Versterkte degradatie eerste klasse: de mening van Arie van der Padt (8)

De nieuwe voetbalpiramide heeft flinke gevolgen voor een groot aantal clubs. Vanaf volgend seizoen moeten er in twee jaar tijd 773 eerste elftallen (eerste tot en met vierde klasse) degraderen naar een lager niveau.

De KNVB wil vanaf het seizoen 2024-2025 naar acht eerste klassen in Nederland. De versterkte degradatie moet binnen twee seizoenen gerealiseerd worden. In het seizoen 2022-2023 degradeert er gemiddeld 1,2 team extra uit elke eerste klasse. In het seizoen 2023-2024 wordt het nog lastiger om eersteklasser te blijven. Dan degraderen er gemiddeld 2,8 teams meer per eerste klasse. De kans bestaat dan dat de nummers 14, 13, 12 en 11 rechtstreeks degraderen naar de tweede klasse. Nu is dat alleen de nummer 14. Versterkte degradatie is de enige manier om de piramide op orde te krijgen.

Rondje

In die eerste klassen wordt het dan ook aanpoten. Daar wordt handhaving een hele klus. Haaglanden Voetbal maakt een rondje langs de velden bij huidige trainers in die eerste klasse. Ditmaal de mening van Arie van der Padt (foto), hoofdtrainer van zondag eersteklasser DHC.

Een versterkte degradatie, geen eenvoudige klus dus twee seizoenen lang voor de clubs en trainers in de eerste klasse.

Van der Padt: ,,Komend seizoen maakt DHC de stap naar het zaterdagvoetbal. Het is eerst te bezien hoe die poule eruit gaat zien. Met onze huidige selectie moet het zeker geen probleem zijn om in het nieuwe seizoen de degradatie te ontlopen. Het jaar daarop is het dan weer kijken hoe de selectie er uitziet en wat de andere clubs wel of niet kunnen opbrengen. Als DHC het grootste deel van de groep bij elkaar kan houden, dan voorzie ik ook dan niet de angst dat er onderin wordt meegedraaid. Maar het zal voor elke club een hele kluif worden om alles op orde te hebben. Met de derby’s die eraan zitten te komen verwacht ik een hoop spektakel waarbij iedereen aan elkaar gewaagd zal zijn.”

Dat wordt vanaf het begin knokken tegen degradatie. Zal het spel veelal niet ten goede komen, het resultaat is heilig. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Van der Padt: ,,Zoals aangegeven, als DHC het grootste deel van de selectie bij elkaar kan houden, voorzie ik niet dat er tegen degradatie gevoetbald gaat worden. Pas tegen het einde van de competitie kan het er anders tegenaan gaan. Er zullen clubs niet meer hun eigen spel spelen, maar alles doen waarbij het resultaat heilig zal zijn. Dat gebeurt nu natuurlijk ook al bij teams die wat minder sterk zijn. We hebben al een aantal clubs gehad die zelf al aangeven dat ze tegen ons achteruit lopen en zo hopen op een stunt of in ieder geval het verschil in doelpunten zo klein mogelijk te houden.”

Dit alles in het kader van de nieuwe piramide in het amateurvoetbal. Voor veel clubs – en trainers – zal het weer een stap terug zijn. Is zo’n nieuwe piramide een goede zaak voor het amateurvoetbal?

Van der Padt: ,,Zelf denk ik wel dat het een goede zaak is. Zoals gezegd zijn er clubs die tegen ons achteruit lopen en dan krijgen ze toch meer goals tegen dan ze lief is. Door meer gelijkheid in tegenstand krijg je weer spannende competities. En daar is iedereen bij gebaat. Zowel spelers, supporters en de neutrale kijker. Ik kijk er dus posities tegenaan.”

© Haaglanden Voetbal

Lees verder