ADO Den Haag opent met verdiende driepunter tegen Jong Ajax

|||||||||||||||||||||||||||||||||||||

De start in de Keuken Kampioen Divisie is in ieder geval naar wens. Een jeugdig ADO Den Haag (gemiddelde leeftijd 22 jaar) pakte in het Cars Jeans Stadion in de competitieopening tegen Jong Ajax een verdiende 2-0 zege. Lachende gezichten bij iedereen die iets met ADO Den Haag heeft en dat was al een lange tijd geleden!

Tekst: Ton Beije           |      Foto’s: Sander de Hollander

Met een dik verdiende overwinning op Jong Ajax is ADO Den Haag het seizoen goed gestart. Amar Catic en Thomas Verheydt maakten het verschil: 2-0.

Vorige week in het oefenduel tegen Feyenoord oogstte de jonge ploeg van trainer Ruud Brood al het nodige zelfvertrouwen door met een 1-1 stand na 120 minuten voetbal de Kuip te verlaten. Scheidsrechter Ingmar Oostrom vond het nodig al snel in de wedstrijd geel voor te houden aan ADO’s verdediger Tyrese Asante. De leidsman zou in het vervolg van het duel niet altijd even consequent zijn met de gele kaart. Zo mocht Arjany Martha van Ajax niet klagen toen hij geen geel kreeg op het moment dat hij de bal de tribune injaagde nadat er al gefloten was.

ADO Den Haag kwam langzamerhand steeds beter in de wedstrijd met goed en fris combinatievoetbal. Kansen kwamen er ook voor de thuisploeg. Vicente Besuijen zag de bal voorlangs gaan en de meegekomen – sterk spelende – Jamal Amofa kopte over. Bijna werd het 1-0 door een eigen inzet aan Ajax-kant maar doelman Jay Gorter (overgekomen van Go Ahead Eagles) redde fraai ten koste van een hoekschop. Na een half uur spelen kwam Cain Seedorf goed door over rechts. Na zijn kapbeweging naar binnen schoot hij met links in, maar weer was doelman Gorter paraat en tikte de bal uit de benedenhoek. De Amsterdamse sluitpost redde drie minuten later bij een inzet in de korte hoek van Vicente Besuijen. Ook nu leverde het niet meer dan een hoekschop op.

Na rust stuurde Ruud Brood dezelfde elf het veld in. Bij Ajax had Martha plaatsgemaakt voor Naci Unuvar. ADO Den Haag opende de tweede helft weer verfrissend. Besuijen vond met een schot doelman Gorter op zijn weg, maar in de zesde minuut viel toch de openingstreffer voor de gastheren. Nieuwkomer Gregor Breinburg legde breed op Amar Catic, die met een bekeken schuiver Gorter nu kansloos liet: 1-0. Vlak daarna had ADO Den Haag het duel al in het slot kunnen of eigenlijk moeten gooien. Een inzet van Besuijen werd geblokt en in de rebound schoot Dhoraso Klas de bal tegen doelman Gorter aan.

Na een uur spelen, eerder dan aanvankelijk verwacht, kwam bij ADO Den Haag de nieuwe cultheld Thomas Verheydt in het veld. Hij verving de licht aan de lies geblesseerde Tyrese Asante. Hij was zo gretig, dat hij al na een minuut of tien min of meer de rekening kreeg gepresenteerd. Maar op karakter kwam hij steeds beter in de wedstrijd. Koopmans redde bekwaam op een afstandsschot van Christian Rasmussen en net op het moment dat het Haagse kwartiertje begon kreeg Ajax een kans op de gelijkmaker via Rio Hillen, maar weer reageerde de doelman alert. Even daarvoor was de licht geblesseerde Cain Seedorf vervangen door Sacha Komljenovic, de speler uit eigen jeugd die zijn debuut maakte. Brood bracht nog twee wissels in het veld. Catic en Breinburg maakten plaats voor Yahya Boussakou en Evan Rottier.

Vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd was daar toch het moment van invaller Thomas Verheydt. Vallend kopte hij bij de tweede paal de 2-0 binnen, wat de Haagse supporters, die de ploeg de gehele wedstrijd hoorbaar steunden, in extase bracht. In die stand kwam ook na de extra tijd geen verandering meer, mede doordat Victor Jensen namens Ajax – nadat Koopmans de bal verspeelde – voor een leeg doel nog te hoog mikte.