Groep Oekraïense vluchtelingen te gast in Cars Jeans Stadion

||

Al weken keek een groep Oekraïense vluchtelingen uit om een keer het Cars Jeans Stadion in Den Haag te kunnen bezoeken. Afgelopen zaterdagmiddag was het dan eindelijk zover: kinderen zenuwachtig en ouders ook blij om even weg te kunnen uit de Capelse opvanglocaties.

ADO Den Haag had hiervoor kaarten beschikbaar gesteld, terwijl ARRIVA een mooie bus met vrijwilliger/buschauffeur ter beschikking had gesteld.

Foto’s

Eenmaal bij het stadion aangekomen maakte deze enthousiaste groep foto’s van alles dat te zien was en dat ging nog heel de middag door. Wat een indrukken! Een enkel kind naam ondertussen nog vlug een duik op een springkussen. In het stadion – vooraf was de groep preventief gewaarschuwd om traumatische reacties te voorkomen – werd gejoeld en gesprongen bij het vuurwerk en in een vreemde taal riepen de jongsten iets op de tonen van het Haagse volkslied ‘Oh Oh Den Haag’.

De wedstrijd zelf was toch wel een matig ‘knok-ervoor-potje’, ADO Den Haag zwijnde zelfs een paar momenten, maar de groep ‘Oekries’ leefde met een groot groengeel hart mee. Handen voor de ogen, druk armengezwaai, luidkeels geroep en uiteindelijk één en al ontlading op de tribune toen de Hagenezen kort achter elkaar het net wisten te vinden.

Er werden nog wat foto’s gemaakt binnen en buiten het stadion en er was een dankwoordje aan de gemeente Capelle aan den IJssel die voor de versnapering zorgde. “ADO Den Haag is goed!” en “Dank je wel” klonk het in accent- en ‘vautloos’ Nederlands. Ver weg van ellende stonden hun koppies een middag in een heel andere stand: wat was dit fijn! En dan te weten dat de meesten uit deze groep uit de omgevingen van Charkov en kustplaatsen komen, waar zij rondom hun vlucht naar het Westen toe flink beschoten werden.

Dank

Het feit dat de ADO-spelersbus door Van Heugten Tours was ingezet om rond de Pools-Oekraïense grens ‘support’ te bieden ontroerde de enkeling die nog luisterde in een ‘feestende bus’. “ADO Den Haag is goed-goed!” En met het songfestival die avond er achteraan werd op de opvanglocatie nog tot in de kleine uurtjes feest gevierd. Even die ellendige wereld uit! Dank, dank, spasybi, spasiby ADO Den Haag!

(Bron & foto’s: Gemeente Capelle aan den IJssel)

Lees verder