Shaquille Pinas scoort bij debuut in Surinaams elftal

Het was voor Shaquille Pinas (foto) een dag om nooit meer te vergeten. De 23-jarige verdediger van ADO Den Haag maakte zijn debuut voor de nationale ploeg van Suriname en bekroonde zijn eerste optreden voor het elftal van bondscoach Dean Gorré ook nog eens met het eerste doelpunt in het duel tegen de Kaaimaneilanden.

Pinas stond in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo in de basis in de eerste WK-kwalificatiewedstrijd. De ADO Den Haag-verdediger kopte na twintig minuten spelen raak op aangeven van voormalig ADO Den Haagspeler Roland Alberg: 1-0. Deze treffer was de aanzet tot een probleemloze zege, omdat Ryan Donk (uit een strafschop na een overtreding van de doelman) en Gleofilo Vlijter de 2-0 en 3-0 voor hun rekening namen.

Florissanter

Suriname staat op dit moment op de 141ste plaats op de mondiale lijst. Waarschijnlijk zal deze rangschikking steeds florissanter worden, omdat spelers met Surinaamse roots door de invoering van het sportpaspoort vanaf heden kunnen uitkomen voor het land. Dat geldt niet alleen voor Pinas, maar ook voor oud-ADO Den Haag-spelers als Ramon Leeuwin, Alberg, Dion Malone, Tjaronn Chery en later nog Sheraldo Becker, die nu herstelt van een blessure.

WK-traject

De volgende halte in de reis van het versterkte Suriname is de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Aruba dat komende zaterdagnacht in Miami in de Verenigde Staten wordt afgewerkt. Uiteindelijk gaat alleen de nummer één van de poule, waarin ook nog Bermuda en Canada zitten, door naar de play-offs voor de finalegroep. In deze barrage staat Haïti, Nicaragua, Belize, Saint Lucia of de Turks- en Caicoseilanden te wachten. Als Suriname deze hordes weet te nemen, dan volgt er een nog grotere uitdaging. In een finalepoule met acht landen (waaronder Mexico, de Verenigde Staten, Costa Rica, Jamaica en Honduras) plaatst de top-drie zich dan rechtstreeks voor het WK en speelt de nummer vier nog play-offs met een land uit een ander continent.

Komende zomer is eerst nog de eerste deelname van Suriname aan de Gold Cup. Dit CONCACAF-toernooi wordt van 2 tot en met 24 juli gespeeld.

Bron: ADO Den Haag

Hieronder beelden van de doelpunten van Suriname tegen de Kaimaneilanden.

Lees verder