Barbara Lorsheyd: ,,Niet altijd de beste ploeg wint de wedstrijd”

Met haar dertig jaar is de Haagse doelvrouw een ‘oudje’ binnen de Haagse selectie. Dat maakt haar gedrevenheid er niet minder om. Integendeel, het lijkt erop of Barbara Lorsheyd (foto) zich mee laat trekken in de jeugdigheid van haar ploeggenoten en aan het tweede voetballeven is begonnen.

Tekst: Glenn Duijzer        |      Foto’s: Eric de Wit

Op fouten is de keepster bijna niet te betrappen. Ze coacht haar verdediging waar het moet en weet menige doelpoging te keren. Alleen de echte topspitsen weten een bal achter Barbara Lorsheyd te krijgen. Joëlle Smits is zo’n topper. In de blessuretijd ging Lorsheyd nog mee in een alles op niets poging. Waar de heren Hansson, Koopmans en Coremans het bij de heren wel lukte, kreeg Lorsheyd niet de bal. Uiteindelijk ging de wedstrijd verloren en was het de ervaren Lorsheyd die haar – ter aarde gestorte – teamgenoten ging troosten.

Melden

Het was een lang en zwaar seizoen voor de geelgroene speelsters, maar voor de Haagse doelvrouw zit er nog een extra periode aan te komen. Op maandag mag ze zich melden bij oud-ADO Den Haag-trainster en huidige bondscoach Sarina Wiegman, voor de oefenperiode van de Leeuwinnen op weg naar de Olympische Spelen in Tokio. Haaglanden Voetbal sprak met de Haagse internationaal na het bekerduel tegen PSV.

De wedstrijd is nu een half uur afgelopen. Hoe kijk je er nu op terug of zit je nog in de emotie van de wedstrijd?

,,Met een zuur gevoel. Ik denk dat wij 95 minuten beter zijn geweest dan PSV. Ze komen slechts één keer voor ons doel en die scoren ze gelijk. Natuurlijk overheerst ook de trots op het team en de begeleiding over hoe we hier hebben gestaan. Over hoe we hier in de finale zijn gekomen en in de kampioenspoule. Dat is een hele mooie weg geweest. Dan baal je wel dat je met dit voetbal toch 0-1 verliest. Maar ja, niet altijd wint de beste ploeg de wedstrijd.”

Je krijgt een uitgelezen kans op 1-0 via een strafschop die gemist wordt, maar diezelfde Gwyneth Hendriks speelt een geweldige wedstrijd. Je kunt dan ook niet boos worden op iemand van je eigen ploeg.

,,Nee joh, dat was ook helemaal niet nodig. We creëren de kansen, maar vergeten ze af te maken. Die keeper van PSV pakt ze fantastisch, net zoals die strafschop. Zaak voor ons om de koppen bij elkaar te houden en met het hoofd omhoog door te gaan.”

Het is een eigenaardig seizoen voor ADO Den Haag. Aan de ene kant zijn daar de financiële problemen en degradatie en aan de andere kant staan jullie in de finale en kampioenspoule. Hoe kijk jij daar tegenaan?

,,Voor ons is het een schitterend seizoen geweest. We stonden gewoon in de finale van de KNVB-beker. Dat we hem niet winnen is heel jammer. Ik denk dat we de club hiermee een mooie boost hadden kunnen geven. Ik denk dat iedereen nog steeds heel trots op ons is door wat wij hebben laten zien. Er zit heel veel voetbal in onze ploeg. We willen het gewoon heel graag.”

Sinds lange tijd mochten er weer supporters bij een wedstrijd aanwezig zijn. Met maar liefst vier bussen waren die naar Almere afgereisd. Geeft jullie dat ook nog een extra boost?

,,Het was hartstikke mooi al die gasten en meiden die achter ons gingen staan. Dat lawaai, die vlaggen en het vuurwerk. Natuurlijk zorgt dat bij het veld opgaan nog voor een extra boost.”

Natuurlijk heb je nu nog de emoties van de wedstrijd in je lichaam zitten, maar over een week of zo kijk je toch terug op een prachtig seizoen!

,,We moeten nu even door die zure appel heen bijten en daarna komt die trots op het afgelopen seizoen vanzelf wel. Maar we moeten er niet te lang over terugdenken. We moeten dit gevoel meenemen naar het nieuwe seizoen en gebruiken om er alleen maar beter van te worden. Dan kunnen we er weer een mooi seizoen van maken en is er altijd weer de kans op een finale. Die zullen we dan wel winnen.”

Volgend seizoen hebben jullie allemaal weer een jaar meer ervaring.

,,Dat speelt natuurlijk ook mee, meer ervaring. Dan weten we nog beter om met bepaalde situaties in de wedstrijd om te gaan. Ik denk dat we het vandaag heel goed hebben gedaan. We hebben er echt voor gevochten. Het is dan jammer dat de bal er niet in valt.”

Wanneer is de afsluiting van het seizoen met de selectie?

,,Die hebben we morgen met het gehele team. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet wat we gaan doen en waar het is. Ik moet zelf naar Oranje toe. Mijn seizoen zit er nog niet op, ik ga nog even door.”

Je hebt dus niet lang om te treuren over deze nederlaag?

,,Nee, ik heb slechts één nacht om er over te treuren. Dan moet de knop om en ga ik mij volledig richten op Oranje. We spelen een tweetal oefenwedstrijden. Eerst gaan we naar Italië en daarna spelen we thuis, in Enschede, tegen Noorwegen.”

Is dat de ultieme beloning voor jou voor een sterk seizoen met ADO Den Haag?

,,Ik denk het wel. Ik denk dat ik dit seizoen heb laten zien wat ik kan en waar ik sta. Het is een mooie beloning voor de verloren bekerfinale.”

Met als sluitstuk de Olympische Spelen in Japan?

,,Dat is wel het doel wat ik voor ogen heb. Het enige wat ik daar nog voor kan doen, is mijn stinkende best doen tijdens deze stage. Daarna is het afwachten.”

Bondscoach Sarina Wiegman overhandigde de KNVB-beker aan de winnaar. Ze heeft je dus kunnen beoordelen. Je hebt je visitekaartje afgegeven?

,,Dat was dan een goed visitekaartje! Als je kijkt wat ik in de wedstrijd heb moeten doen, dat was niet zo veel. Er zijn andere wedstrijden geweest, waar ik veel meer te doen kreeg en mij dus veel meer heb kunnen laten zien. Dat geeft trouwens nog een extra zuur gevoel dat je dan deze wedstrijd met 1-0 verliest. Omdat het slechts één kans is geweest. En mijn concurrent stond bij PSV onder de lat. Maar ja, dat is voetbal.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder