Zondag 1B: DHC sluit seizoen af met fikse nederlaag bij Olympia

De allerlaatste competitiewedstrijd van DHC op zondag – die overigens vanwege Pinksteren niet eens op zondag maar op maandag werd gespeeld – vond plaats bij het laaggeplaatste Olympia in Gouda. Op 24 maart jl. werd de thuiswedstijd tegen het toen erg zwakke Olympia heel gemakkelijk met 6-0 gewonnen.

Tekst: Wicher Schreuders

De horizontale overstap naar de zaterdagcompetitie maakte dit seizoen promotie voor DHC naar de Hoofdklasse sowieso onmogelijk, zowel rechtstreekse promotie als via de nacompetitie was geblokkeerd. De groenzwarten begonnen de laatste speelronde zorgeloos als nummer drie in de stand, terwijl Olympia alleen via een zege met zekerheid deelname aan de nacompetitie tegen mogelijke degradatie kon ontkomen. Bij een gelijkspel of een nederlaag zou Olympia afhankelijk zijn van de andere uitslagen.

Afwezigen

Het team van trainer Arie van der Padt (foto) en assistent Dylan Houtman miste bij aanvang wederom de nodige spelers. Dit is helaas het verhaal van al vele weken. Afwezig waren nog steeds de langdurig geblesseerden Joey Emmerink (gescheurde enkelbanden) en Jeffrey van Roon (kuitbeenbreuk), alsmede door diverse oorzaken ook Levi Schipper, Scott Luiten, Jessy Nauman en Quinten van der Kraaij. Jordy Brouwer zat wel op de bank, maar was toch te geblesseerd om in te vallen. Roy Speelman begon wel aan de wedstrijd, maar moest geblesseerd uitvallen. Met alle respect voor de invallers, waarvan sommigen nu al weken in die rol spelen, maar daarmee werd het wel moeilijk om in de recente wedstrijden en ook nu een goed resultaat te behalen. Bovendien speelden ook nu diverse spelers niet op hun eigenlijke plek, maar moest volop geïmproviseerd worden. Er was met name een tekort aan echte verdedigers en een overvloed aan aanvallers. Maar ook nu gold: je moet spelen met de spelers die ter beschikking staan. Je kunt niet anders.

Luidruchtig

De thuisclub, gesteund door een in groten getale opgekomen luidruchtige aanhang, begon overduidelijk gemotiveerder aan de wedstrijd dan DHC. Dit leidde echter vooralsnog niet tot serieuze kansen voor de rood-zwarten. De eerste serieuze doelpoging kwam op naam van DHC: na een kwartier speelde Jerone Goodett de bal op Nabil Hadui, die teruglegde op Frank de Lange, die vanaf de rand van het strafschopgebied goed in schoot, maar Olympia-goalie Robbert Dols wist de bal te pareren. In de daaropvolgende fase kwamen dan de kansen voor de thuisclub, maar DHC-keeper Nick Hasper bracht uitstekend redding op doelpogingen van Joris van den Ban en Mohamed Belali. Na 25 minuten werd een door Olympia voor het doel gebrachte hoekschop bij de tweede paal teruggelegd bij de andere paal, waar van dichtbij Hamza Mehrach ongehinderd de 1-0 kon laten aantekenen. Kort voor het rustsignaal van arbiter Juroen Koene (Zaanstad) bereikte een voorzet van Roy Speelman in het centrum Ilias Kariouh, waarna diens schot werd gekeerd door doelman Dols en de rebound door Kariouh werd naast geschoten. De rust kwam dan ook met 1-0.

Mogelijkheden

Aan het begin van de tweede helft begonnen enkele Delftse mogelijkheden bij Frank de Lange. Hij bereikte eerst Jerone Goodett, maar diens voorzet ging voor het doel bij de tweede paal net voorbij de inkomende Karlo Grgic. Kort hierna speelde De Lange de bal wederom op Goodett, die Nabil Hadui aanspeelde, maar zijn schot ging naast het Olympia-doel. Later zou blijken dat dit de belangrijkste wapenfeiten van DHC in de tweede helft waren. Direct hierna, na vijftig minuten, kwam de thuisclub immers op 2-0 doordat een uitkomende Nick Hasper kansloos werd doordat een Olympiaan net op tijd de bal breed legde op een medespeler, die het speeltuig in het lege doel liet verdwijnen. Al vier minuten later was de wedstrijd beslist doordat een voorzet vanaf de linkerkant bij de eerste paal door DHC-verdediger Stom de Kam ongelukkig in eigen doel werd geschoten: 3-0. Met deze stand was Olympia zeker van het behoud van een plek in de eerste klasse, dus de thuisclub hoefde niet meer, terwijl DHC tevergeefs probeerde om nog een eretreffer te produceren. Het wachten was eigenlijk op het eindsignaal. Kort voor dat sein kon een vrijkomende Goudse speler de bal nog eenvoudig in het lege doel schuiven, waarmee de 4-0 op het scorebord kwam. Scheidsrechter Juroen Koene floot kort daarna terecht precies op de negentig minuten af, zonder ook maar één seconde extra tijd bij te trekken. Niemand vond dat erg.

Teleurstellend

Met deze grote 4-0 uit-nederlaag tegen Olympia werd het seizoen zeer teleurstellend afgesloten. Het was een seizoen van pieken en dalen. Voor de winterstop werd in zes wedstrijden nooit verloren, maar direct na de lange winterstop werd in februari in drie wedstrijden tweemaal verloren: 7-3 bij SC ’t Zand en 3-1 bij DOSKO. Daarna volgde een goede reeks van acht wedstrijden met wederom nul nederlagen, maar wel met een duidelijke 4-1 thuiszege op SC ’t Zand. Met de 4-2 thuiszege op VUC op 24 april kwam aan deze goede serie een einde. De hierop volgende meest recente serie wedstrijden verliep zeer moeizaam en teleurstellend. Zonder vanaf dat moment de langdurig geblesseerde Jeffrey van Roon was op 1 mei de koppositie voor het grijpen, maar uit bij Spartaan’20 werd met 1-0 verloren. Een week later, vanaf die wedstrijd ook zonder de langdurig geblesseerde Joey Emmerink, volgde een 5-0 nederlaag bij koploper Unitas’30, waarvan aan het begin van het seizoen thuis nog met 7-4 was gewonnen. Met overtuigende zeges op DOSKO (4-0) en Sarto (2-0) leek het herstel ingezet, maar vervolgens werd niet meer gewonnen: 2-2 uit bij Rood Wit W, 1-5 thuis tegen FC Boshuizen en nu dus 4-0 uit bij Olympia. Op doelcijfers behield DHC nog net de derde plaats in de eindstand. Maar dat was het dan. Van de 24 wedstrijden werden er 11 gewonnen, 7 gelijk gespeeld en 6 verloren. De doelcijfers in dit seizoen waren 58-44, waarbij vooral het hoge aantal tegendoelpunten opvalt, waarvan de meeste in de laatste serie wedstrijden, waarin vooral achterin veel vaste krachten ontbraken. Slechts vier competitiegenoten kregen meer tegendoelpunten te incasseren. Wat betreft het aantal gescoorde goals maakte alleen Unitas’30 er meer.

Afwachten

Unitas’30 werd op de slotdag kampioen door een 1-0 thuiszege op sv Den Hoorn. In de nacompetitie om promotie naar de Hoofdklasse gaan spelen FC Boshuizen, Sarto en SC ’t Zand. In de nacompetitie tegen degradatie naar de tweede klasse komen uit Rood Wit W en Hillegersberg. Voor DHC moet maar worden afgewacht wat voor team er bij de start van het nieuwe seizoen in het veld komt te staan.

© Haaglanden Voetbal

Lees verder