Michiel Kramer: ,,De wil om te winnen ontbrak tegen FC Groningen”

Ondanks de vele nieuwkomers bij ADO Den Haag lijkt het de ploeg maar niet te lukken om er een ingespeeld team van te maken. Om dan spits te zijn in dat team, moet je wel heel sterk in je schoenen staan. Op die positie staat bij de geelgroene brigade een ervaren speler die niet zo snel van zijn stuk is: Michiel Kramer.

Tekst: Glenn Duijzer

De lange aanvaller heeft het niet gemakkelijk. Per wedstrijd krijgt hij misschien één of twee ballen en daaruit moet hij zijn treffers maken. Daarbij wordt hij ook nog eens geacht om zijn, jongere, medespelers te coachen. In de wedstijd tegen FC Groningen stond Kramer er hulpeloos bij de in de spits. Hij oogt niet als de snelste en ook niet als de hardste werker, maar let eens negentig minuten op hem. Je zult je verbazen hoeveel vuile meters hij nog maakt. Het is jammer dat een spits wordt afgerekend op zijn treffers en dat zijn er niet veel dit seizoen. Ook in Groningen bleef hij verstoken van een treffer in een wel heel slechte wedstrijd van Haagse zijde. Des te meer was het lovenswaardig dat hij na afloop de Haagse pers – in dit geval Haaglanden Voetbal – te woord stond.

Als je terug moet kijken op de Haagse inbreng in deze wedstrijd, waar denk je dan aan?

,,Een niet zo goed ADO Den Haag hebben we vandaag gezien. We hebben niet thuis gegeven op het gebied van beleving en coaching, maar eigenlijk in alles. Als dat ontbreekt, krijg je zo’n wedstrijd als tegen Groningen, die je overigens terecht verliest.”

Maar gezien de positie op de ranglijst is het toch vijf voor twaalf?

,,We hebben nu nog vijftien wedstrijden te spelen, daarin zijn 45 punten te behalen. Alleen is het dan vervellend dat we zo’n wedstrijd spelen. Dit is ook voor je vertrouwen niet lekker. We gaan deze wedstrijd evalueren en dan de focus weer op Sparta thuis.”

Je hebt het over beleving. Is het te verklaren waarom die nu ontbreekt?

,,We kunnen overal wel een excuus voor gaan verzinnen, maar het begint met beleving. Je moet een wedstrijd willen winnen. Ik heb geen verklaring voor het ontbreken van die beleving.”

Is de huidige selectie dan niet Eredivisie-waardig?

,,Ik denk dat wij wel zeker Eredivisie-waardig zijn, alleen moeten we die wil om te winnen hebben. Die ontbrak vandaag gewoon en misschien ook wel bij mij. Dat is vervelend, want we willen zo snel als mogelijk de punten gaan behalen om ons veilig te spelen. Ik zag na de 1-0 al de kopjes gaan hangen. Dat helpt dus totaal niet als je al een wedstrijd speelt waar je niet goed in zit. Het wordt na die treffer nog moeilijker om terug in de wedstijd te komen. Normaal hebben we nog wel veerkracht om iets om te buigen, maar die was er vandaag ook niet. Dan speel je gewoon een kansloze wedstrijd.”

Zijn er nog harde woorden gevallen na afloop in de kleedkamer?

,,Nee, maar ik denk dat iedereen wel weet dat we een kut wedstrijd hebben gespeeld. Dat hoeft de trainer niet te beamen. Hij heeft helemaal niets gezegd en dat is ook niet altijd nodig.”

De houding die jullie uitstraalden was er één van berusting, klopt dat?

,,Misschien is dat jouw kijk op de wedstrijd. Dat gevoel had ik niet. Het is wel heel erg moeilijk om de spelers mee te krijgen om die wil om te draaien. Ook voor een ervaren speler is dat moeilijk. De ene wedstrijd lukt het wel en de andere, zoals tegen Groningen, niet. Dan zit ik zelf ook niet lekker in de wedstrijd. Als we allemaal een off-day hebben wordt het heel moeilijk om een wedstijd te winnen.”

Hoe zitten de jonge gasten er nu bij in kleedkamer. Het merendeel heeft dit nog nooit meegemaakt.

,,Ach, daar kun je als speler alleen maar van leren. Ik zie het niet als iets heel slechts. Ik denk dat ze daardoor sneller volwassener worden. Het is voor hen ook een leerproces. Donderdag evalueren we deze wedstrijd en vanaf vrijdag gaat de focus volledig op Sparta.”

Aan die eerste twee tegentreffers gingen wel defensieve fouten vooraf.

,,Tsja, bij die derde goal maak ik een fout. We maken allemaal fouten en bij de ene speler is het direct een tegentreffer en bij de andere niet. We moeten zo weinig mogelijk fouten proberen te maken. Als we meer naar ons vermogen gaan spelen, kunnen we ook meer vooruit spelen. We hadden vandaag niet zo’n heel goede dag, zullen we maar zeggen.”

Is er sprake van een negatieve spiraal? Als het niet meezit, dan zijn ook bijna alle fouten direct tegentreffers.

,,Dat zou best inherent kunnen zijn aan de positie waarin je zit. Maar dat is los van het feit of dat daadwerkelijk ook zo is. Het helpt in ieder geval niet. We lopen al niet over van vertrouwen en als je dan twee tegentreffers krijgt, is het heel moeilijk om die wedstijd nog om te buigen.”

Gezien de nieuwe aankoop van Youness Mokhtar, is Kramer afhankelijk van ballen van de flanken?

,,Niet zo zeer van de zijkant. Het gaat er niet om dat ik dan betere voorzetten krijg, het gaat erom dat we als ploeg meer op de helft van de tegenstander gaan spelen. Dan krijgen we ook meer kansen. Als we dat kunnen creëren, dan krijg ik ook wel weer kansen. Dat gaat nu heel moeizaam, maar dat proberen we wel stapje voor stapje te verbeteren. Vandaag was misschien een stapje terug, maar laten we zondag dan maar weer een paar stapjes vooruitzetten.”

De Haagse selectie loopt over van de jonge jongens met weinig ervaring op het hoogste niveau. In de maand januari spelen jullie zeven wedstrijden. Is dat misschien te veel van het goede?

,,Ik moet zelf ook zeggen dat ik zelden zoveel wedstrijden in één maand heb gespeeld. Dus of het te veel is, ja dat is zeker te veel, maar alle clubs hebben daar last van. Het komt het niveau in ieder geval niet ten goede. De situatie is nu eenmaal zo. We moeten ze toch spelen en er zo goed als mogelijk doorkomen. Dat lukte tegen Groningen niet en we hopen nu dat we het zondag kunnen rechtzetten.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder