Ruud Brood: ,,Laten zien dat wij wel in dat wonder geloven”

Voorafgaande aan de uitwedstrijd tegen Vitesse had ADO Den Haag-trainer Ruud Brood (foto) al aangegeven het seizoen af te maken met spelers die de juiste mentaliteit zouden tonen in de wedstrijden.

Tekst: Glenn Duijzer

Gezien de waslijst aan blessures en de terugkeer van Gianni Zuiverloon, werd het niet echt duidelijk aan de basiself of daar daadwerkelijk spelers ontbraken om die reden. Het waren vooral de namen die met grote regelmaat op de bank plaatsnamen en er nu niet bij stonden. Vooraf was er de nodige twijfel of de spelers met de juiste mentaliteit het wel zouden kunnen bolwerken tegen het – dit seizoen – goed presenterende Vitesse. De Arnhemmers staan niet voor niets op de vierde plaats in de Eredivisie.

Mentaliteit

Na negentig minuten moesten zelfs de grootste sceptici toegeven, dat het op het gebied van mentaliteit wel goed zat. Er werd gevochten voor iedere bal en de Haagse doelman, Martin Fraisl, was duidelijk in het stadion te horen als er een verdediger een goede block had gezet. Overigens ging de terugkeer van Zuiverloon ook niet ongemerkt voorbij. De rust die de ervaren verdediger uitstraalde, was duidelijk te zien. In het lege stadion waren zijn aanwijzingen ook duidelijk hoorbaar.

De grote vraag is nu of de omzetting op tijd is ingezet om de rechtstreekse degradatie te voorkomen. Na afloop van het duel in het Gelredome sprak Haaglanden Voetbal met de Haagse oefenmeester  Ruud Brood.

Je bent, achteraf, wel tevreden over het vertoonde spel?

,,Ja, dit was wat we wilden. We kunnen met elkaar praten of trainen, maar ik denk dat ze in Arnhem hebben laten zien dat ze ook konden knokken. En in de laatste minuten van de wedstrijd zelfs nog dicht bij een treffer waren. Dit is wel wat ik als coach ook graag wil zien.”

Vooral verdedigend stond het als een blok.

,,Ik vind het een compliment waard hoe de verdediging stond. Heel knap tegen een goed Vitesse, dat   veel kwaliteit binnen de ploeg heeft. De vorige wedstrijd hier tegen Vitesse stonden we met vijf verdedigers, nu stonden er vier man achterin. Eigenlijk stond het hele team er en zijn ze ieder duel vol ingegaan. Dat hebben ze de hele negentig minuten vol gehouden. Zelfs na de wissel met Familia-Castillo erbij. Daar zal ik bij de nabespreking ook zeker op terugkomen.”

Hoe belangrijk is daarbij de terugkeer van Gianni Zuiverloon?

,,Dat is wel gebleken. Ik kan iedere week wel de spelers aanhalen die we missen. Maar nu heeft iedereen kunnen zien hoe belangrijk zulke spelers zijn. Natuurlijk ben ik blij met zijn terugkeer, maar we moesten ook afwachten hoe hij zijn rol zou invullen. Gelukkig zag je direct zijn ervaring terug in de wedstrijd, dit was pas zijn tweede wedstrijd. Tegen Willem II was al duidelijk dat zijn inbreng belangrijk was. Ik hoop dat hij geen terugval heeft en nu bij de groep blijft.”

Je geeft al aan dat je ziet hoe belangrijk een ervaren speler in het centrum van de verdediging is. Maar het was ook duidelijk te horen in het stadion.

,,Dat klopt, kijk je dan naar Vitesse. Wij analyseren onze tegenstanders vooraf. Dan blijkt die lange verdediger, Rasmussen en Pasveer ook de ploeg constant aan het coachen zijn. Wij hebben veel jonge spelers, die ook bij de hand moeten worden genomen. Die moeten ook vertrouwen opbouwen en daar kan Zuiverloon met zijn coaching goed aan bijdragen. Ik vond alle spelers heel gedisciplineerd spelen. Ook de wissels die er na de rust inkwamen speelden zo. Helaas win je de wedstrijd niet, want daar hoopte je in de eindfase wel op. We zijn knokkend voor de winst gegaan. Daarbij hebben we onze verdedigende taken niet verkwanseld. We wilden hoe dan ook niet verliezen. Dat zijn toch de puntjes waarbij ik denk dat het zo behoort te gaan.”

Gianni Zuiverloon gaf net aan dat hij er 25 minuten voor het einde van de wedstrijd wel klaar mee was.

,,Dat zal best, hij zat er helemaal doorheen. Door de supporters geluiden heb ik hem niet gehoord.”

Er is nu een vrij weekend. Wat zou je liever doen? Gelijk weer tegen Fortuna Sittard spelen om het gevoel van deze wedstrijd een vervolg te geven. Of dat weekje rust met de hoop dat daardoor meer spelers terug kunnen keren in de selectie?

,,Dat is moeilijk, doorspelen klinkt het beste. We kunnen wel weer hard doortrainen en met elkaar praten. Uiteindelijk moeten de spelers het op het veld laten zien. Een week extra tot Fortuna thuis, zorgt er ook voor dat we verder kunnen met deze spelstijl te trainen met Zuiverloon erbij. Wat ik wel het meest belangrijke vond, was dat de jongens die er nu stonden het ook niet opgaven. Dat is een mooi gebaar naar de supporters en moeten we elke week laten zien. Wat er ook gebeurt, wij geloven nog in dat wonder.”

Zoals al eerder besproken, de volgende wedstrijd is tegen Fortuna Sittard. Dat wordt een heel belangrijke. Ben je dan blij dat er een mogelijkheid is dat er toch een aantal supporters bij mogen zijn?

,,Ik hoop echt dat die mogelijkheid er is. Je ziet dat we tegen het einde van de wedstrijd vermoeid raken en dan kunnen je eigen supporters je die boost geven. Dat hebben ze in Waalwijk bijvoorbeeld ook gedaan. Maar ook op andere momenten waarbij wij ze, te veel, hebben teleurgesteld. Dat durf ik ook wel toe te geven. Het is voor ons heel belangrijk dat die supporters erbij zijn. Zij geven ons die extra boost. Daar kunnen onze spelers ook weer vertrouwen van krijgen. We moeten uitstralen dat we ondanks dat het tegenzit toch door blijven gaan. Voor ons zijn de supporters heel belangrijk.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder