Jan Lobel erelid HFC ADO Den Haag met 75-jarig jubileum in zicht

Jan Lobel (foto) is na de wedstrijd van ADO Den Haag tegen Sparta Rotterdam benoemd tot Erelid van HFC ADO Den Haag. Vicevoorzitter Edwin Reijntjes reikte hem zondag de onderscheiding uit in het Cars Jeans Stadion. De uitreiking vond mede plaats in het kader van de verjaardag van de club, die op maandag 1 februari 116 jaar bestaat.

Met zijn 86 jaar is Lobel het oudste lid van de club. Op 1 juli aanstaande is hij bovendien 75 jaar lid. Al tijdens zijn actieve voetballoopbaan verrichtte hij kaderwerkzaamheden op basis van vrijwilligheid. Als speler bracht hij het tot de hoogste amateurteams (destijds ADO 3 en 4). Toen was hij ook reeds leider van jeugdelftallen. Aan het eind van de jaren zestig en begin van de jaren zeventig fungeerde Lobel als leider van het hoogste jeugdelftal. Zo was hij onder meer leider van één van de beste jeugdteams van ADO, met spelers die praktisch allemaal het betaalde voetbal bereikten en zelfs international werden (zoals onder anderen Martin Jol, Tscheu La Ling en John Dusbaba) en met eerst Rob Baan en later ook Huib Ruijgrok als trainer.

Trainer

In de jaren zeventig werd Lobel trainer. Hij diende in deze functie clubs als RAS (waarmee hij een promotie bewerkstelligde), Laakkwartier en Westerkwartier. In die tijd was hij ook voorzitter van de trainersvakbond VVON Rayon ’s-Gravenhage. Van 1984 tot 1989 was Lobel voorzitter van HSV ADO. In 1996 werd hij bestuurslid van ADO Den Haag, dat in dat jaar ontstond na de fusie tussen FC Den Haag en HSV ADO.

Voorzitter

In 2000 trad Lobel toe tot het bestuur en in 2008 werd hij voorzitter, een functie die hij tot 2010 bekleedde. Intussen was hij ook gastheer/begeleider van de arbitrale teams bij thuiswedstrijden van ADO Den Haag. Van 1994 tot 1996 deed hij dit samen met oud-topscheidsrechter Ad Boogaerts. Vanaf 1996 tot op heden vervult hij deze taak solo en tot tevredenheid van velen. Met wijlen Karel Jansen beijverde Lobel zich als één van de eersten voor het oprichten van het ADO Den Haag Museum.

Door de jarenlange clubtrouw, de vele en soms zware functies die hij uitoefende, kreeg hij met instemming van de Ledenraad en het bestuur van HFC ADO Den Haag de hoogste onderscheiding van de vereniging.

Bron/foto: ADO Den Haag

Lees verder