Oefenvoetbal: Negenklapper ADO Den Haag vrouwen

Een combinatieteam van ADO Den Haag Vrouwen heeft in Hilversum met 0-9 gewonnen van eersteklasser SC ’t Gooi Vrouwen. De wedstrijd werd gespeeld om geld op te halen voor de Oekraïense vluchtelingen, die momenteel in Hilversum verblijven.

Tekst: Glenn Duijzer

Op het gezellige Sportpark Berestein waren ongeveer 350 toeschouwers aanwezig, waaronder een kleine vijftig daadwerkelijk uit de Oekraïne kwam. Burgemeester Gerhard van den Top verrichte de aftrap van deze bijzondere vriendschappelijke wedstrijd.

Het team van ADO Den Haag stond onder leiding van Alex Stolte. Trainer Sjaak Polak zat als aandachtig toeschouwer op de tribune. ADO Den Haag startte met een jong team tegen een eveneens jong SC ’t Gooi.

De angst bij de supporters van de thuisploeg was dat dit wel eens een uitslag in de dubbele cijfers zou kunnen worden. Misschien was daarom het enthousiasme zo groot bij iedere bal die door de Hilversumse doelvrouw werd gestopt. Die angst was niet ongegrond, aangezien de wedstrijd zich voor het merendeel op de helft van de thuisploeg afspeelde.

Inspirerend

ADO Den Haag-speelster Anne van Egmond speelde in het shirt van Jeannette van Belen en dat was waarschijnlijk inspirerend genoeg voor de speelster van de Haagse beloften. Zowel na elf als ook na tweeëntwintig minuten was Van Egmond doeltreffend en bracht daarmee de stand op 0-2. Er waren al genoeg kans geweest voor de geel-groenen om de score te openen, maar Wendy Balfoort en Nikki IJzerman hadden hun vizier nog niet op scherp staan. Ook na de treffers waren er voor rust nog genoeg mogelijkheden om de score verder uit te bouwen. Anne Sellies, Amber Verspaget en Niki IJzerman wisten de bal op de lat of over te schieten. Toch werd het nog 0-3 voor rust na een corner van Speelman wist Balfoort de bal in de scrimmage op het doel te schieten. Daar stond Akke van den Born klaar om de bal net dat laatste tikje te geven: 0-3.

Wissels

In de rust werden er bij ADO Den Haag zes wissels doorgevoerd. Of dat effect had op het scoreverloop zal nooit helemaal duidelijk worden, de vermoeidheid speelde ook parten bij de thuisploeg. Feit is wel dat de wedstrijd eindigde in 0-9. Drie minuten in de tweede helft belandde de bal na een directe vrije trap van Romy Speelman in het net: 0-4. Goed doorlopen van IJzerman leverde Giny Viehoff haar eerste treffer op: 0-5.

Vrije trap

Tien minuten nadat Gwyneth Hendriks was ingevallen bracht zij de stand op 0-6 door een directe vrije trap. Met nog twaalf minuten op de klok was het IJzerman die na goed voorbereidend werk van Bo Vonk de stand op 0-7 bracht. Na een mooie rush was het Liz Rijsbergen die zelf de stand op 0-8 bracht met nog slechts twee minuten te spelen.

De laatste actie van de wedstrijd was de tweede treffer van IJzerman, die tekende voor de 0-9 eindstand, want de scheidsrechter floot gelijk voor het einde. Voor ADO Den Haag Vrouwen was het een nuttige wedstrijd, waarin er diverse speelsters uit het Beloftenteam de mogelijkheid kregen om te laten zien wat ze in hun mars hebben. Het moet ook gezegd worden dat SC ’t Gooi Vrouwen beschikt over een jonge en vooral sportieve ploeg.