ADO Den Haag komt op valreep langszij bij Excelsior

||

ADO Den Haag had het vooral voor rust moeilijk tegen Excelsior. De Haagse ploeg was slordig aan de bal en ook de zenuwen speelden toch wat parten, aldus trainer Giovanni Franken. Vlak na rust kwam de thuisploeg op voorsprong, maar in de extra tijd bracht Sem Steijn ADO Den Haag alsnog langszij: 1-1.

Tekst: Ton Beije         |      Foto’s: Orange Pictures

Trainer Giovanni Franken moest noodgedwongen een wijziging in zijn ploeg aanbrengen. Samy Bourard moest wegens ziekte afhaken en voor hem startte in de basis Guillem Rodriguez. Daryl Janmaat nam – in verband met kunstgras – op de tribune plaats en Ricardo Kishna werd om dezelfde reden gespaard, al zat hij wel op de bank.

Slordig

Excelsior startte voortvarend en combineerde vlot en had veel balbezit, want ook kwam doordat ADO Den Haag slordig was in balbezit en veel ballen zomaar inleverde op het middenveld. De thuisploeg kreeg al snel een kans, maar Siebe Horemans mikte naast. Ook ADO Den Haag dook twee keer op in de zestien van Excelsior. Een voorzet van Rodriguez viel bijna via een verdediger in het Rotterdamse doel, maar doelman Stijn van Gassel reageerde alert en tikte de bal tot hoekschop. Even later had Rodriguez vanaf rechts een voorzet in petto op Sem Steijn, maar de kleine middenvelder raakte de bal niet lekker en verdween het speeltuig ver naast.

Vervolgens nam Excelsior weer het initiatief en kreeg ook enkele mogelijkheden om de score te openen. Reuven Niemeijer dwong doelman Hugo Wentges tot een reflexbeweging, maar arbiter Dennis Higler floot op aanwijzing van zijn assistent alsnog voor buitenspel. Ook Mats Wieffer liet en goede mogelijkheid ongebruikt.

Excelsior bleef veel balbezit houden en het Haagse doel bestoken. De Rotterdamse ploeg had echter het vizier niet scherp staan en ook doelman Wentges was waar nodig op zijn hoede. De sterk spelende Marouan Azarkan probeerde het met een schot, maar hij zocht ook het Haagse doel net te hoog. ADO Den Haag zocht opgelucht de kleedkamer op voor de thee en blij dat het scorebord nog steeds een stand van 0-0 aangaf.

Attent

Vlak na de doelwisseling ging het fout in de Haagse defensie. Na een snelle counter over links kwam de bal laag voor het Haagse doel, waar iedereen miste, maar bij de tweede paal was Marouan Azarkan attent en tikte de 1-0 binnen. ADO Den Haag had in de voorgaande play-off-duels nog niet achtergestaan. Zou de ploeg voldoen in huis hebben om het tij te doen keren? Voorlopig kwamen de bezoekers niet verder dan een inzet van afstand van Boy Kemper, dat echter geen doel trof. Aan de andere kant was Excelsior heel dicht bij de 2-0 na fantastisch voorbereidend werk van weer Azarkan, maar topscorer Thijs Dalling kreeg de bal niet langs Hugo Wentges.

In het laatste kwartier liep Excelsior steeds verder achteruit, mogelijk ook daardoor gedwongen door ADO Den Haag, dat meer en meer druk ging zetten om te trachten alsnog een doelpunt te maken. Thomas Verheydt zag een schot vanaf de rand van de zestienmeterlijn uit de benedenhoek gehaald worden door doelman Van Gassel. In de extra tijd had Verheydt toch weer een belangrijk aandeel in de Haagse gelijkmaker. Hervé Matthys bracht de bal hoog in de zestien, waar Verheydt de bal licht toucheerde, maar genoeg om Sem Steijn in stelling te brengen, die beheerst afrondde en de 1-1 tegen de touwen schoot. Steijn vierde vervolgens – met zijn ploeggenoten – de 1-1 met de in groten getale meegereisde fans op de tribune. De klus is zeker nog niet geklaard, maar de 1-1 is een prima uitgangspositie voor het laatste duel, komende zondag om 18.00 uur in een uitverkocht Cars Jeans Stadion.

In ons TV-programma ‘Studio ADO’ komen donderdagavond (TV-kanaal Den Haag FM, vanaf 18.00 uur (en op deze website) trainer Giovanni Franken (onder meer waarom hij de voorkeur gaf aan Rodriguez in de basis boven Catic) en Boy Kemper aan het woord.

Opstellingen

Excelsior Rotterdam:

Van Gassel; Horemans, Nieuwpoort, El Yaakoubi, Tjoe-A-On (74. Ormonde-Ottewill); Azarkan (62. Baas), Wieffer, Eijgenraam, Goudmijn; Niemeijer (46. Driouech), Dallinga.

ADO Den Haag: 

Wentges; Asante, Amofa, Matthys, Kemper; Klas, Breinburg, Steijn; Rodríguez (83. Catic), Verheydt, Pires.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder