Oefenvoetbal: FC ’s-Gravenzande geeft zege alsnog uit handen tegen HBS

||||||||||

Het is de laatste jaren al min of meer een traditie dat FC ’s-Gravenzande en Houdt Braef Stant Creyenhout in de aanloop naar de competitie tegen elkaar spelen. Nu werd het weer een gelijkspel en verspeelde FC ‘s-Gravenzande in de slotminuten een zekere overwinning: 2-2.

Tekst: Jan Hoogenraad          |      Foto’s: Pieter Vermeer

Vorig seizoen was dat in een thuiswedstrijd die eindigde in een 2-2 gelijkspel, waarbij Yuri Westhoff en Yordi Klepke beiden een keer scoorden voor FC ‘s-Gravenzande. Tjeerd Westdijk deed dit tweemaal voor HBS. Dit jaar waren de ’s-Gravenzanders te gast bij HBS in de aanloop naar de start van de competitie op zaterdag 28 augustus. Dit was de eerste wedstrijd voor de Hagenaars die uitkomen in de Hoofdklasse zondag, terwijl FC ’s-Gravenzande vorige week een bijna zekere overwinning in de slotminuten nog uit handen gaf. Maar kennelijk heeft de ploeg van trainer Middelkoop hier niet veel van geleerd, want ook nu ging het in de laatste minuten weer mis.

De toch nog talrijke toeschouwers zagen een redelijk gelijk opgaande eerste helft met kansen voor beide ploegen. In de vierde minuut schoot Frank Broos over op aangeven van Patrick Fonseca. In de achtste minuut schoof Ardi Luijendijk de bal in de voeten van Yuri Westhoff, die vervolgens Frank Broos aanspeelde, die voor de 0-1 voorsprong zorgde. Voor HBS was Tjeerd Westdijk gevaarlijk op aangeven van Berend Kaster, maar hij schoot over en ook het vizier van David Kappel stond nog niet op scherp na een kwartier spelen, hij schoot naast. Nadat Yuri Westhoff zijn inzet tot hoekschop verwerkt zag worden door de HBS-doelman Silver Wartra, was het aan de andere kant Niels van Pelt die uit een vrije trap de bal een meter over schoot.

De goed op dreef zijnde Rick Boers gaf de bal op maat voor, maar Kilian Berkhout kreeg het speeltuig niet onder controle. In de 24e minuut was er nog een poging van Yuri Westhoff, maar de bal rolde net naast de voor de bezoekers verkeerde kant van de paal. Kort hierna wist Kilian Berkhout op aangeven van Ardi Luijendijk wel te scoren, maar deed dit volgens de assistent-scheidsrechter in buitenspelpositie. En dus werd de treffer geannuleerd. Tegenvaller voor FC ’s-Gravenzande was het uitvallen van Patrick Fonseca negen minuten voor rust met een liesblessure. Zijn vervanger was Daan Struckman. In de slotminuut van de eerste helft schoot Yuri Westhoff de bal nog in het zijnet op aangeven van Rick Boers, maar gescoord werd er niet meer.

Ook Sander Koeleman moest met een liesblessure achterblijven bij aanvang van de tweede helft en werd vervangen door Twan van Meerten. Het was voor HBS Berend Kaster, die tweemaal gevaarlijk was. Eerst schoot hij de bal in het zijnet en vervolgens over. Maar het was FC ’s-Gravenzande dat scoorde. Een inzet van Rick Boers werd nog door de HBS-verdediging weggewerkt, maar met een fraai schot bracht Ardi Luijendijk de stand op 0-2. Met nog ruim een kwartier op de klok was het weer Rick Boers die goed voorgaf, maar Ardi Luijendijk kopte de bal over de lat. Frank Broos probeerde ook nog met het hoofd een treffer binnen te koppen, maar ook die inzet ging naast.

Voor HBS kreeg Niels van Pelt een niet te missen kans toen hij alleen op de doelman afging, maar Jurrian Jouvenaar voorkwam een tegentreffer. Nadat Rick Boers zijn inzet tot hoekschop zag worden verwerkt ging het in de laatste minuten weer helemaal mis bij de bezoekers. Jim Roberti ging er aan de linkerkant vandoor, gaf goed voor waarna Mink Heuting bij de tweede paal de bal binnentikte: 1-2. In de slotminuut werd het zelfs nog 2-2 toen Sieb Verheul werd weggeduwd in het strafschopgebied en de bal op de stip ging. Dit buitenkansje liet Jim Roberti zich niet ontnemen en schoot feilloos binnen, eindstand 2-2. Weer liet FC ’s-Gravenzande zich verrassen door in de slotfase een bijna zekere overwinning uit handen te geven.