John de Letter: ,,DHC uit deze dip halen met leuk voetbal en meer verenigingsleven”

DHC maakte dinsdag officieel bekend dat John de Letter (foto) komend seizoen de nieuwe hoofdtrainer is als opvolger van de naar TAC’90 vertrekkende Arie van der Padt, die het weer tussentijds had overgenomen van Rob de Lange, na diens ernstige scooterongeval.

Tekst: Ton Beije

Aanvankelijk werd aangenomen, dat Rob de Lange weer terug zou keren op zijn plek bij DHC, maar hij tekende een overeenkomst bij het Haagse VUC, dat dus op zoek moest naar een nieuwe trainer. Dat is dus John de Letter geworden, geen onbekende van de club, hij was er als speler en trainer actief. Heeft hij lang moeten nadenken, toen DHC hem benaderde voor die functie? ,,Nee, ik heb niet lang hoeven nadenken”, reageert De Letter. ,,Ik heb bij DHC een mooi verleden gehad als speler en als trainer. En nu ontdekken of ik spelers kan helpen zich als teamspeler en als individu te ontwikkelen.”

Herstart

DHC maakte goede tijden door in het vaderlandse en regionale voetbal. Nu verkeert de club in zwaar weer. Een pas aangetreden voetbalbestuur is alweer opgestapt en veel spelers vertrekken, waarvan een aantal met De Lange mee naar VUC. De Letter: ,,De mooie tijden zijn nu verleden tijd. De aandacht gaat alleen naar een mogelijke herstart. Naast ambitie voor speler en opleiding, nu ook meer verenigingsleven creëren.”

Dal

Belangrijke opdracht wellicht is bouwen en de DHC-clubcultuur bewaken. ,,Ik snap wat je bedoelt”, zegt De Letter, ,,alleen de DHC-cultuur zit in een diep dal en hopelijk gaat het lukken om als eerste stap de neerwaartse gang te stoppen en omhoog te groeien. Maar dan ben je van spelers en beleid afhankelijk. Maar dat is wel een mooie uitdaging.”

Behoud

Zoals eerder gezegd, veel spelers hebben hun biezen gepakt en zijn naar elders vertrokken. Toch, zolang spelers elders nog geen bindende wedstrijd hebben gespeeld, kunnen ze eventueel nog terugkeren. Gaat DHC nog stappen in die richting ondernemen. John de Letter: ,,Het is heel jammer, dat spelers weggaan. Ik heb met spelers zitten praten en zij gaven hun mening. Alleen ik kan niks met vorige zaken doen. Ik kan en wil alleen maar inzetten op de toekomst, de eerste stap in het behoud van DHC.”

Bouwen

Nog één dag te gaan en dan is de overschrijvingsperiode voorbij. Heeft De Letter wel het gevoel om met een goede selectie aan het nieuwe seizoen te kunnen beginnen? Hij: ,,Ja is het antwoord. Op de vraag van DHC aan spelers in de regio ‘is DHC wat voor je om eerste klas zaterdag te spelen’ zijn leuke reacties gekomen. Ik heb gisteren getraind met spelers en vandaag weer enkele spelers. Véél contact met Francisco Grant (tweede team) en Gerard (jeugd). En er zijn nog meer contacten. De vijftiende (woensdag – red.) weten we het zeker, maar nu zitten we met een tekort. Wel leuke spelers gezien, maar de spelers en DHC moeten er niet van uitgaan ‘we worden wel even kampioen’. Maar bouwen aan een leuk voetballend DHC.”

Wordt het dan een combinatie van routine en vooral jonge spelers? ,,Het merendeel jong en hopelijk ervaring erbij”, kijkt De Letter vooruit, ,,maar beide – jeugd en routine – is op dit moment geen zekerheid, dus hopelijk een reactie van spelers in de trend van ‘DHC lijkt me iets voor mij’.”

Uitdaging

Er ligt in ieder geval een mooie uitdaging te wachten op John de Letter, die hij niet uit de weg gaat. ,,Het gaat niet om mij en ja ik zou altijd tekenen. Maar inderdaad is het een uitdaging en we blijven positief. En de staf en ik gaan er alles aan doen om DHC uit deze dip te halen met leuk voetbal en meer verenigingsleven.”

© Haaglanden Voetbal  

 

Lees verder