DHC stapt horizontaal over van zondag- naar zaterdagvoetbal

Het bestuur van DHC heeft besloten om bij de KNVB binnen de daartoe gestelde termijn (uiterlijk 30 september 2021) een verzoek in te dienen om met ingang van het seizoen 2022-2023 horizontaal over te stappen van de zondag- naar de zaterdagcompetitie. Dit betreft alleen het eerste seniorenelftal.

Een consequentie van de door de KNVB opgestelde regels is, dat een eerste elftal dat in het seizoen 2021-2022 uitkomt in de eerste klasse zondag en aan het einde van dat seizoen wil overstappen naar de zaterdag op dat moment is uitgesloten van promotie naar de Hoofdklasse en ook is uitgesloten van deelname aan de nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse.

Twijfel

Deze ‘niet-promoveren’-regel heeft nog wel voor enige twijfel gezorgd, maar uiteindelijk is de afweging toch in het voordeel van de horizontale overstap uitgevallen. De groen-zwarte hoofdmacht – zowel de spelers als de technische staf – hebben gezegd dat ze uiteraard op het sportieve vlak er ook komend seizoen het beste van zullen gaan maken. Ze zullen uiteraard hun sportieve plicht doen en proberen om zo hoog mogelijk te eindigen. Uiteraard moeten de onderste plaatsen buiten zicht blijven, want degraderen is volgens de opgestelde regels wel mogelijk. Het eerste team van DHC kan wel kampioen worden. Als dat gebeurt zullen we dat uiteraard vieren.

Redenen

De redenen voor de overstap zijn divers, zowel financieel-economisch als ook sportief. De ‘leegloop’ van de zondagstandaardcompetitie in met name district West 2 (maar ook breder) maakt het er niet aantrekkelijker op. We zien op zondag op eersteklassenniveau in de recente jaren al steeds meer tegenstanders van vrij ver weg, met name uit Brabant. Op zich is daar niets verkeerds aan, maar de reisafstand en daarmee de reistijd is groot, de aantrekkelijkheid voor toeschouwers van beide clubs is vrij klein. De clubs zijn voor elkaars toeschouwers veelal te onbekend. De mindere aantrekkelijkheid van de standaardcompetitie op zondagmiddag is al jarenlang ook versterkt door de concurrentie van met name de eredivisiewedstrijden, zowel in het stadion als ook op de televisie.

Op de zaterdagmiddag heeft men geen concurrentie van de eredivisie. Ten slotte speelt ook een rol dat de overstap van de zondag naar de zaterdag, met name in deze regio, massaal lijkt te zijn. Er blijven op het niveau van DHC, zoals blijkt, maar weinig clubs over die op de zondag blijven. Dat zou betekenen dat blijven-op-zondag in de toekomst nog meer tegenstanders van ver weg zal betekenen. Als dat op Hoofdklassenniveau zou zijn, is dat nog iets anders dan op het niveau van de eerste klasse.

Gesprekken

Het bestuur van DHC heeft in de afgelopen weken over deze horizontale overstap met name gesproken met de technische staf, de spelersgroep en een aantal sponsoren. Uiteindelijk bleek dit de enige juiste beslissing. Die is dan ook genomen en aan de KNVB kenbaar gemaakt. We zien uit naar een mooie komende competitie waarbij DHC hopelijk bovenin kan meespelen. Vervolgens zien we uit naar mooie wedstijden in de seizoenen daarna, maar dan in de zaterdagstandaardcompetitie.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder