ADO Den Haag Vrouwen op eigen kracht in strijd om Eredivisie Cup

|||||||||||||

Door het veroveren van de derde periodetitel heeft ADO Den Haag Vrouwen zich vrijdag geplaatst voor de strijd om de Eredivisie Cup. Door een klinkende zege (5-1) op vv Alkmaar werd ook de vierde plaats in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen veiliggesteld.

Foto’s: Franca Dobbe

In de Eredivisie Cup wachten nu twee krachtmetingen met de kersverse landskampioen FC Twente, op donderdag 26 mei in het Cars Jeans Stadion en drie dagen later in Enschede. De winnaar neemt het op zondag 5 juni in de eindstrijd op tegen Ajax of PSV.

Op het Prinses Irene Sportpark in Rijswijk was ADO Den Haag Vrouwen gebrand op een succesvolle afsluiting van een door tegenslagen geplaagd seizoen. Hoewel vv Alkmaar voor het eerste gevaar zorgde, liet de Haagse stoomwals zich daarna niet stoppen. Na een voorzet van Liz Rijsbergen was de Alkmaarse doelvrouw Jannette van Belen net te snel af. Een trekbal van Wiëlle Douma ging nipt voorlangs. Bij een uithaal van captain Gwyneth Hendriks hing de lat een treffer in de weg. Maar bij de daaropvolgende corner, was het dan toch raak. Rijsbergen was de aangever en Jaimy Ravensbergen kopte het leer onhoudbaar in het dak van het doel: 1-0.

Onder aanvoering van Rijsbergen ging de thuisclub onmiddellijk op jacht naar meer. Een poging van de Leidse dribbelaar kon juist worden geblokt en vervolgens mikte zij na een lange rush net naast. Aan de andere kant keerde Barbara Lorsheyd een schot van Alieke Tuin en voorkwam Douma met een sliding dat de rebound kon worden benut. Na nog een schot naast had een vierde poging van Rijsbergen wel succes. Onder doelvrouw Femke Liefting door vond zij na een pass van Romy Speelman het net: 2-0. In een periode van minder Haagse dadendrang probeerden de Alkmaarse vrouwen wat terug te doen. Kayra Nelemans onderschepte een voorzet op het nippertje en Lorsheyd hield met een razendsnelle reflex haar doel schoon. Direct daarna stuitte Rijsbergen na een slalom op de goalie. Die moest zich daarna weer gewonnen geven toen Speelman de bal van afstand precies in de kruising joeg: 3-0. Met die stand zochten de ploegen de kleedkamer op en kon het verwende publiek aan de thee.

Met de periodetitel en de vierde plek zo goed als op zak, haalde ADO Den Haag in het tweede bedrijf de voet wat van het gaspedaal. Bijna van op de doellijn miste Charlotte Hulst een beste kans voor Alkmaar. In de Haagse aanval hadden Ravensbergen en Rijsbergen het vizier niet op scherp staan. Halverwege de tweede helft was er echter weer een hoogtepunt te vieren. Nikki IJzerman trof na een prima actie doel met een stift, die Panenka haar niet zou hebben verbeterd: 4-0. Net voor het ingaan van het Haags kwartiertje zorgden Rijsbergen (met een hoekschop) en Amber Verspaget bijna voor een kunststukje. Verspaget zag haar hakbal net mislukken. In de tegenaanval redde Alieke Tuin voor Alkmaar de eer: 4-1.  De thuisploeg liet het daar niet bij zitten. Ravensbergen teisterde nog eens de lat. Daarna zorgde IJzerman voor een passend slotakkoord. Zij bekroonde haar uitverkiezing tot PowerGirl Radio Powervrouw van de wedstrijd door op aangeven van Manon van Raay doel te treffen met een afgemeten lob: 5-1.

Opstellingen

ADO Den Haag:

Lorsheyd; Douma (79. Vonk), Hendriks (87. Pijnacker Hordijk), Verspaget, Nelemans (87. Burgers); Van Oosten (79. Van Raay), Ravensbergen, Speelman; Rijsbergen, Van Belen (87. Van den Born), IJzerman.

vv Alkmaar:

Liefting; Ruiter, M. Stoop, Mol, Kruijthof, Hulst, Van der Most, Tuin, Koopman, N. Stoop, Smal.

(Bron: ADO Den Haag Vrouwen)

Lees verder