ADO’s assistent Giovanni Franken kan starten met UEFA Pro-opleiding

Er zijn negen deelnemers toegelaten voor de UEFA Pro opleiding 2022-2023, die in mei 2022 van start gaat. Tot die groep van negen behoort ook Giovanni Franken (foto), één van assistent-trainers bij ADO Den Haag van Ruud Brood.

Tijdens de editie van het seizoen 2022-2023 zullen de volgende namen hun opwachting maken op de opleiding: Mounir Azaoum, Anthony Correia, Anoush Dastgir, Matthias Köhler, Mark Otten, Mark Parsons, Johan Plat Jan Sierksma en dus Franken. De UEFA Pro-opleiding is de hoogste trainersopleiding van Nederland. Na het behalen van dit diploma kunnen trainers zelfstandig aan de slag als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Mark Parsons – bij Oranje de bondscoach van de vrouwen – volgt straks de UEFA Pro-opleiding om ook aan alle Europese vereisten voor trainers te voldoen.

Toelating en selectieprocedure

Als potentiële nieuwe deelnemers zich hebben aangemeld, dan worden zij eerst geselecteerd op hun trainerservaring. Bij voldoende ervaring, worden ze uitgenodigd voor een selectiegesprek. Naast hun ervaring als trainer, worden nieuwe deelnemers vervolgens ook beoordeeld op hun vooropleiding en hun eigen voetbalcarrière. Dit alles wordt meegewogen voordat wordt overgegaan tot toelating.

Commissie

De toelatingscommissie bestaat uit de belangenorganisaties Coaches Betaald Voetbal (CBV), de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland), vertegenwoordigers uit het betaald voetbal en de KNVB. Deze commissie buigt zich over de selectieprocedure en gaat dus uiteindelijk over de toelating van nieuwe deelnemers. De UEFA Pro-opleiding wordt jaarlijks georganiseerd.

Vernieuwing UEFA Pro-opleiding

Om beter aan te sluiten bij de veranderende wereld van het betaalde voetbal is de UEFA Pro-opleiding de laatste jaren vernieuwd. Dit gebeurt mede dankzij de input van algemeen- en technisch directeuren, coaches uit het betaald voetbal, de trainersvakbond CBV en oud-deelnemers. De vernieuwing en ontwikkeling van de opleiding past ook bij de hoge eisen die, zowel binnen als buiten het veld, aan de trainer-coach in het betaald voetbal worden gesteld. De KNVB werkt er hard aan om de opleiding altijd actueel en van kwalitatief hoog niveau te houden. Dit gebeurt uiteraard binnen de kaders die de UEFA aan dit diploma stelt.

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder