De drie ‘O’s van de KNVB: Onnadenkend, Oververmoeid, Onverantwoord

In de week van de eindexamenuitslagen in Nederland, zakte de KNVB voor het examen: nacompetitie. Die moest na het afwerken van de competitie worden afgeraffeld. Na het ook al niet zo fijn georganiseerde coronaverhaal van dit seizoen, weer een miskleun van de grootste sportbond in Nederland.

Tekst: Cees van der Pol

Eerst werden deze week de proefballonnetjes van de directeur amateurvoetbal, Jan Dirk van der Zee, voordat ze goed en wel opgelaten waren, doorgeprikt door de vrouwelijke algemeen directeur. Niks indribbelen bij een ingooi of corner, onbeperkt wisselen, zei mevrouw. Een aardig voorbeeld van miscommunicatie bij de KNVB.

Nacompetitie

Maar grotere ergernis ervaar ik bij het afraffelen van de nacompetitie. Door het al of niet onrechtmatig uitvallen van wedstrijden door Coronaperikelen moesten amateurclubs op dinsdag (zaterdag) of donderdag (zondag) ’s avonds wedstrijden inhalen. Er stond natuurlijk geen kip (of hond) langs de lijn, de wedstrijden werden om acht uur gepland, sommige clubs kwamen van heinde en andere van verre. Zo’n wedstrijd die om 22.00 uur is afgelopen, zorgt ervoor dat je om ongeveer twaalf uur thuis bent, als je met eigen vervoer reist. Kantine-opbrengsten? Ho maar! Erger nog is dat de trainingsschema’s overhoop worden gegooid, geen hersteltrainingen meer, maar steeds weer volle bak. Het aantal blessures steeg dit jaar enorm. Hoe kan een vereniging representatieve elftallen opstellen als op de avond van 10 mei jl. bij bijvoorbeeld HVC’10 het eerste, het tweede en het elftal O19 gelijktijdig speelden met een waslijst aan blessures. Gaan kinderen dan meespelen? Gevalletje HSMH-zaterdag? In de rust werd een speler van HVC’10/2 uit het veld gehaald om de tweede helft in het eerste te spelen. De blessures hebben vele ploegen punten gekost.

Spektakel

En dan nu de nacompetitie. Ik was zaterdag aanwezig bij de zinderende wedstrijd tussen Sparta (AV) en HVC’10. Het was een spektakel. Volgens vastgestelde regels is er door de KNVB een schema gemaakt wie er thuis speelt. Dat was Sparta, maar het trainingscomplex van de Rotterdammers ging op de schop. Simpelweg had de KNVB kunnen zeggen: er ligt een prachtig sportpark in Hoek van Holland, de wedstrijd wordt omgedraaid. Nee, dat niet zo moeilijke besluit, werd veranderd in het gegeven dat Sparta een eigen accommodatie mocht aanwijzen waar het wilde spelen. Het werd het terrein van Steeds Hooger (ergens bij diergaarde Blijdorp) met een te klein veld, zonder tribune en zitplaatsen, zonder fatsoenlijke parkeergelegenheid. Omdat er die zaterdag landelijk geen bussen beschikbaar waren, reisde iedereen uit de Hoek met de eigen auto. Files op de A20 bij de toekomstige Blankenburgtunnel. Hoezo uitstoot van CO2?  Nederland is een land geworden zonder soldaten, docenten, politieagenten, dokters, kofferdragers, piloten en nu ook al zonder bussen. Het OV rijdt niet naar Steeds Hooger.

Wedstrijd

Dan de wedstrijd. Die ging op het scherpst van de snede. Dat mag, ook als het bloedheet is. Met een goede scheidsrechter en goddank twee neutrale (!) grensrechters werd het een wedstrijd die het aankijken meer dan waard was.  De spelers kregen geen drinkpauzes, wel een verlenging, waaraan ze al op het tandvlees begonnen. Er is geen andere sport te noemen, waarbij het effect van een verlenging zo het spel beïnvloedt als bij voetbal. In nadelige zin dan. De balcontrole wordt aanzienlijk slechter, de conditie hapert, de bewegingen ongecontroleerd en de krampgevallen liepen gaandeweg op. Het was koddig dat scheidsrechter Wolf de met pijn k(r)ampende HVC’10-middenvelder Jorn Groothuizen in de 115e minuut van zijn krampaanval afhielp. Langs de lijn merkte ik al dat de deodorant was uitgewerkt, laat staan bij de zwoegende spelers, die uiteindelijk ook nog penalty’s moesten nemen. Als je al bij golf met mentale problemen kan kampen, dan is dat ook bij voetbal. Ach, de gelukkigste won natuurlijk, laten we daarover helder zijn. Op de andere velden van de nacompetitie eerste/tweede klas West 2 eindigden drie van de vier wedstrijden in de verlenging: DSO, Heinenoord en HVC’10 speelden 120 minuten, Papendrecht hoefde tegen Vitesse Delft als enige maar 90 minuten aan de bak. De spelers in Rotterdam waren ‘kuis verrot’, oververmoeid. Dan heb je medelijden met de verliezers. De winnaars voelen op zondag pas de pijn.

Onnadenkend

De verliezers zijn klaar, die hoeven niet nog een keer. Want de KNVB heeft heel onnadenkend beslist dat de tweede ronde van de nacompetitie in de tweede, derde en vierde klas West 2 gewoon weer aanstaande dinsdagavond 14 juni gespeeld kan worden. Waarom in hemelsnaam? Zijn er geen zaterdagen genoeg in juni?
Het geldt behalve voor de bovengenoemde ploegen ook voor eersteklasser Die Haghe, dat voor lijfsbehoud vecht en dinsdag om 20.00 uur in Almere moet spelen. Tegen Waterrijk, het lijkt wel de Efteling. De pure amateurs moeten dan wel vrij vragen aan de baas, want voor de file uitrijden is toch wel het minste wat je moet doen. Hopelijk rijden er dan weer bussen.

Onverantwoord

Die beslissing om dinsdag weer te spelen is medisch beslist onverantwoord. Het is vragen om moeilijkheden. Er kan niet meer tussentijds getraind worden en normaal gesproken zou je na een zware inspanning (en dat zijn de meeste nacompetitiewedstrijden) minimaal een ‘hersteltraining’ moeten ondergaan, om het melkzuur uit je ‘poten’ te lopen en je te prepareren voor de volgende ronde. Waarom kan die volgende partij niet gewoon op zaterdag 18 juni worden gehouden? Dan kunnen amateurclubs hun ritme houden, op dinsdag hersteltraining doen en op donderdag de voorbereiding op de wedstrijd van zaterdag. Voor de zondagclubs geldt hetzelfde, maar dan op donderdag en de zondag. De winnaars van de halve finales kunnen hun eindronde gewoon spelen op zaterdag 25 juni.

Reisafstanden

Dat gebeurt ook in de duels in de nacompetitie Hoofdklasse/eerste klasse. Maar daarin zijn de reisafstanden weer absurd. sv Honselersdijk mocht eerst naar Oostwolde/Leek in Groningen en mag zaterdag aanstaande naar Duno D. waarin de D staat voor Doorwerth in Gelderland. Als ze pech (of geluk) hebben mag trainer André Lourens een week later naar Sneek. Voorschoten’97 mag naar WHC in Wezep. Met de topografische kennis op school is het tegenwoordig niet al te best gesteld, maar het veld ligt bij het dorp Trutjeshoek. Daar wil je niet van winnen.

Ellende

Elke fysiotherapeut zou het voorgestelde spelschema onverantwoord vinden: krampaanvallen op het veld, hamstring- en spierblessures bij spelers en weer een onvoldoende voorbereiding op de finale. Waarbij de ellende nog erger wordt. Want stel dat de wedstrijden van Die Haghe, DSO, HVC’10 maar ook van DWO, Soccer Boys op dinsdagavond ook verlengd moeten worden en ook met penalty’s beslist worden, wie wil daarvoor een hoge prijs betalen? Wie wil er dan nog zaterdag spelen?
Al tikkend besef ik, dat de situatie van het Haagse Vredenburch helemaal onverantwoord is. Die spelen aanstaande dinsdag de derde wedstrijd binnen een week. We hebben het over amateurs in de vierde klasse West 2, die heel graag een keer in de derde klas willen spelen. Pleister op de wonde is dat ze drie keer thuis spelen. Als het meezit, mogen ze op zaterdag nog een keer.

Wanneer de wedstrijden van dinsdag gewoon aanstaande zaterdag zouden worden gespeeld, kan iedereen (ook het publiek) rustig naar de uitwedstrijd vertrekken en ook weer op tijd thuis zijn.
Waarom niet?  Is 25 juni ineens een verjaardag van het Koninklijk Huis of een Christelijke Feestdag geworden. Tussen twee nacompetitieronden moet mijns inziens beslist een week zitten. Iedereen kan dan op 25 juni/26 juni klaar zijn. Wat is daar mis mee? Dan de overschrijvingstermijn nog op 1 juli 0.00 uur zetten. Dat is ook beter, want dan hoeven gepromoveerde of gedegradeerde clubs geen al te gekke bokkensprongen te maken voor nieuwe spelers. Het zijn maar data en de computers zijn geduldig. Waarom is gekozen voor 15 juni, als de nacompetities nog niet eens gespeeld zijn?

De KNVB : ONNADENKEND  EN ONVERANTWOORD.

© Haaglanden Voetbal

 

Lees verder