John Hage (Vitesse Delft): ,,Snel groepjes vergroten om spelplezier te behouden”

Een nieuwe start van de competitie lijkt momenteel verder weg dan ooit. De huidige lockdown loopt tot 19 januari, maar premier Rutte liet al weten, dat een verlenging niet uitgesloten is. Hoe kijken de voetbaltrainers er tegenaan, hebben zij eventueel alternatieven? In deze aflevering geeft John Hage  (foto), trainer van zaterdag tweedeklasser Vitesse Delft zijn mening.

Tekst: Ton Beije

Natuurlijk zou John Hage graag nog een leuk seizoen afmaken op sportpark Tanthof-Zuid, waar hij na dit seizoen Vitesse Delft gaat verlaten om aan de slag te gaan bij zondag eersteklasser sv Den Hoorn. Maar ook John Hage heeft zijn twijfels. ,,Ik denk dat het erg lastig gaat worden om de competitie te hervatten. Een verlenging van de lockdown is waarschijnlijker dan versoepelingen en wanneer we weer kunnen gaan beginnen is speculeren. Je zou in het gunstigste geval in maart weer in groepsverband kunnen gaan trainen en dan in april starten met de eventuele competitie. Het vraagt veel creativiteit van de trainers om in de aankomende periode toch aangepast te blijven trainen in twee- of viertallen om niet achter de feiten aan te lopen mochten we straks toch weer wedstrijden gaan spelen. Wat mij betreft is het belangrijkste om de spelers fit te houden zodat we niet vanaf nul hoeven te beginnen na een lange periode van weinig tot geen activiteiten.”

Opties

Hoe zo’n competitie er dan verder uit zou moeten zien, blijft een vraagteken. Hage: ,,Ik denk dat de KNVB niet zo veel opties meer over heeft. Optie 1: Dit seizoen schrappen en volgend seizoen opnieuw starten. Wel zouden er in de resterende periode wedstrijden gespeeld kunnen worden in onderlinge competities of toernooien. Optie 2: Een halve competitie. Je speelt de eerste seizoenshelft af. Je hebt hier drie à vier maanden de tijd voor. De huidige punten en wedstrijden blijven staan van het begin van het seizoen en je speelt dus een halve competitie. Maar ik denk dat optie 1 het meest realistisch is en ook het meest eerlijk, zeker als je er bij optie 2 een promotie/degradatie aan gaat koppelen.”

Idee

,,Mochten de competities hervat worden, dan vind ik wel dat er iets aan gekoppeld moet worden, anders heeft het geen enkel nut om de competitie uit te spelen. Hoe dit eruit gaat zien met een halve competitie is lastig. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om zonder nacompetitie te spelen, maar de drie bovenste ploegen aan het einde voor het kampioenschap en de drie onderste om degradatie voor één plek te laten spelen.”

Thuis

,,Na de derde en laatste competitiewedstrijd hebben wij voor de selectie een trainingsprogramma gemaakt om thuis af te werken”, laat Hage weten. ,,Daarna hebben wij zodra het weer mogelijk was de training hervat en hebben wij in viertallen getraind tot aan de winterstop. Aankomende week zullen wij op de dinsdagen en donderdagen de training weer gaan hervatten in tweetallen. Wij hopen snel de groepjes te kunnen vergroten om ook het spelplezier te behouden. Het is afwachten en het is balen, maar we kijken er enorm naar uit om weer te beginnen en het is aan ons om ervoor te zorgen dat we er dan klaar voor zijn.”

© Haaglanden Voetbal  

 

Lees verder