Versterkte degradatie eerste klasse: de mening van Marco Jalink (7)

De nieuwe voetbalpiramide heeft flinke gevolgen voor een groot aantal clubs. Vanaf volgend seizoen moeten er in twee jaar tijd 773 eerste elftallen (eerste tot en met vierde klasse) degraderen naar een lager niveau.

De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 naar acht eerste klassen in Nederland. De versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. In het seizoen 2022-2023 degradeert er gemiddeld 1,2 team extra uit elke eerste klasse. In het seizoen 2023-2024 wordt het nog lastiger om eersteklasser te blijven. Dan degraderen er gemiddeld 2,8 teams meer per eerste klasse. De kans bestaat dan dat de nummers 14, 13, 12 en 11 rechtstreeks degraderen naar de tweede klasse. Nu is dat alleen de nummer 14. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

Rondje

In die eerste klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus. Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die eerste klasse. Ditmaal de mening van Marco Jalink (foto), hoofdtrainer van zaterdag eersteklasser sv Nootdorp.

Een versterkte degradatie, geen eenvoudige klus dus twee seizoenen lang voor de clubs en trainers in de eerste klasse.

Marco Jalink: ,,Het zal vooral heel spannend worden, omdat iedereen vanaf de eerste wedstrijd punten zal willen sprokkelen om zo snel mogelijk uit de gevarenzone te komen. Ik heb het al eerder meegemaakt in de tweede klasse zondag toen dit ook het geval was. Toen was het ook superspannend tot de laatste speeldag. Je kan en mag niet verslappen.”

Dat wordt vanaf het begin knokken tegen degradatie. Zal het spel veelal niet ten goede komen, het resultaat is heilig. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Marco Jalink: ,,Er zal zeker anders worden gespeeld, veel teams zullen gaan spelen om niet te verliezen in plaats van spelen om te winnen. Dus met extra zekerheden in de organisatie. Kan voor de neutrale toeschouwer soms in de beginfase best saai zijn. Maar er worden ook veel fouten gemaakt, dus doelpunten zullen er zeker vallen. En dan zal die ploeg toch moeten aanvallen. Uiteindelijk worden het dan gewone wedstrijden als altijd.

Dit alles in het kader van de nieuwe piramide in het amateurvoetbal. Voor veel clubs – en trainers – zal het weer een stap terug zijn. Is zo’n nieuwe piramide een goede zaak voor het amateurvoetbal?

Marco Jalink: ,,Dat zal de tijd ons leren. Er zijn natuurlijk vaker wijzigingen geweest en daar went iedereen ook weer snel aan. Maar de overgang naar weekendvoetbal juich ik persoonlijk toe. Maakt het zeker leuker. Ik ben erg benieuwd hoe dit in de praktijk zal verlopen.”

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder