Ruud Brood: ,,Het gaat geen gemakkelijke opgave worden voor ons”

Dat de uitwedstrijd tegen Ajax een zware opgave zou worden, was na een simpele blik op de ranglijst wel duidelijk. Dat de teller na negentig minuten op slechts 5-0 bleef steken, lag meer aan de gebrekkige inzet van de gastheren na rust, dan aan de Haagse defensie.

Tekst: Glenn Duijzer

Op dezelfde dag – maar dan 39 jaar eerder – verloor het toenmalige FC Den Haag in de Amsterdamse Meer met maar liefst 9-1 van Ajax. Na deze wedstrijd staan er voor de geelgroene nog zeven wedstrijden op het programma, waarvan er vier in het eigen stadion worden gespeeld. The Great Escape is nog steeds mogelijk. Haaglanden Voetbal na het duel in gesprek met trainer Ruud Brood.

Je weet dat het moeilijk gaat worden, op bezoek bij Ajax in Amsterdam. Dan geef je de openingstreffer ook nog eens zo gemakkelijk weg.

,,Niet alleen die 1-0, ook de 2-0 en 3-0. Bij die 2-0 werken we de bal heel slecht weg uit ons strafschopgebied. Dat ligt ook aan de kwaliteiten van Ajax. Ik weet dat we niet bewust deze fouten maken. Del Fabro probeerde de bal te openen naar de linkerkant. Dat lukte daarna een paar maal wel met Pinas. Op dat moment was het van Del Fabro echter de verkeerde keuze. Ajax straft dat dan direct meedogenloos af. Daar moeten ze van leren en niet direct nogmaals de bal inleveren bij de tegenstanders. Dat gebeurt bij die 2-0 weer en dat neem ik de spelers wel kwalijk. Tot die 1-0 hadden we best wel de ruimte en waren we best wel goed in de omschakeling.”

Op een gegeven moment is de stand 5-0 en kabbelt de wedstrijd naar het einde. Twijfel je dan wel eens om er een jonge speler in te gooien? Je had Seedorf en Severina op de bank.

,,We hebben wel even gedacht om Severina in te brengen, maar aan de andere kant moet je zo’n speler ook niet kapot maken door hem in deze wedstrijd te laten debuteren. Het feit dat ze bij de selectie zitten, zegt al dat ik ze in staat acht om te spelen. Ondanks het misschien wel noodgedwongen was dat ze erbij waren. Ze hebben nu eens meegemaakt wat het is om bij de wedstrijdselectie te zitten.”

Wat had je vooraf eigenlijk verwacht van deze wedstrijd?

,,Ik had wel verwacht dat het een zware wedstrijd zou worden met een hoog tempo van Ajax-zijde. Maar dat wij toch meer tegenstand zouden kunnen bieden met de snelle jongens voorin. Maar het vergt heel veel energie als je niet in balbezit bent tegen Ajax. Dan moet je goed georganiseerd staan. En moet er ook goed gecoacht worden. Daar hebben we de afgelopen week ook de nadruk op gelegd.”

Door de resultaten van het afgelopen weekend staat ADO Den Haag nu op de achttiende en laatste plaats. Hoe nu verder?

,,We staan onderaan met een doelsaldo van -39. We hebben nu nog zeven wedstrijden te gaan na een break van twee weken. We moeten nu alles uit de kast te halen om de volgende wedstrijd beter voor de dag te komen. Daar speelt natuurlijk mee dat we afhankelijk zijn van welke spelers we tot onze beschikking hebben. Dat is helaas de laatste weken steeds het geval. Het is geen gemakkelijke opgave, maar we gaan er wel voor.”

Wat kun je doen tijdens die break?

,,In ieder geval hard trainen, zorgen dat er weer spelers terugkomen en kijken of ze fit zijn voor de volgende wedstrijd. We gaan kijken hoe we de focus kunnen aanpassen om toch weer beter voor de dag te komen. Misschien een kleine aanpassing in de speelwijze. Niet te veel, maar meer afgestemd op de spelers die beschikbaar zijn.”

Bij ADO Den Haag is het nooit rustig, nu ook weer niet. De geruchten over de tekorten, de salarissen die misschien niet betaald kunnen worden en de mogelijke overname van de aandelen. Hebben deze zaken ook invloed op de spelers?

,,Dat zou je aan de spelers moeten vragen. Voor mijn gevoel heeft het even gespeeld, maar nu niet meer. Er zullen bij sommige spelers nog wel wat andere zaken meespelen, maar daar kan je als voetballer toch niets aan veranderen. Je bent alleen verantwoordelijk voor het voetbalgedeelte. Ik kan het mij overigens wel voorstellen dat het misschien nog wel meespeelt. Het gebeurt toch allemaal bij de club, waarbij ze spelen. Wij kijken verder dan wat er op dit moment gebeurt. Wij kijken naar het plaatje in de toekomst. Maar als we merken dat het toch speelt in de hoofden van de spelers, dan moeten wij dat wegnemen. We krijgen straks ook weer het verhaal van 1 april. De spelers krijgen weer een brief voor die datum met misschien niet zo leuk nieuws. Dat neemt niet weg dat we wel verder willen met die spelers. We moeten gewoon heel duidelijk blijven communiceren. Intern als naar buiten toe.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder