sam Li. Boussakou was nadrukkelijk aanwezig met een tweetal treffers. Verdediger Sam Li van ADO Den Haag O18 speelde eveneens een verdienstelijke wedstrijd.

Na afloop sprak Haaglanden Voetbal met de trainer van ADO Den Haag O21, Gerard van Ruitenburg (foto).

Een geweldig eerste half uur en een onnodig zware tweede helft. Vat ik daarmee de wedstrijd kort samen?

,,Als je ziet hoe we aan de wedstrijd beginnen met fantastisch voetbal met drie mooie treffers. Dan krijgen we de 3-1 tegen, maar dat kan gebeuren. Na rust hebben we het onszelf wel heel erg moeilijk gemaakt.’’

Het gekke is dan ook nog eens dat nadat FC Groningen een rode kaart kreeg, het voor ADO Den Haag alleen maar moeilijker werd.

,,Het werd te onrustig, ik gaf dat ook aan langs de lijn. Ze hadden het veld breed moeten houden en speel vooraf op het juiste moment de bal in. Daar kwamen we helemaal niet aan toe. Dat had trouwens ook te maken met de verdiensten van FC Groningen. Dat speelde na rust ook goed. We hebben na rust niets gecreëerd.’’

In de eerste helft was er niets wat op zo’n groot verval zou lijken?

,,We kwamen voor met twee geweldige goals die voortkwamen uit ons veldspel. Vroeg druk zetten en de tegenstander geen rust geven.’’

Het duurde lang voordat die beslissende 4-2 viel, pas in de blessuretijd?

,,Dat kwam omdat FC Groningen vol op de gelijkmaker speelde en wij daardoor nog wat kansen kregen. Daar scoorde we ook die 4-2 uit. Overigens hadden we uit de daaropvolgende aanval ook nog de 5-2 kunnen scoren. Deze wedstrijd moesten we hoe dan ook winnen om de aansluiten te behouden en dat hebben gelukkig gedaan. Ik vind dat we het goed hebben gedaan, maar als je het over het totaalbeeld van de wedstrijd hebt, dan waren de beide helften totaal verschillend. Dat had ook zeker met Groningen te maken. Ik vond Groningen een goede ploeg. Uit hebben we met 2-0 verloren en dat was een terechte uitslag. Maar ik vind het van onze spelers ook een verdienste dat ze deze wedstrijd uiteindelijk wel over de streep halen en winnend afsluiten.’’